0

Pertunmaan hyvinvointiasema ei ota enää vastaan hengitystieinfektioista kärsiviä – ”Vetoan vakavasti kaikkiin, että kukin pysyisi omalla kotiseudullaan”

Pertunmaan hyvinvointiasema ei ota enää vastaan potilaita, jotka kärsivät hengitystieinfektioista, tiedottaa Etelä-Savon sotekuntayhtymä Essote. Pertunmaan hyvinvointiasemalla voi asioida kuitenkin edelleen kaikissa muissa vaivoissa.

Käytännössä pertunmaalaisten hengitystieoireisten tulee hakeutua hoitoon Mäntyharjuun tai Mikkeliin.  Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo tiedotteessa, että järjestelyllä pyritään turvaamaan terveyspalvelujen jatkuvuus Pertunmaalla.

– Jouduimme toteuttamaan jaon pikavauhdilla pienemmissä hyvinvointikeskuksissa alueelle tulleen suuren vapaa-ajan asukkaiden määrän takia. Heidän tartunnoistaanhan emme tiedä mitään ja henkilöstömme pitää myös pystyä suojautumaan, Seppälä kertoo tiedotteessa.

Essote kertoo saaneensa viikonlopun aikana tietoja, että viikonloppuna Etelä-Savoon tuli ”valtavasti” mökkiläisiä. Myös heiltä on alkanut saapua yhteydenottoja terveyspalveluihin.

– Vetoan vakavasti kaikkiin, että kukin pysyisi omalla kotiseudullaan ja maan eri alueiden välillä liikuttaisiin mahdollisimman vähän. Paikkakunnalta toiselle siirtyminen levittää tauteja tehokkaasti. Olen myös huolissani siitä, että ohjeita ei noudateta. Riskiryhmiin kuuluvien tulee vähentää kodin ulkopuolinen liikkuminen minimiin ja ulkomailta tulleiden pitää pysyä kotona karanteeninomaisissa olosuhteissa, Seppälä tähdentää.

Mäntyharjun hyvinvointikeskuksen vastaanotto on jaettu Mikkelin keskussairaalan tapaa maanantaista alkaen kahteen eri alueeseen. K-alue on tarkoitettu hengitystieoireisille ja P-alue muista sairauksista ja vaivoista kärsiville. 

Lue myös: Mäntyharjussa varaudutaan koronaviruksen tuloon: hyvinvointikeskus jakaa potilaat infektiopotilaisiin ja muihin potilaisiin maanantaina

14 kommenttia aiheesta “Pertunmaan hyvinvointiasema ei ota enää vastaan hengitystieinfektioista kärsiviä – ”Vetoan vakavasti kaikkiin, että kukin pysyisi omalla kotiseudullaan”

 • 23.3.2020 at 13:13
  Permalink

  En ymmärrä miksi ihmiset siirtyvät tällaisessa tilanteessa omien terveydenhuoltopalvelujen ääreltä jonnekin muualle. Kuten on monissa artikkeleissa todettu olisi parempi pysyä kotiseudulla. Kiireetöntä hoitoa ei ole mikään pakko järjestää ”mökkiläisille”, joten se, että mökkiläisten tulo vaikeuttaa kunnan asukkaiden palveluita on edesvastuutonta. Onhan se toki hienoa, kun voi kaupunkiasunnon sijaan käydä kalassa ja metsässä, mutta ei se sitten enää ole hienoa kun sairastut ja tajuat, että ei täällä ole tehohoitopaikkoja tai edes lääkäreitä. Eikä varmaan toimi se Netflixikään yhtä hyvin.

  Reply
 • 23.3.2020 at 14:20
  Permalink

  Laskettelureissulta korona-alueelta suoraan maalaismetsiin diskon ja kotimaan mäkien kautta… paikallisiin kauppoihin örveltämään… sitähän se….

