0

Terveydenhuollon kantokyky ei kestä mökkiläisten ryntäystä – Essoten terveyspalvelujen johtaja toivoo ihmisten jäävän kotiin

Mökkiloma ahtaan kaupungin sijasta saattaa kuulostaa hyvältä ajatukselta koronaepidemian keskellä. Mökkiläisten suosimilla alueilla, kuten Etelä-Savossa, ryntäys mökeille saattaa kuitenkin aiheuttaa ongelmia terveydenhuollossa. 

– On täysin selvää, että jos kaikki seudun mökit täyttyvät, niin terveydenhuollon kantokyky kuormittuu. Väestömäärä saattaisi helposti jopa tuplaantua ja siihen resurssit eivät riitä,  Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä toteaa. 

Tällä hetkellä Essotella on valmius hoitaa sairaanhoitopiirin vakituisten asukkaiden lisäksi ympäri vuoden alueella mökkeilevät ihmiset. Suurempaa mökkiläisten aaltoa terveydenhuollon resurssit eivät kuitenkaan kestä. 

Kukaan ei kuitenkaan estä mökille lähtemistä, sillä kotimaassa liikkumista ei ainakaan toistaiseksi ole rajoitettu. Seppälä toivoo silti, että ihmiset vähentäisivät huomattavasti myös kotimaan matkailua. 

– Kun ihmiset liikkuvat epidemian eri vaiheissa olevilta alueilta toisille, on totta kai vaarana, että virus leviää entisestään. 

Koronaviruksen itämisaika voi pisimmillään olla jopa kaksi viikkoa, ja myös oireeton ihminen voi tartuttaa. 

Osa mökilleen evakkoon tulleista on väläytellyt mahdollisuutta palata takaisin oman sairaanhoitopiirin pariin, jos oireita ilmenee. Näin mökkipaikkakunnan terveydenhuollon kantokykyä ei rasitettaisi. 

Seppälä ei kuitenkaan vastaavanlaista suunnitelmaa suosittelisi.  

– Kyseessä on uusi tauti, jossa olo voi heiketä hyvinkin nopeasti. Osalla potilaista tauti on ollut hyvin voimakasoireinen, eikä sairastuessa välttämättä pääsekään palaamaan. 

11 kommenttia aiheesta “Terveydenhuollon kantokyky ei kestä mökkiläisten ryntäystä – Essoten terveyspalvelujen johtaja toivoo ihmisten jäävän kotiin

 • 20.3.2020 at 18:28
  Permalink

  Mielestäni outoa ajattelua, jossa en näe kokonaisuuden kannalta mitään järkeä. Ovathan mökit käytössä myös kesäisin ja silloinkin hommat pitää hoitaa. Lisäksi kesäaikaan keskittyvät osin myös terveydenhuollossa työskentelevien kesälomat.

  Mikäli ihminen poistuu väestökeskittymistä on hänen sosiaaliset kontaktinsa merkittävästi pienemmät mökkipaikkakunnilla kuin kehä kolmosen sisäpuolella. Kontaktien vähäisempi määrä vähentää altitumisriskiä ja tartuntavaara ja sairastumiset kokonaisuutena vähenevät. Senhän pitäisi olla hyvä asia ja mökeille siirtyvät pitäisi syyllistämisen sijaan nähdä virusepidemiasta vastuunsa kantavina kansalaisina.

  Ymmärrän myös esitetyn näkökulman, mutta asioita pitäisi osata tarkastella hieman kokonaisvaltaisemmin, varsinkin terveydenhuollon ammattilaisten ottaessa niihin kantaa.

  Syyllistämien kohottaa myös kansalaisten stressiä ja kohonneella stressitasolla ihmisen kyky vastustaa mm. viruksia heikkenee. Ei ole hyväksi tässä tilanteessa sekään, joten otetaan rauhallisesti syyllistämättä makunnalle tuiki tärkeitä mökkiläisiä ainakaan liiaksi.

  Kuha taas totesin!

 • 20.3.2020 at 22:43
  Permalink

  Luulisi Markku Sohlman sinulla olevan enemmän teollisuuden entisenä johto henkilönä järkeä. Kyse ei ole normaali tilanteesta vaan erittäin vakavasta tartunta taudista. Oletko vakavasti sitä mieltä että noin 6500 Mäntyharjulaista voidaan altistaa virukselle kutsumalla 10 000 tuhatta mökkiläistä kylään. Millä resursseilla tarkastetaan ettei tuo virus tule heidän mukanaan. Kirjoituksesi on täysin ilman järjen häivää. Luotetaan vain Ammattilaisten ja Valtiovallan ohjeisiin tässä vakavassa tilanteessa.

