Vapaaehtoiset auttavat koronan riskiryhmiä kauppa- ja apteekkiostosten kanssa – ”Jo pelkkä tieto siitä, että apua on tarjolla, helpottaa monia”

Tavallisesti vapaaehtoisia saa kaivaa kiven alta. Koronaviruksen takia naapuriapua tarjoavassa Facebook-ryhmässä oli kuitenkin noin vuorokausi perustamisen jälkeen jo yli 60 vapaaehtoista.  – Kun

Vaikka tilanne on poikkeuksellinen ja vakava, ei liialliseen synkkyyteen kannata vaipua. Yhteistyöllä selvitään, vakuuttavat diakonit Minna Pennanen ja Sarianne Volanen.

Saana Huhtala

Tavallisesti vapaaehtoisia saa kaivaa kiven alta. Koronaviruksen takia naapuriapua tarjoavassa Facebook-ryhmässä oli kuitenkin noin vuorokausi perustamisen jälkeen jo yli 60 vapaaehtoista. – Kun tulee tällainen iso kriisi, niin samalla tulee valtava auttamisen halu. Nämä ovat vapaaehtoisille pieniä asioita, mutta sille mummulle isoja asioita, diakoni Minna Pennanen toteaa. Ryhmän apua on tarjolla Mäntyharjussa, Pertunmaalla ja Hirvensalmella. Apua tarjotaan kauppa- ja apteekkiostosten kanssa riskiryhmille sekä karanteeniin joutuneille. Ryhmän perustaja Carina Lintula sai idean lehtijutusta. Joku oli laittanut vanhemman naapurinsa postiluukusta lapun, jossa tarjosi apuaan. Lappu oli ilmeisesti tullut juuri oikealla hetkellä, sillä naapuri oli välittömästi ottanut yhteyttä avuntarjoajaan. – Ajattelin, että miten täällä saisi yhteyden naapureihin, kun väliä saattaa olla parikymmentä kilometriä. Siitä syntyi ajatus Naapuriapu-ryhmän perustamisesta. Osa vapaaehtoisista on jo ehtinyt käydä kauppareissuilla. Tällä hetkellä tärkeintä on saada tieto tarjolla olevasta avusta niille, jotka sitä tarvitsevat. – Jo pelkkä tieto siitä, että apua on tarjolla, helpottaa monia. Lisäksi vapaaehtoiset saavat jotain mielekästä tekemistä ja voivat kokea olevansa hyödyksi, Lintula toteaa. Seurakuntakin lähti mukaan ryhmän toimintaan. Diakonit Pennanen ja Sarianne Volanen ovat mukana organisoimassa vapaaehtoisia avuntarvitsijoiden luokse. – Lähdimme silloin maanantaina kartoittamaan, että onko jotain tällaista jo perustettu. Otimme yhteyttä Carinaan ja yhdistimme voimavarat. On todella hieno juttu, että ihmiset haluavat auttaa, Volanen kertoo. Vapaaehtoiset voivat ilmoittautua mukaan Facebook-ryhmän kautta. Apua puolestaan voi pyytää ryhmässä tai soittamalla suoraan Pennaselle tai Volaselle. – Emme tietenkään pysty takaamaan, ettei auttajalla olisi tartuntaa, vaikka oireita ei olisikaan. Pyrimme kuitenkin minimoimaan kontaktin ja kauppakassit jätetään oven taakse. Se on varmasti turvallisempaa kuin että riskiryhmään kuuluva lähtee itse kauppaan, Pennanen pohtii. Käytännön asioissa on toki vielä kysymysmerkkejä. Etenkin maksusuoritukset mietityttävät. Käteisen rahan ei olisi hyvä vaihtaa käsiä tartuntariskin takia. – Kaikkein paras olisi, jos autettavalla olisi kaupassa tili, jota vapaaehtoinen voisi käyttää. Mutta työstämme tätä vielä, joten otamme vastaan hyviä ideoita, Lintula toteaa. Huomioitavaa on myös se, että Naapuriapu-ryhmän jäsenet eivät pyri sisälle. Sen sijaan autettavalle kerrotaan aina etukäteen auttajan nimi ja mahdollinen kontakti toteutetaan oven raossa. Tuntemattomia ei siis ryhmän nimissä pidä päästää sisälle. Vapaaehtoiset eivät myöskään ota avusta välityspalkkiota. Koronauutisoinnin seurannasta olisi välillä hyvä päästä irti, diakonit muistuttavat. – En tarkoita, ettei saisi seurata uutisia tai olla tietoinen asioista. Mutta välillä voisi ihan tietoisesti ajatella jotain ihan muuta, valita sieltä televisiosta vaikka Kauniit ja rohkeat. Stressitaso pääsisi vähän laskemaan, Pennanen muistuttaa. Volanen on samaa mieltä. – Omaan arkeen on hyvä keskittyä. Miettiä yksi asia kerrallaan, mitä pitää tehdä. On paljon asioita, joita voi edelleen tehdä, Volanen muistuttaa. Avuntarvitsijat voivat ottaa yhteyttä diakoneihin Minna Pennaseen puh. 0400 143 636 tai Sarianne Volaseen puh. 0400 143 637. Pertunmaalaiset voivat soittaa diakonissa Annukka Salmivaaralle puh. 0400 143 710.

Apua tarjolla joka suunnalla

 Tarja Tomperi tarjoaa naapuriapua yhdessä miehensä kanssa Halmeniemen, Kokkosenkylän ja Vanosen alueella. He laittoivat Halmeniemen kylän Facebook-sivuille ilmoituksen tietämättä isommasta Naapuriapu-ryhmästä. – Meidän kylällä on aina toiminut hyvin naapuriapu. Olemme ennenkin auttaneet tarvittaessa, vaikka juuri kauppaostosten kanssa. Nyt sitten tuli mieleen, että mahtaakohan enää edes palvelutaksi liikkua, Tomperi kertoo. Ei siis ollut suuri loikkaus tarjota apua oman kylän lähialueiden väelle. Tomperi pyrkii itse käymään kahdesti viikossa kaupassa, jolloin myös muiden ostokset voi hoitaa. – Käytäntöä pitää vielä miettiä. Ainakin alustavasti ajatuksena on, että tuomme ostokset ovelle ja jätämme kassiin kuitin ja tilinumeromme, johon ostokset voi sitten maksaa. Näin meidän ei tarvitsisi pyöritellä kolikoita, mutta toki sekin tiukan paikan tullen onnistuu, Tomperi sanoo. Tomperi on pyytänyt tuttujaan levittämään sanaa kyläläisille. Myös postilaatikoihin voisi käydä tiputtelemassa lappuja, jotta avuntarvitsijat tavoitettaisiin. Vielä alkuun pyyntöjä ei juuri ole tullut, mutta sitä Tomperi ei toki odottanutkaan. – Yhden henkilön kanssa olemme puhuneet mahdollisesta avusta. Kynnys pyytää apua voi silti olla suuri.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka