0

Mielipide: Positiivisempi ratkaisu kouluverkkoon

Vaikka koronavirus on tehnyt oman suuren vaikutuksensa mäntyharjulaiseen koulunkäyntiin haluan vielä tuoda oman positiivisemman ratkaisuehdotukseniliittyen kouluverkkoon. Ratkaisu pitää sisällään nykyisten koulujen säilymisen, Kirkonkylänkoulun remontin jatkamisen ja mahdollisuuden koulujen keskittymiseen poikkeusolojen koulutuksen järjestämiseen. Eikö nyt pitäisi keskittyä vain poikkeusolojen opetuksen järjestelyihin ja jättää kouluverkkoratkaisu myöhemmäksi?

Siirtyminen yhden koulun malliin tai sivistyslautakunnan esittämään kahden koulun malliin ei tällä aikataululla ole järkevää ja lisäksi tämän kaltainen päätös olisi ristiriitainen vuonna 2016 hyväksytyn Mäntyharjun perusopetuksen opetussuunnitelman kanssa.
Aikataulullisesti opetusryhmien uudelleenjärjestely kaudeksi 2020-2021 on haastavaa. Oppilaiden, heidän huoltajiensa ja koulun henkilökunnan haastatteluja ei ennätetä suorittamaan ennen syyslukukauden alkua. Lisäksi koulukuljetusten kilpailuttaminen ei onnistu tässä aikataulussa.

Mäntyharjun kunnan rakennuslautakunta on kokouksessaan 8.10.2019 päättänyt tutkituttaa terveyskeskuksen ja yhtenäiskoulun tilat (ympäristöministeriön sisäilma- ja kosteusteknisten kuntotutkimusoppaan mukaisesti). Tutkimuksille myönnettiin kokouksessa lisäaikaa ja ne valmistuvat 31.7.2020. Mielestäni olisi järkevää odottaa tutkimusten tuloksia ennen kuin perusopetus keskitetään yhtenäiskoulun tiloihin.

Mäntyharjun vuonna 2016 hyväksytty opetussuunnitelma asettaa oppimisympäristölle vaatimuksia mm. ajan, tilan, välineiden, resurssien ja erilaisten materiaalien suhteen. Nyt esitetty tilojen maksimointi luokkaopetukseen ei mahdollista uuden opetussuunnitelman erilaisia oppimisympäristöjä, vaan perinteinen opetus opettaja luokan edessä ja oppilaat pulpetissa vahvistuisi. Tämä ei ole uuden opetussuunnitelman hengen mukaista eikä nykyaikaista.

Perusopetuksen keskittäminen yhtenäiskoululle aiheuttaa monia ongelmia. Esimerkiksi wc-tilojen lukumäärä ei ole riittävä suunnitellulle oppilasmäärälle. Myös luokkien jako väliseinillä on puutteellinen esimerkiksi äänieristyksen suhteen. Piha-alueet tarvitsisivat parannusta liikenneturvallisuuteen ja koulun henkilöstö lisää paikoitusaluetta.
Nykyisen kouluverkon säilyttäminen ratkaisisi yhtenäiskoulun tilaongelmat noin vuoteen 2024 mennessä.

Kouluverkkoselvitykseen liittyi myös kuulemistilaisuuksia, joissa kuultiin niin henkilökuntaa kuin oppilaita ja heidän huoltajiaan. Valtaosassa saadusta palautteesta ilmaistiin huoli siitä, että esitetyllä kouluverkkoratkaisulla olisi merkittäviä, pitkäaikaisia kielteisiä vaikutuksia. Osa vanhemmista kokee että kuulemiset on järjestetty mutta ei kuunneltu!
Kouluverkkoselvitys ei ratkaise muita kunnan tilatarpeita, kuten esimerkiksi kansalaisopiston ja musiikkiopiston tilatarpeita. Se päinvastoin supistaa eri vaihtoehtoja. Mielestäni olisi hyvä pitää erilaisia vaihtoehtoja perusopetuksen osalta (pieni koulu/iso koulu) perheiden erilaisten tarpeiden kannalta. Lisäksi ”kyläkoulu” on osalle mahdollisista paikkakunnalle muuttajista vetovoimatekijä. Myös paikalliset yritykset ovat kiinnittäneet tähän huomiota.

