0

Pääkirjoitus: Katse kääntyy nyt lähelle

Viimeinen viikko on muuttanut arkisen todellisen totaalisesti myös Mäntyharjun ja Pertunmaan seudulla. Äärimmäisen poikkeuksellisen ja vakava koronavirustilanne pakottaa nyt jokaisen vähentämään minimiin elämän suolaa, eli toisten ihmisten kasvokkaista tapaamista. Fyysisen etäisyyden ottaminen ei kuitenkaan tarkoita, että ihmisten välisestä yhteydenpidosta tulisi luopua. Päinvastoin. Mahdollisimman monen olisikin nyt parasta napata käteen puhelin ja ottaa yhteys puhelimella tai netin avulla sukulaisiin, naapureihin ja muihin tuttaviin. Pidetään huolta siitä, ettei kukaan jää tilanteessa täysin yksin.

Näkymättömän uhan edessä ihmiset eivät ole kuitenkaan jääneet suinkaan toimettomaksi. Vanhuksille ja muille riskiryhmille tarjotaan nyt innolla vapaaehtoisapua kauppa- ja apteekkiostoksissa. Aito yhteishenki mitataankin juuri nyt käsillä olevassa poikkeustilanteessa. Ja sitä vaikuttaisi hienolla tavalla löytyvän.
Paikallisille palveluyrittäjille tilanne on monin paikoin painajaismainen. Tässä hetkessä arvossaan olisivatkin uudet ideat, joilla paikallisia yrittäjiä voisi kannatella pahimman ajan yli. Euroja voi laittaa liikkeelle vaikkapa myöhempään ajankohtaan suunnattujen lahjakorttien kautta. Myös yrittäjät voivat yrittää tehdä nopeita liikkeitä esimerkiksi riskiryhmien palvelemiseksi.

Lähiviikkoina ja mahdollisesti tulevina kuukausina ihmisten pitää tottua elämään neljän seinän sisällä. Arvoon nousevatkin vinkit arkisiin iloihin, kun seinät tuntuvat kaatuvan päälle. Ulkoilemaan on hvyä muistaa suunnata päivittäin, jos siihen vain suinkin kykenee.

Kaikkein tärkeintä tilanteessa on kuitenkin se, ettei koronavirus pääse leviämään hallitsemattomasti. Siihen tarvitaan jokaisen apua. Suurinta arjen sankaruutta onkin se, että luopuu kaikista ylimääräisistä tapaamisista muiden terveyden tähden.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.