  Reply
  • 24.3.2020 at 10:50
   Permalink

   Kuulkaa nyt hyvät ihmiset. Mikä tässä on niin h…..tin vaikeaa tajuta. Tätä sairautta /virusta, EI voiteta sillä, että ihmiset lähtevät laukkailemaan ympäri maata, sekä mahdollistavat ”salamatkustajan” kanssaan tulemisen, menemisen ympäri Maata, pienemmille paikkakunnille, joissa tilat ja paikat ovat Pienempiä, sekä hoitopaikat omille asukkaille mitoitettuja (hyvä jos riittävät pahimmassa tapauksessa niillekään). Edelleen, oireettomatkin pystyvät tätä Tartuttamaan.
   Järkyttävää, raivostuttavaa, tämä koko tilanne ja se että ihmiset tuntuvat menevän oman päänsä mukaan piittaamatta pätkääkään asiantuntijoiden ja Viranomaisten pyynnöistä, Edes Lääkärien ja hoitajien selvät sanat ja vetoamukset kansaan eivät tehoa. Nyt jo mökkiläiset ottaneet yhteyttä terveydenhuoltoon. Heitetäämpä tämä nyt mielestä pois, oletteko todella sitä mieltä että jos tilanne olisi niinpäin että maaseudulla pahiten jylläisi tämä virus, niin heidät otettaisiin mukisematta isoihin kaupunkeihin, mun villi veikkaus on että rajat olis laitettu maakunnista kiinni alta aikayksikön ja huuto olisi ollut mahtava jos tämä niinpäin olisi, että maakunnista olisikin ihmiset lähteneet ”evakkoon” kaupunkeihin ja sinne rasittamaan heille mitoitettuja sairaanhoitopaikkoja… Miettikääpä sitä..
   Kuinka tyhmiä ihmiset oikein on?
   Onko välittäminen toisistamme täysin hukassa, huudetaan vaan ja perustellaan asioita Rahalla. Pikkasen on se kuuluisa maalaisjärki ja tärkeysjärjestykset hukassa.
   Ja miten tässä nyt kateellisia voisi olla?
   Tämä koko tilanne kun koskee meitä kaikkia!! . Milloinka se menee jakeluun..
   Ja mikä pakko on vedota siihen että tuovathan mökkiläiset rahaa.. Rahaa… Rahaaaa… Tuota maan kuulua mammonaa..Sekö tässä tärkeintä on? vai mahdollisesti oman läheisen terveys/henki. Tiukkaa tämä tekee meille kaikille, mutta älkää antako rahan mennä ihmisten terveyden ja henkien edelle. Raha ei ole se millä tämä voitetaan, terve järki ja kaikkien yhteistyö sen sijaan antaa mahdollisuuden selvitä tästä mahdollisimman pienillä menetyksillä.
   Eikä tässä ole kyse mistään rotu erottelusta, taikka kahtia jakamisesta, tämä tilanne koskee meitä Ihan Jokaikistä! Samassa veneessä tässä kaikki ollaan, Koko Kansa. Tässä on kyse siitä että saadaan viruksen leviäminen hidastumaan, hyvällä tuurilla stoppaamaan. Jotta pystytään turvaamaan myöskin hoitopaikkojen riittävyys, sekä meitä hoitavien ihmisten riittävyys ja tämän suuren rasituksen kestäminen. Kun tämän saisi mahdollisimman nopeasti hallintaan, olisi samalla myöskin ne kaikkien höösäämät taloudelliset tappiotkin luultavasti paljon pienempiä, puhumattakaan ihmis hengistä.
   Itsekkäällä menolla tauti leviää kun kulovalkea jossei ihmiset ymmärrä mitä tekojensa varjolla vaarantavat . Näin minä ajattelen. Toivotan Voimia Jokaikiselle Suomen Kansalaiselle, erityisesti hoitohenkilökunnalle sekä työssään sellaisille ihmisille jotka oman terveytensä ja henkensä sekä jaksamisensa vaarantaen pyrkivät auttamaan ja hoitamaan muita. Minä itse, menolla ei hyvää saa aikaiseksi. Täytyy myös ajatella muita. Jotenka Selvitään tästä siis yhdessä. <3

   Reply
 • 23.3.2020 at 18:11
  Permalink

  Perisuomalaiseen tapaan on tässäkin asiassa saatu aikaan vastakkainasettelu alta aika yksikön, tällä kertaa oman maan kansalaisten kesken. Älkää tulko tänne syömään meidän palveluita. Meidän metsät on vaan meille, pysykööt mökkiläiset omilla paikkakunnillaan. Menkööt helsinkiläiset ulkoilemaan omiin metsiinsä, heh, heh. Aika lyhytnäköistä ajattelua, kun monet pikkupaikkakuntien kaupat ja vastaavat palvelut pidetään yllä mökkiläisten ja muiden ulkopaikkakuntalaisten tuomilla rahoilla, myös Pertunmaalla. Onko unohtunut, että ihmiset ovat maksaneet mökeistään pitkän pennin ja korkeinta kiinteistöveroa joka vuosi. Hädän hetkellä ei niitä saisikaan hyödyntää. Terveydenhoitopalveluita eivät mökkiläiset ole saaneet aikaisemminkaan juurikaan, kiireettömiä ei ollenkaan. Eli mikä nyt on niin edesvastuutonta. Tietysti jos piittaamattomasti levitetään tautia on eri juttu, mutta eiköhän karanteeniin tulevat ihmiset ole niitä tarkimpia muutenkin. Älkää olko etelän ihmisille kateellisia. Jos korona leviää pääkaupunkiseudulla tätä vauhtia, niin ovat etelässä terveyspalvelut pian pahemmin tukossa kuin surkeimmassa Itä- tai Pohjoissuomen kunnassa.