Sitten vielä taloudesta. Kunnassa on käynnissä YT-neuvottelut, joiden tavoitteena on säästää yli miljoonan euroa vuosina 2020 – 2021. Jos sivistyslautakunnan esitys (yhtenäiskoulu+Toivola) menee läpi kunnanvaltuustossa, niin sivistyspuolen menoista saadaan aikaiseksi noin 140 000 euron säästö. Samalla päätöksellä toteutuisivat vuoden 2019 alaskirjaukset Kirkonkylän koulun kohdalta, n. 634 000 euroa miinusta.
Kirkonkylänkoulu on kunnostettavissa oleva rakennus. Se ei ole homekoulu, mutta siinä on vakavia riskirakenteita nykyisten rakennusmääräysten mukaan.
Jos Kirkonkylänkoulun remonttia jatkettaisiin ns. leasing-mallilla, koulun purkamiseen varatut varaukset voitaisiin purkaa. Tällä olisi vaikutusta kunnan kokonaistalouteen 310 000 euroa plussaa. Eli yli kaksinkertainen ”säästö” sivistyslautakunnan päätökseen. Leasing-mallilla riski koulun kunnostuksesta (mahdollisine lisätöineen, mitä varmaankin remontin edetessä löytyy) siirtyy leasing-yhtiölle samoin kun Mäntyharjun kunnan kiinteistöriski. Kunta on pyrkinyt eroon ”ylimääräisistä” kiinteistöistä ja leasing-ratkaisu vastaa myös tähän ongelmaan.
Kirkonkylänkoulun leasing-kustannus vuodessa olisi arviolta noin 50 000 euroa ja ylläpitokustannuksiksi arviolta noin 50 000 euroa vuodessa, joten kustannukset kunnalle olisivat yhteensä noin 100 000 euroa vuodessa. Leasing ei ole ilmainen mutta rahoitusvaihtoehdoista (leasing, taselaina, elinkaarimalli) varmasti tässä kohteessa edullisin.

Sitten kun oppilasmäärät laskevat niin alas, että koulunkäynti Kirkonkylänkoulussa lakkaa, voitaisiin koulukiinteistöä käyttää muihin tarkoituksiin. Esitin sivistyslautakunnassa, että Kirkonkylänkoulu voisi olla mahdollinen tuleva Kunnantalo. Se olisi kauniille rakennukselle arvoisensa jatko.
Päättäjänä kannan osani kunnan talouden tasapainottamisesta, mutta haluan muistuttaa että opetustoimi on kunnan jäljelle jääneistä tehtävistä tärkein, ei talouden vaan tulevaisuuden takia.
Poikkeusolot vain vahvistavat tätä näkemystäni.

Panu Karjalainen (kok.)
sivistyslautakunnan puheenjohtaja

7 kommenttia aiheesta “Mielipide: Positiivisempi ratkaisu kouluverkkoon

 • 22.3.2020 at 08:45
  Permalink

  Nyt on HYVÄ ehdotus! On ajateltu lapsia, kuntalaisia ja rahaa. Tuon esityksen rinnalle jos laitetaan purkamisvaihtoehto ja sen oikeat kustannukset ja alaskirjaukset ym niin kyllä sitten viimeistään huomataan että purkamisessa ei ole mitään järkeä.
  Lasten vähenemiseen on Panu ehdottanut että muutetaan kunnantaloksi. Sekin on hyvä idea mutta ei ehkä kelpaa näille virkamiehille, mutta siihen on helppo ratkaisu. Vaihdetaan virkamiehet! Kaikkein paras ratkaisu lasten vähenemiseen on tietysti tehdä lisää lapsia! Toivotaan että tämä korona korjaa syntyvyystilannetta!

 • 22.3.2020 at 11:42
  Permalink

  Hienoa että löytyy henkilö jolla on ymmärrys kokonaisuuksien tärkeydestä.

