0

Korona peruuttaa tilaisuuksia, mutta saa kulttuuripuolella myös luovuuden ja mielikuvituksen liikkeelle – ”Tätä laivaa ei ohjaa kukaan, nyt mennään vapaalla liidolla”

Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala kehottaa pitämään positiivisen asenteen koronakurjuuden keskellä. Salmelan kesäkauden kohtaloa ei vielä tiedä kukaan, mutta Hoikkala uskoo poikkeuksellisen tilanteen jopa edesauttavan kulttuuria laajemmassa katsannossa.
– Kulttuuri tulee saamaan ihmisten mielissä nyt suuremman aseman. Tällaisina aikoina henkiset jutut korostuvat ja onhan tämä elämänmeno melkoista mammonan ylivaltaa nyt ollutkin.
Salmelan kesäkauden avajaiset on merkattu kesäkuun 6. päivälle. Kukaan ei tosin tiedä, mikä silloin on tilanne.
– Tässä ei voi mennä kuin olosuhteiden mukana. Tätä laivaa ei ohjaa kukaan, nyt mennään vapaalla liidolla.
Hoikkalan mukaan näyttelyitä rakennetaan valmiiksi odottaen sitä hetkeä, kun ovet mahdollisesti auki saadaan.
– Joka tapauksessa Salmelassa kesällä jotakin on, puistot ovat ainakin auki. Ihmiset tarvitsevat muutakin kuin ne neljä seinää kotona.
Positiivisuutta korostava Hoikkala sanoo luovuuden ja mielikuvituksen olevan nyt jälleen kovassa kurssissa. Maaseudulle hän toivoo koronan tuovan uutta potkua.
– Odota, että tämä aiheuttaisi massiivisen maallemuuton. Maaseudun ymmärtäminen kasvaa, tuumasi Hoikkala perjantaina autionoloisessa Helsingissä.

Salmelan tapahtumien ohella Mäntyharjun kulttuurikesästä odotetaan muutenkin normaalia vilkkaampaa, viettäähän kunta 425-vuotisjuhliaan. Vs. kulttuurisihteeri Eveliina Mäenpään mukaan kesäkuun tapahtumia viedään tällä hetkellä eteenpäin normaalisti, vaikka toukokuun tapahtumat onkin jo pyyhitty suosiolla sivuun,
– Upea kulttuurikesä olisi tulossa, jos vain mahdollista. Mutta tilannehan on se, että ei sitä tiedä, järjestetäänkö vai ei.
Kesäkuun 5. päivälle on suunniteltu teatteria kulttuurisaliin ja 7. päivä pitäisi olla samassa paikassa Mäntyharjun historian kolmannen osan julkaisujuhla. 50 vuotta täyttävän museon olisi tarkoitus aueta 13. kesäkuuta ja 27. kesäkuuta on torille tulossa suuri kansanrieha juhlavuoden kunniaksi.
– Osa tapahtumista ollaan valmiita siirtämään syksylle, mutta ei tietenkään kaikkea, Mäenpää huomauttaa.
Historia-teoksen osalta kirjoittaja Janne Poikolainen päivitti tuoreimmat kuulumiset Facebookiin loppuviikosta:
– Painokoneet jauhavat ainakin toistaiseksi entiseen tapaan. Kirja näyttäisi näin ollen valmistuvan aikataulussa, poikkeusoloista huolimatta. Julkistamistilaisuuden suhteen joudumme sen sijaan olemaan vähän kuulolla. Mikäli tilanne ja siihen liittyvät rajoitukset eivät tästä pahene/pitkity, ilmestyy kirja kuitenkin jossain vaiheessa tulevan kesän kuluessa.
Hommat eivät kulttuuritoimessa tule loppumaan, sillä kulttuurin tarjontaa muun muassa verkossa ollaan valmiit lisäämään.
– Mutta onhan tämä kurjaa varsinkin kulttuurialan yrittäjien näkökulmasta, jos kesä menee hukkaan, Mäenpää myöntää.

Satu Liikkasen mukaan kulttuurin parissa työtä riittää, vaikka virus ongelmia aiheuttaakin.

Pertunmaalla on jo varmaa, että toukokuuksi suunniteltu kulttuurikarnevaaliviikko peruuntuu. Kulttuurivastaava Satu Liikkanen sanoo, kesän tapahtumia rakennetaan vielä normaalisti, vaikkakin sillä mielellä, että nekin voivat jäädä väliin.
– Määräysten mukaanhan tässä mennään, mutta tekemistä kyllä riittää.
Pertunmaallakin ollaan kunnan nettisivujen kautta tarjoamassa kulttuuria virtuaalisesti. Sivujen kautta pääse nauttimaan valtakunnallisesti välitetyistä tapahtumista.
Myös Liikkanen uskoo, että poikkeuksellinen aika voi kulttuurin osalta luoda myös jotain uutta.
– Varmasti tulee uusia tapoja tehdä kulttuuria, nythän on jo palvelutaloissa järjestetty ”ikkunatapahtumia” eli tekijät ovat esiintyneet pihalla ja yleisö on ollut ikkunoiden takana sisällä. Kysehän on taiteilijoiden elannosta.
Pertunmaalla liipasimella ovat myös suosioon nousseet lauantaiset toritapahtumat ja kesän ykkösjuhla Pertun Päivät. Mäntyharjulla kulttuuritapahtumien ohella vaaravyöhykkeellä on kesäisin suurimman yleisömassan keräävä markkinamaanantai, joka on tänä vuonna 22. kesäkuuta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.