  Reply
  • 24.3.2020 at 09:13
   Permalink

   Tyypillinen mökkiläinen. Maksanut tuloveronsa helsinkiin tms. ja kuvittelee kämäsellä kiinteistöverollaan olevan oikeutettu kaikkiin mahdollisiin palveluihin.

   Paljonkos tämä ”korkea kiinteistövero” on per vuosi? Montako lääkärikäyntiä saat samalla rahalla yksityisellä? Entä paljonko olet maksanut tuloveroa per vuosi kotikaupunkiisi?

   Reply
  • 24.3.2020 at 17:45
   Permalink

   Mummeli on perisuomalainen mökkiläinen. Siltä ei saa kieltää mitään. Näitä on nähty. Harmi kun nuo luonnonilmiöt ja -voimat eivät ole näiden mummeli-mökkiläisten tahtipuikon heiluteltavana.

   Ei saa kieltää -kulttuuri ja ”kasvatus” näkyy joka paikassa ja se voimistuu. Ikävä kyllä.

   Mitä vastakkainasetteluun tulee niin sitä on myös mökkiläisten ja MÖKKILÄISTEN keskuudessa. ”Kiitos” tästä lankeaa suurelta osin kunnan viranhaltijoille ja luottamushenkilöille.

   Raha, raha, raha money, money, money must be funny…….

   Reply
 • 23.3.2020 at 22:44
  Permalink

  Pertunmaan terveydenhoito rikkoo tuntuvasti kansalaisten perusoikeutta ja hallituksen lupausta hyvään terveydenhoitoon pääsemisestä!

  Kamalaa ihmisten rotuerotteluun viittaavaa toimintaa, jossa lajitellaan avun tarvitsijat perusturvan ulkopuolelle heidän asuinpaikkansa vuoksi. Mökkien kiinteistöverot kelpaavat, mutta apua pyytävät mökkiläiset eivät? Heidät ajataan kuoleman kielissä yön synkkää pimeyteen vain heidän taustansa vuoksi?

  Reply
 • 25.3.2020 at 05:57
  Permalink

  Kyllä nyt pitäs niiden henkilöiden katsoa peiliin ketkä näitä ns. MÖKKILÄISIÄ on vuodesta vuoteen hyysänneet, nyt saisitte järjestäkää ihmeessä niille omat ter eydenhoitopalvelut kyllä sitä rahaa on kun on kyse mökkiläisistä .KIITÄN essoten seppälää kun mies sanoo niin suoraan eikä kiertele sanojaa kuten kaikilla johtoportaan henkilöillä on tapana on asia mikä tahansa. Pienet terkkarit rauhaan mökkiläiset.

  Reply
  • 25.3.2020 at 18:48
   Permalink

   Hei… Oikeesti
   Kun Mikkelin sairaala ei vedä… Kun tulee teille oikeesti joku vakavampi juttu niin saanko kysyä, missä teidät otetaan vastaan avosylin? Missä teille annetaan erikoissairaanhoitaja? Mitä kautta Mäntyharjulta lennetään Espanjaan? Meinaatteko oikeesti, että suurin ongelmanne on mökkiläiset? Kattokaa nyt hyvät ihmiset peiliin. Suomessa asutaan kaikki. Suomeen maksamme veromme. Meinaatteko oikeesti, että mökkiläinen ajaa mielummin tunnin Mikkeliin vai puolitoista tuntia omaan sairaanhoitopiiriin? Ajatelkaa nyt oikeesti ennen kun häädätte mökkiläisiä pois omilta mökeiltään. Muistakaa toki sekin että pääkaupunki seudulla asuu n. 2milj. Ihmistä. Tartuntoja täällä on…. Juuri tuotiin maailmalta lisää happikaapissa olevia suomalaisia…. Kysyikö joku että mistä pitäjästä ovat? Ei vaan kaikki otettiin Helsinkiin hoitoon…. Miltä meidän tilastot näyttävät…. Ei ketään kiinnosta. Meidän hoitajat hoitavat ne täälä pääkaupunkiseudulla. Teidän kommentteja lukiessa melkein harmittaa että ruvettiin rakentamaan mökkiä Mäntyharjulle. Olette oikeesti häpeäksi itsellenne.