 • 22.3.2020 at 16:47
  Permalink

  Nykyiset valtuutetut sössineet kunnan rahat , nyt sitten ihmetellään. Kisalan budjettipiikki auki, ei oltu hetki sitten köyhiä. Toivolan koululle armonvuodet ja Kirkonkylänkoulu Huutokaupat piste comiin myyntiin, ilman pohjahintaa. Kokonaisuuksien ymmärrys Mäntyharjulla Mikkelin luokkaa, ei kohta tarvita kunnantaloa, kun tällä menolla ei ole kohta itsenäistä kuntaakaan.

 • 22.3.2020 at 17:07
  Permalink

  Erittäin erikoista, kun sivistyslautakunnan puheenjohtaja ajaa kalliimpaa kouluverkkoratkaisua eteenpäin. Säästö sivistyspuolella on otettava jostakin, jos kouluverkko toteutetaan kalliimmalla. Onko se henkilökunnan vähentäminen koko sivistyspuolella, otetaanko kaikilta koululaisilta pois oppitunteja, mitä vähennetään varhaiskasvatuksesta? Mihin varhaiskasvatuksen henkilökunta on valmiita, palkattomiin lomiin vielä lisää kenties, vähän suurempia ryhmäkokoja? Jostain se summa on otettava. Jos henkilöitä vähennetään enemmän kuin on nyt suunniteltu, se tietää ryhmäkokojen suurenemista, sekä avustajien vähenemistä vielä enemmän. Apua tarvitsevat oppilaat jää heikommalle, kun toisaalla halutaan säilyttää seiniä ja luoda lisää käyttökustannuksia. Ei ole heikommalle hyvä kohtalo. Sivistyslautakunnan puheenjohtaja on valmis heikentämään kaikkien sivistyspuolen lasten asemaa, kun ajaa kalliimpaa kouluverkkoa eteenpäin.

  • 22.3.2020 at 20:07
   Permalink

   Edellisen kommentoijan kannattanee mennä sinne kouluun opettelemaan lukemaan. Panun kirjotuksessa oli kyllä kerrottu miten ne säästöt syntyy.
   Koulun purkaminen on kaikkein huonoin vahtoehto jos talouslukuja katsellaan. Osa päättäjistä ei ikävä kyllä ymmärrä kuntataloutta kovinkaan hyvin ja se vielä hurjempi osa luulee ymmärtävänsä.
   Juha Vallin kirjoitti hyvin: ”koulun laajentamispäätös oli lupaus koulun jatkumisesta VASTUULLINEN PÄÄTTÄJÄ PITÄÄ LUPAUKSENSA!”
   Pitäkää huoli valtuustossa että pidätte kiinni lupauksista ja olette vastuullisia!

 • 23.3.2020 at 12:33
  Permalink

  Kunnat tulevat ajautumaan ennen näkemättömään taloudelliseen kurjuuteen. Koronalama lisää terveysmenoja ja samalla verotulot sukeltavat. Pitää päätökset osata päivittää tilanteen mukaan, jos vastuulinen päättäjä pitää nim.Köyhän ohjeita vastuulisina, niin kohta kaikki täällä voivat ottaa nimimerkin köyhä käyttöön. Oma mielipiteeni on, että viranhaltijat ovat paremmin sisäistäneet kuntatalouden realiteetit, kuin ehkä jotkut muut. Maan hallituskin on luvannut hätäapua kunnille, mutta todennäköisesti ei kata läheskään koronan sivuvaikutusten kustannuksia. Jos Suomi seisoo kuukausitolkulla, ei silloin kansantalouskaan hyvin voi. Säkinsuuta pienemmälle.

 • 23.3.2020 at 15:35
  Permalink

  Jotenkin tuntuu että virkamiestenkin kannattaisi kuunnella muitakin kuin omaa sisäistä ääntä samoin kuin Kelttulankin. Kouluremontin pysäytys maksaa tälläkin hetkellä sen 12000 €/kk. Purkamispäätös tarkoittaa että rahaa on tuhlattu 1 miljoona ja lisäksi vielä ne alaskirjaukset. Kisalassa avoin piikki. Pienempiä puuhasteluja teletalo ja rautatieasema. Olen samaa mieltä että säkin nyörit tiukemmalle ja kiireesti, mutta lakisääteiset asiat kuntoon.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.