0

Mielipide: Lapset on unohdettu päätöksenteossa

Mäntyharjun kouluverkkoselvityksessä ja sitä seuranneessa päätöksenteossa on unohdettu lapset. Lapsivaikutusten arviointia on tehty Kirkonkylän koululaisten osalta mutta ilman sen kummempaa yhteenvetoa tai analysointia. Toivolan tai yhtenäiskoulun oppilailta ei ole edes kyselty. Sivistyslautakunnan ja kunnanhallituksen päätöksissä puhutaan vain oppilaisennusteista määrällisesti, tilakysymyksistä, henkilökunnan sijoittumisesta ja rahasta, ei vaikutuksista lapsiin.

En pysty hyväksymään suunnitelmia Kirkonkylän koulun purkamisesta. Laajentamispäätöksillä on annettu lupaus siitä, että koulu Mäntyharjun Kirkonkylällä jatkuu. Vastuullinen päättäjä pitää lupauksistaan kiinni. Varsinkin sen jälkeen kun korjaus päätyi karille huonon valmistelun, suunnittelun ja päätöksenteon ansiosta. Mahdottomalta tuntuu ajatus siitä, että alle 30-vuotias rakennus puretaan. Rahaa palaisi satoja tuhansia euroja ja jäljelle jäisi vain tyhjä hiekkakenttä.

Toivolan koulu joutui täysin yllättäen lakkautuslistalle kunnan oman hutiloinnin vuoksi ja siksi Mäntyharjulla tulee jatkaa edelleen kolmen koulun voimin. Kirkonkylän koulu tulee remontoida ja antaa sille oma arvonsa kulttuurihistorialtaan arvokkaan ja elinvoimaisen alueen osana.
Lasten ja heidän perheidensä huomioimisessa on kysymys arvoista ja kuntalaisten oikeudenmukaisesta kohtelusta. Ne eivät ole yhtään vähempiarvoisia seikkoja kuin taloudelliset kysymykset. Usein hyvistä arvoista kiinnipitäminen tuottaa lopulta taloudellistakin hyvää.

Juha Vallin
varavaltuutettu (sit.)

2 kommenttia aiheesta “Mielipide: Lapset on unohdettu päätöksenteossa

 • 20.3.2020 at 08:21
  Permalink

  Kouluverkkoselvitys kuului tehdä ennen laajentamispäätöstä. Miksi sen hetkiset virkamiehet ja – naiset eivät näin tehneet? Onko tapahtunut virkavirhe tuolloin? Vai onko silloista sivistysjohtajaa joku käskenyt olla tekemättä? Ja hänet on laitettu hiljaiseksi? Kouluverkkoselvitys on nyt tehty ja lapsimäärät on nähtävissä. Yhtenäiskoulussa oli vuonna 2016 480 lasta, nyt 423.

  • 20.3.2020 at 20:24
   Permalink

   Se, että Yhtenäiskoulussa on ollut joskus 480 lasta ei ole mikään perustelu sille, että lapsia pitäisi tunkea sinne myös ensi vuonna liikaa. Millainenkohan vuosi 2016 oli henkilökunnan näkökulmasta katsottuna? Nykyinen opetussuunnitelmakin on tuonut mukanaan uudenlaisia vaatimuksia tiloille. Koulun ei ole tarkoitus olla vain oppilaiden säilytyspaikka.

   Jos viime syksynä tehdyssä tilatarveselvityksessä on jo todettu esim. erityisopetuksella olevan tilanpuutetta, tuntuu käsittämättömältä, että nyt jollain ohjelmalla lasketaan kaikkien mahtuvan. Pelkkiä numeroita pyöriteltäessä ihminen unohtuu. Tässä tapauksessa lapset, joiden etua aikuisten tulisi ajaa! Nyt laitetaan lapset maksamaan aikuisten virheistä…

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.