0

Mielipide: Vapaa-ajanasukkaat ovat osa yhteisöämme

Viime päivinä käyty kiivastakin keskustelua oleskelusta vapaa-ajanasunnoilla pandemian aikana. Etelä-Savo on yksi suosituimmista vapaa-ajanasumisen alueista. Maakunnassa on yli 50 000 vapaa-ajanasuntoa, joista 60 prosenttia on muiden kuin maakunnan vakituisten asukkaiden omistamia. Moni näistä asunnoista on käytännössä kakkosasuntoja, joten niillä asutaan paljon myös varsinaisen loma-ajan ulkopuolella. Halu vetäytyä vapaa-ajanasunnolle on siksi varsin ymmärrettävää myös nykyisissä poikkeusoloissa.

Kuntien tehtävänä on huolehtia asukkaidensa hyvinvoinnista. Koemme, että vapaa-ajanasukkaat ovat osa yhteisöämme. Terveydenhuoltomme onkin pyritty mitoittamaan niin, että se normaalioloissa palvelisi vakituisten asukkaiden lisäksi myös vapaa-ajanasukkaita. Nyt olemme kuitenkin poikkeustilanteessa, jossa emme voi taata näiden kriittisten palvelujen riittävyyttä. Siksi on tärkeää, että vapaa-ajan asumisella ei kuormiteta terveydenhuoltoamme tässä tilanteessa. Uudeltamaalta ei nyt saa lähteä vapaa-ajanmatkalle, mutta muut maakuntarajat ovat edelleen vapaasti ylitettävissä. Erityisen tärkeää onkin välttää pendelöintiä asunpaikkojen välillä ja lähikontakteja ympäristössään.

Vakituisten asukkaiden ja vapaa-ajanasukkaiden asettaminen vastakkain on väärin. On vain myönnettävä tilanteen poikkeuksellisuus, mikä edellyttää jokaiselta viranomaisohjeiden noudattamista parhaalla tavalla. Kun poikkeusolot ovat ohi, Etelä-Savo ja Mikkelin seutu ottaa taas paikkansa vapaa-ajanasumisen edelläkävijänä.

Seppo Ruhanen
Hirvensalmen kunnanjohtaja

Mervi Simoska
Juvan kunnanjohtaja

Risto Nylund
Kangasniemen kunnanjohtaja

Timo Halonen
Mikkelin kaupunginjohtaja

Jukka Ollikainen
Mäntyharjun kunnanjohtaja

Leena Ruotsalainen
Pertunmaan kunnanjohtaja

Matias Hilden
Puumalan kunnanjohtaja

Ilkka Juva
Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunnan puheenjohtaja

2 kommenttia aiheesta “Mielipide: Vapaa-ajanasukkaat ovat osa yhteisöämme

  • 31.3.2020 at 11:18
    Permalink

    Erittäin hyvä kirjoitus ja jotakin mitä oikeastaan on odotettu alueen kunnilta. Nyt on poikkeustilanne, joka vaikuttaa kaikkiin ja oman edun tarpeeton tavoittelu (esimerkiksi mökille pääseminen) ei ole nyt se oikea tapa toimia. Kuten ei myöskään vastakkainasettelu.

  • 31.3.2020 at 14:52
    Permalink

    Se miksi pyydetään vain uusmaalaisia pysymään kotona vain johtuu siitä, että stadilaisia kesämökkiläisiä ja vapaa-ajan matkailijoita olisi tulossa eniten joka hyvä asia sinänsä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.