0

Mielipide: Herätys Mäntyharju, yhden koulun malli on väärä valinta

Koulujen jännitysnäytelmä kiihtyy. Kirkonkylän lisäksi mukaan ovat päässeet Toivola ja Yhtenäiskoulu, eikä vaikutuksilta tule välttymään edes lukio.
Paperilla asiat onnistuvat, mutta sujuuko käytännössä? Kysymyksiin on vastattu, että ensin tehdään päätös ja sitten mietitään toiminta. Haloo! Hirvittää tämä ihmiskoe, johon laitetaan lapset ja henkilökunta. Kuka pärjää, kuka jaksaa?

Perusteluina yhden koulun mallissa ovat oppilasennusteet ja kunnan talous. Tietenkin, niihin on helppo vedota. Tällä hetkellä lapsia on riittävästi kolmeenkin kouluun. Raha-asiat taas voi esittää monella tavalla. Riskejä on, mutta suurin riski on näivettää kunta. Mäntyharju ei ole kriisikunta, itse asiassa kunnalla on mennyt hyvin. Kuntatalouden on tarkoituskin olla niukkaa. Vai onko joskus jouduttu miettimään, mitä runsailla rahoilla tehtäisiin?
Kyläkoulujen lopettaminen on vekkulia matematiikkaa. Etukäteen lasketaan suuret säästöt – muita kohteita ei nytkään tarvitse sivistyspuolen miettiä. Jälkeenpäin on vaikea sanoa, mitä oikeasti säästettiin. Kuinka paljon Leppäniemen tai Varpasen lakkautukset toivat säästöä?

Kirkonkylän koulun kohdalla perusteluina on käytetty tarvetta päästä eroon kiinteistöistä, yllättäviä rakennuskuluja ja kunnan lainamäärän lisäystä. Kummallisia perusteluja, kun muistetaan päätökset esimerkiksi Teletalon hankkimisesta, Kisalasta tai Suur-Savon Sähkön osakkeista. Nettisivuilla Mäntyharju esitellään kuntana, jonka ”Laadukkaat kunnalliset palvelut tuotetaan kuntalaisten osallistumista arvostavan demokraattisen päätöksenteon kautta”. Adressi, kuulemistilaisuudet, kyselyt, haastattelut. Onko päättäjillä varaa jättää huomiotta ison joukon mielipiteet?

Yhden koulun mallin yksi heikkous on vaihtoehtojen puuttuminen. Koronavirus on muistutus siitä, että yllättäviä tilanteita tulee. Ehkä harvaanasuttu Itä-Suomi onkin houkutteleva asuinpaikka?
Yhden koulun mallissa tulee oppilaille siirtymistä ja vapaiden tilojen etsimistä yksittäisille tunneille. Paperilla suunnitelmat voivat toimia, mutta onko opetus tehokasta ja tuloksellista? Vinkkinä, että meillä väistövuotta viettävillä on tästä kokemuksia. Työpaikkailmoituksia selatessani en meinannut löytää opettajia. Lopulta onnisti, mutta tuntui vitsiltä. Opettajat löytyivät otsikon ”Erityisasiantuntijat” alta. En tunne itseäni asiantuntijaksi, niin vähän henkilökuntaa on päätöksentekoprosessissa kuultu.

Mahtava uutinen Mäntyharjulle oli lukion hakijamäärä. Lukio toimii erinomaisesti ja sellaisena toivottavasti pysyykin. Eihän pilata tätä mahdollisuutta! Lukiolle ollaan siirtämässä paljon yläkoulun opetusta. Nyt tunnelma lukiolla on rauhallinen, erilainen kuin yläkoulun käytävillä. Hyvä lukio ja hyvät peruskoulut ovat kunnan vetovoimatekijöitä.
Miettikää päätöksiä, ottakaa selvää asioista. Tehdäänhän päätökset vilpittömästi kuntalaisten parhaaksi, myös lasten? Vai ovatko jotkut tärkeämpiä kuin toiset?

