0

Pääkirjoitus: Viikonloppu muutti koronaan varautumista myös Mäntyharjun ja Pertunmaan seudulla

Mäntyharjun ja Pertunmaan terveydenhuollossa tehtiin viikonlopun aikana pikatoimia nopeasti muuttuvan koronatilanteen takia. Järjestelyihin ryhdyttiin tuhansien pääkaupunkiseudun asukkaiden suunnattua mökeilleen Etelä-Savoon.

Käytännössä Pertunmaalla terveyspalveluja tarvitsevat hengitystieoireiset ohjataan nyt suoraan Mäntyharjuun tai Mikkeliin. Mäntyharjussa hyvinvointiasema puolestaan jaettiin kahtia eri vastaanottoihin.

Terveydenhuollon ammattilaisten piirissä ollaan erityisen huolissaan tulevien viikkojen ja kuukausien tilanteesta. Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä on antanut pitkin kuluvaa viikkoa painavia lausuntoja erityisesti Etelä-Suomesta mökeille suuntautuvasta liikenteestä. Seppälän vakava kehotus on, että ihmiset pysyisivät kodeissaan eivätkä tässä tilanteessa matkaisi mökkipaikkakunnilleen. Näin voitaisiin hillitä viruksen nopeaa leviämistä ja taattaisiin paikallisen terveydenhuollon kantokyky.

Ammattilaisten välittämässä viestissä ei ole kyse mökkiläisten syyllistämisestä, vaan puhtaasta matematiikasta. Kunkin alueen kapasiteetti on mitoitettu siellä vakituisesti asuvan väkimäärän mukaan. Jos sairastuneiden määrä ruuhkauttaa keskussairaalan, ollaan silloin pulassa.

Ylimääräiseen sormilla osoitteluun tilanteessa on kuitenkaan turha lähteä. Mitä paremmin jokainen ohjeistuksia noudattaa, sitä vähemmin vaurioin tästä selvitään. Vastuu viruksen leviämisen hillitsemisessä ei ole siis vain muilla, vaan jokaisella itsellään.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.