 • 21.3.2020 at 00:06
  Permalink

  No voi hyvää päivää….
  Ensinäkään kyse Ei ole siitä etteikö mökkiläiset olisi tervetulleita, Normaali olosuhteissa. Kuten myös olisi koko kansan liikkuminen ja matkustelu. Mutta, tällähetkellä kun maassa riehuu ja leviää Yleisvaarallinen Tartuntatauti ja juurikin sen Leviämistä yritetään saada hidastumaan, ettei koko maan terveydenhoitokapasiteetti ole ihmisistä puhumattakaan pississä, niin ei todellakaan ole syytä matkustella ja näin mahdollistaa erittäin huonon salamatkustajan mukanaan vieminen/leviäminen, varsinkaan kun kaikki ei edes oireile, eikä kaikkia edes testata. Muuten mennään yhtä metsään kun tämän viruksen meille saapuessakin. Pienet paikkakunnat on pieniä, isolla Pieniä keskutoineen ja kauppoineen, eikö tämä siis tarkoita sitä, että populaation kasvaessa pienissä paikoissa riski sairastua suurenee huomattavasti. Täällä on suurin osa vanhaa väestöä ja lisäksi myös muitakin riskialttiita, Yksi isompi Keskussairaala jolle kuuluu kaupungin lisäksi monen kunnan asukkaat, päivystyksineen päivineen. Ja jo normaalioloissa kiirettä piisaa.
  Suurinta osaa meistä ihmisistä tämä tilanne pelottaa, ja stressaa. Kaikki toivoisi tämän olevan vain pahaa painajaista, vaan kun ei ole. Tästä ei vaan voi herätä ja huomata ettei hätää olekaan. Siksi kaikkien olisi otettava se järki käteen (mieluiten päähän), ajateltava itsensä lisäksi myös toisiaan ja läheisiään sekä kuunneltava asiantuntijoiden ja viranomaisien kehoituksia ja säädöksiä.
  Samalla tavalla tahtoisinkin esittää pyynnön meidän vanhemmalle väestölle, olkaa niin ystävällisiä kuin varmasti kaikki olettekin ja uskokaa mitä pyydetään, pysykää kotona ja Kysykää apua kauppaostoksissa sekä asioiden hoidoissa, jossei nyt ihan tuntemattomilta kuitenkaan, mutta tutuilta, läheisiltä, seurakunnalta, kunnalta. Ette te ole yksin, muitakin riskiryhmäläisiä on jotka varmasti joutuvat pysymään kotonaan ja pysyvätkin ihan omatahtoisesti. Näin tehden voimme omalta osaltamme auttaa, tämän raskaan ajan osalta, jottei kaikki altistuisi taudille ainakaan samaan aikaan, riskiryhmissä kun on vaikka minkä ikäisiä ihmisiä, ei vain vanhempaa väkeä. Ja niille jotka ajattelee sen kun tulee, johan tästä kerkiää lähtemäänkin, niin miettikää vielä, en toivoisi kellekään sellaista vaihtoehtoa. Enkä myöskään sellaista että tehohoitopaikat täyttyisivät siksi kun ihmiset eivät olleet suostuneet kuuntelemaan annettuja ohjeita. En toivoisi kellekään pahimmassa tapauksessa tilannetta jossa joutuisi lääkärin kenkiin päättämään kuka saa elää ja kuka ei, saatikka tahtoisi että kyse olisi jostain läheisestäni, isästäni, äidistäni, siskostani, veljestäni, puolisostani tai varsinkaan lapsestani joka paikan menettäisi. Mennään kaikki yhdessä eteenpäin, uskoen, toivoen, rakastaen sekä kuunnellen. Puhalletaan kaikki yhdessä samaan hiileen jotta saisimme valoa näinä synkkinä aikoina ja saisimme valon lisäksi lämpöä ja lohtua tulevaan.
  Emme ole yksin, olemme tässä kaikki yhdessä. 🙂 <3

 • 21.3.2020 at 10:22
  Permalink

  Lapin hiihtokeskusten tilanne näytti sen mihin ”mökille evakkoon siirtyminen” johtaa:

  hiihtokeskuksissa todetta ainakin kaksi tartunta-K-E-T-J-U-A! Tämä tarkoittaa suomeksi sitä, että etelästä ja pääosin muuta maata tiheämmästä tautipesäkkeestä eli pääkaupunkiseudulta tulleet ”evakko-turistit” ovat tuoneet taudin mukanansa ja leviittäneet sitä ympäriinsä!

  Hallituksen idea on eristää kansalaiset sinne missä ha asuvatkin eli sinne missä on valmiiksi riittävä terveydenhuollon kapapsiteetti. Ei tarkoitus ole että sairaat ihmiset vaeltavat ympäri Suomea levittämässä tautia mukanaan eli meidän tapauksessa Etelä-Savoon. Tauti leviää ja sikiää helposti, pelkässä huoneilmassa hengitysilman kautta! Kaupassa käynti on suuri riski!

  Halutaanko todella sitä, että sairaat pääkaupunkilaiset tuovat taudin mukaan ”mökin-miinalle-ja-tahvolle”? Haloo ! ! !