   Reply
   • 26.3.2020 at 09:20
    Permalink

    ”Kun tulee teille oikeesti joku vakavampi juttu niin saanko kysyä, missä teidät otetaan vastaan avosylin” No kysy ihmeessä? Täälläkin olisi varmasti iso hieno sairaala, jos kaikki Helsinkiin maksetut verot tulisi tänne, eikä vain mökkiläiset ”korkeine kiinteistö veroineen”.

    ”Meinaatteko oikeesti, että suurin ongelmanne on mökkiläiset?” Juu, etenkin tässä tilanteessa on.

    ”Meinaatteko oikeesti, että mökkiläinen ajaa mielummin tunnin Mikkeliin vai puolitoista tuntia omaan sairaanhoitopiiriin? ” Tämä pitäisi olla ehto tässä tilanteessa, ettei edes otettaisi vastaan Mikkelissä saati pienemmissä terveyskeskuksissa.

    Reply
  • 26.3.2020 at 20:25
   Permalink

   Juuri näin.

   Sivuaa otsikon aihetta, mutta kerrottava on:

   Pari havaintoa sattui iltalenkin varrelle. Mitä tekee mökkiläinen silloin kun Etelä-Savoon on annettu varoitus ”ruohikkopalojen vaara on suuri”? Se laittaa risukasat palamaan. Paksu savupatsas nousi erään mökkiläisen tontilta niin kuin joka kevät. Sinun hajuhaittasi on nyt kaikkien ilona!

   Yli 70-vuotiaita kehotetaan jäämään kotiseudulleen. Mitä tekee 76-vuotias mökkiläinen – no tulee pk-seudulta mökilleen Pertunmaalle.

   Niskurointia, piittamattomuutta, itsekkyyttä, typeryyttä. Nykyajan ”4H”.

   Reply
 • 25.3.2020 at 19:36
  Permalink

  Eikös aina ole ollut niin, että ensiavun saa, mutta sitten pitää mennä oman paikkakunnan palvelujen piiriin.
  Korona ei liene tarvitse ensiapua, mikäli normi kuume. Eli tällöin hoitoon sinne omaan terveyskeskukseen ei mökkikunnan.

  Reply
 • 27.3.2020 at 08:58
  Permalink

  Lopetetaan tämä alatyylinen vastakkainen asettelu ja nokittelu. Maan hallitus on kansainvälisen korona viruksen takia joutunut asettamaan maan poikkeustilaan, rajoittaamaan ja ohjeistamaan ihmisten liikkumista, suuremman katastroffin välttämiseksi. Rajoitukset ja ohjeistukset eivät, ole tehty ilkeyttään ja kiusaamis tarkoituksella, vaan meidän kaikkien parhaaksi, koska yli määräinen liikkuminen on myrkkyä taudin rajoitus taistelussa. Tärkeää että ulkomailta kotiintuneet asettuvat omaehtoisesti karanteeniin, eivätkä lähde levittämään viruskantaansa maakuntiin ja mökeille. Uutissa kerrottiin, että mm. Pertunmaalais lähtöinen Hankasalmen kunnanjohtaja Matti Mäkinen soittaa tarvittaessa kaikille ohjeet henkilökohtaisesti ulkomaan matkoilta kotiutuneille. Tämän viruksen torjunta on koko Suomen ja Suomalasisten asia, eikä Pertunmaan kunnan ja upeiden Pertunmaan vapaa-ajan asukkaiden nokittelun aihe. Toimitaan ohjeiden mukaan ja päästään nauttimaan yhdessä kesästä ja yhdessä tekemisestä.

  Reply
 • 27.3.2020 at 11:46
  Permalink

  ”Vikke Nilo” kirjoittaa täyttä asiaa. Jotta nykytilanteesta selvitään mahdollisimman hyvin niin jokaisen meistä on syytä tinkiä itsekkyydestään ja oikeuksistaan ja osallistua omalla panoksellaan näihin talkoisiin. Arki on erilaista ja joudumme kokemaan epämukavuutta, mutta meiltä ei pyydetä mahdottomia tekoja. Jokaisella on varmasti mielipide mitä pitäisi tehdä: tuota enemmän, tuota vähemmän, tuo on ihan turhaa jne. Luotetaan kuitenkin terveysalan ammattilaisten (joilla kuitenkin on se paras tieto)ohjeisiin ja toimitaan niiden mukaan. Nyt on hyvä hetki unohtaa ”minä ite-ajatus” ja ajatella sekä tehdä ”me yhdessä”. Voimia ja sitkeyttä meille kaikille! 👍

  Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.