Kirsi Partonen
Kirkonkylän koulun opettaja

13 kommenttia aiheesta “Mielipide: Herätys Mäntyharju, yhden koulun malli on väärä valinta

 • 19.3.2020 at 12:15
  Permalink

  Etätyö on tulevaisuutta, korona vauhdittaa sen kehitystä. Nyt kun oppilaita on etäopetuksessa, taitaa etäopetus olla myös tulevaisuutta. Ei tarvita sitä vähääkään seiniä tulevaisuudessa. Menetelmät etäopetukseen ovat parasta aikaa kehityksen alla ja testattavana.

  Reply
  • 19.3.2020 at 20:47
   Permalink

   Ne työt, jotka voi tehdä etänä on niitä joita voi jättää kokonaan tekemättä tai vähentää oleellisesti.
   Perusopetus ei ole sellaista työtä alkuunkaan. noita nettijuttujen kirjoittelijoita ei voi luokitella työntekijöiksi.

   Reply
 • 19.3.2020 at 13:12
  Permalink

  Teletalon tontti on tarpeen olla reservissä, tiedä mitä siihen vielä tulee. Vaikka olisi jo suunnitelmia, mutta ei ole kansalle kerrottu. Suur-Savon sähkön osakkeet taas korjaa tasetta, kun on kalliita osakkeita ostettu, tase näyttää paremmalle. Ja eiköhän se Kisala oikase sen taseen lopulliseen nousukiitoon, kunhan hintalaput on selvillä. Tase ei ainakaan ole heikko, rahat on kyllä loppu. Kumpi lie parempi, mene ja tiedä näinä rauhattomina markkina-aikoina.

  Reply
 • 19.3.2020 at 13:30
  Permalink

  Onko nimimerkki seiniä vähemmän tulevaisuudessa nähnyt joskus lapsia? Minun mielestä etäopetusta ei ole näköpiirissä ainakaan peruskoulu ikäisille. Ehtii monta koulurakennusta märäntyä ennen kuin etäopetus toteutuu siten että koulurakennuksia ei tarvita.
  Etätyöstäkin paljon höyrytään ja sitä on kumminkin höyryyn nähden aika vähän. Ja jos se etätyö lisääntyy niin se tuo ehkä Mäntyharjuun jopa lisää lapsia.
  Liisinkirahalla kirkonkylänkoulu kuntoon ja toivolassa jatkuu koulu. Viisi vuotta ja sitte arvioidaan tilanne uudestaan. Se liisinki tuo heti puoli miljoonaa kunnalle rahaa. Voi vaikka maksaa sitä urheilupalatsia.

  Reply
 • 19.3.2020 at 14:07
  Permalink

  Mut se liisinkiraha on maksettava takaisin, ei ole olemassa ilmaista rahaa.

  Reply
 • 19.3.2020 at 14:57
  Permalink

  400 000 € tais maksaa ”reservitontti”. Silloin kertoiltiin hupaisaa kertomusta teknisestä tukikohdasta. Keskustassa on myynnissä tontteja neljäsosalla tuosta. Aivan yhtä törkeää kuntalaisten rahojen haaskausta kuin se taannoinen ostetaan vanha kauppa tarina.
  Laskepa kuule liisinkimies mitä se kirkonkylänkoulu maksaa sillä liisinkillä kymmeneksi vuodeksi. Ei ole halpa mutta ei kyllä kovin kalliskaan ja rakennuksen omistaa se liisinkivirma.
  Taitaa myös nuo osakkeiden arvot olla pikkusen laskusuunnassa ja on se uusi kisala siellä taseessa komea luku, mutta kunnan kiinteistöhoidon taso huomioituna niin pitää alkaa tehdä nopeesti poistoja ettei mätäne tase käsiin…

  Reply
 • 19.3.2020 at 16:00
  Permalink

  Rakennuksen omistaa x vuotta liisinkivirma mutta riski jää kunnalle. Kunta ei riskejä kaipaa. Plus takaisin lunastus, taas on kaivettava kuvetta. Ei ylimääräisille tiloille sekä niistä aiheuville kuluille ole tarvetta.