 • 21.3.2020 at 11:48
  Permalink

  Itseäni ihmetyttää se, että hyvien terveyspalvelujen ääreltä ylipäätään ihmiset haluavat tulle mökkeilemään alueille, joilla lähimpään sairaalaan (ja jopa lääkäriin) on tunnin ajomatka. Lapissahan on jo todettu, että mitään kiireetöntä hoito ei tässä tilanteessa mökkiläisille ole luvassa. Ottaen huomioon taudin rajut oireet ja helppo tarttuvuus niin luulisi kyllä olevan omissa intresseissä myös pysyä siellä missä oma terveydenhuolto on järjestetty. Kuten aiemmat kommentoijat totesivat kyllä mökkiläiset ovat tervetulleita, mutta onko nyt oikea aika mökkeillä? Ja meinaavatko ihmiset oikeasti olla mökeillä jopa 3kk?

 • 21.3.2020 at 14:01
  Permalink

  Saapujat ovat aina tuoneet tartunnat mukanaan. Ihan kaikkiin maihin jossa tautia ei ole aiemmin ollut.
  Tauti itsestään ei ole kehittynyt muualla kuin alkuperäis` maassa.

 • 26.3.2020 at 17:01
  Permalink

  Haluan tuoda tähän sen näkökulman, että on vastuullisiakin mökkiläisiä! Me olemme jo ikiaikaisia mökkiläisiä ja haluaisimme viettää rauhallista aikaa täällä raikkaassa ilmassa ja rauhallisessa luonnossa, omalla mökillämme. Kuulumme lähes riskiryhmään, mutta on itsestään selvää, että emme aio rasittaa kunnan terveydenhuoltoa, vaan jos sairastumme, ajamme takaisin kotikuntaamme – joka ei ole Uudellamaalla.

  Kaupassa olemme käyneet kerran kahdessa viikossa, varhain aamulla. Mutta nyt näyttää siltä, että jatkossa on ainoa vaihtoehto tuoda kaikki mökkiruokakin kotipaikkakunnalta.

  • 27.3.2020 at 07:25
   Permalink

   Kyllä hävettää kuntalaisena. Tässä kunnassa on vapaa-ajan asukkaiden rahat kelvanneet vuosikymmenet. Tämä näivettyisi täysin ilman ”kesäasukkaita”. Mielestäni on törkeää käytöstä estää heitä tulemasta tai edes esittää ajatuksia siihen suuntaan. Kohta kysellään mahatautien ja kesäflunnssan perään, että älä vaan tule jos nokka vuotaa. Nämä vapaa-ajan asukkaat kun äänestää jaloillaan täältä saadaan valot sammuttaa lopullisesti.

 • 27.3.2020 at 07:51
  Permalink

  No haloo. Kausi-influenssaan kuolee vuosittain Suomessa toistatuhatta henkeä, tupakointiin yli 2000,liikenteessä satoja. Tähän pöpöön on kuollut maaliskuun loppussa 5. Ottakaa järki käteen hysteerikot.
  Tervetuloa mökkiläiset tänne. Pidetään yhdessä tämänkin pienen paikkakunnan pyörät pyörimässä. Nythän meillä on tilaisuus pidentää mökkikautemme kestämään jopa puoli vuotta, saamme kuntaan elinvoimaa. Hienoa, että etätyöläiset ovat löytäneet tänne.

  • 27.3.2020 at 12:08
   Permalink

   Ajattelin itsekin koronaa ns. normaalina flunssapöpönä joskus vuodenvaihteessa, kun Kiinan ongelmat tulivat esille. Valitettavasti totuus on kuitenkin muuta. Ei koko maailma olisi pysähdyksissä kausiflunssan takia. Me täällä etelä-Savossa olemme tähän asti päässeet hyvin vähällä ja siksi varmasti monet rajoitukset tuntuvat turhilta. Ei kuitenkaan tarvita kuin yksi taudinkantaja, joka ei noudata ohjeita. Käy paikallisissa s- ja k-kaupoissa, halaukset muutamille puolitutuille, pesemättömillä käsillä annetaan rahaa kassalla yms. Sen jälkeen tautiketju voi kasvaa nopeasti ja ollaankin ihan uuden edessä. Hysteriaa meillä ei ole, eikä tulekaan kun noudatetaan viranomaisohjeita. Ei niitä vain kiusaksi anneta.

  • 28.3.2020 at 13:18
   Permalink

   Silloin kun tautiin oli kuollut 5, niin vahvistettuja tapauksia oli luokkaa 600. Se antaa kuolleisuus luvuksi noin 0.8%, joka on luokkaa kymmenen kertaa enemmän kuin kausi-influenssassa (0.05-0.1%). Luvuthan tulee vielä muuttumaan, mutta tämän epidemian ehkä pelottavin asia on se, että se leviää kohtalaisen tehokkaasti ja mitään selvää yhteyttä ei ole siinä miksi useat joutuvat tehohoitoon. Tämän on jo moni suomalainenkin lääkäri todennut. Tauti ei iske vain vanhempaan väestöön tai perussairaisiin vaan myös täysin terveisiin ihmisiin. Pertunmaalla esimerkiksi tuo kuolleisuus luku tarkoittaisi toistakymmentä ihmistä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.