  Reply
 • 20.3.2020 at 07:21
  Permalink

  Ainakin autojen liisinkisopimuksissa ei ole pakko lunastaa autoa takaisin liisinkiajan päättyessä. Tuo nimimerkki liisinkunelman viimeinen lause särähtää kyllä korvaan. ”Ei ylimääräisille tiloille ja kuluille ole tarvetta”. Ihan totta näin on, mutta silti urheilupalatsi, teletalo, rautatieasema jne. Tyhjiä seiniä ja ihan hitosti kuluja. Kirkonkylänkoulu olisi sueraavat 7v täynnä lapsia ja tämä ei ole ennustus koska näillä lapsilla on jo nimet.

  Reply
 • 20.3.2020 at 11:19
  Permalink

  Onko ja pitääkö tulevaisuudessa olla Kirkonkylän koulun lapset paremmassa asemassa kuin Yhtenäiskoulun ja Toivolan koulun lapset? Ei voi. Lapset ovat samalla viivalla.

  Reply
 • 20.3.2020 at 13:45
  Permalink

  Jos kaikki lasketaan rahassa,ei kannata edes hengittää. Lapset on tulevaisuus ja nyt päätetään heidän koulusta. On tosi itsekästä aikuisilta jos Toivola nyt lopetetaan .Siellä on vasta korjattu koulu ja lapsiakin on riittävästi. Kyllä alakoulu pitää olla lähellä .

  Reply
  • 20.3.2020 at 14:44
   Permalink

   Kyllä alakoulu pitää olla lähellä, mitähän tuumaa Kousanniemen, Väliniemen ja Vanosen vanhemmat? Pitää olla lähellä. Ei ole lähellä, ei. Autossa istutaan monta tuntia päivässä.

   Reply
 • 20.3.2020 at 14:24
  Permalink

  Liisinki antaa nyt 500000e ja 20 vuoden päästä on lunastettava noin 650000eurolla. Sitten tulee muistaa ne vuosittaiset pakolliset kulut ja korjaukset tulee tehdä vuokralainen. Ei ole yhtään halvempi ratkaisu.
  7 vuoden päästä on 2020 vuoden lapset eskarissa ja lapsia on nyt tiedossa syntyväksi 10. Miten ne jaetaan kolmeen kouluun. Yksi toivolaan, kaksi kirkonkylälle ja seitsemän yhtenäiskoululle?
  Ja näitä kaikkia muita asioita leimaa yksi ja sama asia kuten tätä koulu asiaakin. Sitä ei tarvitse edes erikseen mainita kun sen ymmärtää.

  Reply
 • 21.3.2020 at 10:26
  Permalink

  Hyvää keskustelua, erilaisia näkökulmia. Arvostan! Avointa keskustelua olen Mäntyharjun kunnan päätöksenteon ympärille kaivannutkin.

  Erikoinen koronaviruksen aiheuttama tilanne kouluissa on tuonut yhtäkkiä etäopetuksen peruskouluunkin. Meillä alakouluissakin – eskarilaisista alkaen – on kuluvalla viikolla aloitettu etäopiskelua. Tietenkin kaikenlainen kehittäminen on hyväksi, mutta en näe etäopiskelua pienten lasten kohdalla hyvänä vaihtoehtona tulevaisuudessakaan. Tämä on poikkeustilanne. Miten vanhemmat pidemmän aikaa pystyisivät olemaan päivisin jatkuvasti kotona?

  Kirkonkylän koulun rakennuksen kohdalla pitäisin viisaana leasing-vaihtoehdon selvittämistä ja esittelyä, avoimesti. Sillä ratkaistaisiin koulutilaongelma esimerkiksi viideksi vuodeksi. Siihen mennessä asiaa voisi miettiä rauhassa ja suunnitella jatkoa. Rakennuksen en usko olevan ongelma. Kirkonkylän alueella on muillekin rakennuksille keksitty hyvin käyttöä.

  Jos rakennusta ei korjata, se pitää purkaa. Maksaa miljoona euroa, kun mukaan lasketaan remonttiin jo käytetyt rahat ja hankitut tarvikkeet. Mielestäni ihan järjestöntä! Viiden vuoden päästä rakennus myydään, jos kunta ei sitä tarvitse. Tai käytetään johonkin, mihin kunta kiinteistöä silloin tarvitsee. Edelleen koulu? Kunnantalo? Musiikkiopisto? Kansalaisopisto?

  Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.