0

Mielipide: Tervehdys koronataistelun etulinjasta

Olemme kaikki vaikean paikan edessä, covid19-virus tulee ja on tullut jo Etelä-Savoon. Epätietoisuus vaivaa kaikkien  mieltä, entä jos sairastun, entä jos läheinen sairastuu, entä sitä ja tätä.. Olemme kaikki yhdessä vaikean tilanteen edessä, täytyy pohtia mitä voi tehdä, mitä ei. Olemme kuitenkin kaikki samassa ”junassa”.  Venymistä ja sopeutumista tähän tilanteeseen tarvitaan ihan meiltä jokaiselta, se on varmaa.

80 vuotta sitten kansa taisteli yhdessä, miksei nytkin voida tehdä samalla tavalla?  Poikkeusoloissa olemme ehkä muutamia kuukausia, aikanaan oli vähän pidempiä aikoja. Epätietoisuus ja tulevaisuuden pelko vaivaa varmasti meitä kaikkia.

Vastassamme on tällä kertaa näkymätön vihollinen, jota vastaan taisteleminen on vaikeaa. Tätä vihollista emme voi estää, mutta sen soluttautumista voidaan rajoittaa. Jos emme yhdessä noudata rajoituksia, kehotuksia ja suosituksia; tulemme kärsimään suuret tappiot. Uskoisin, että olemme kaikkien kanssa samaa mieltä. Toivottavasti.

Useilla sosiaalisen median foorumeilla puhutaan ”mökkiläisistä”, ovatko he tartuttajia vai eivätkö he ole. Jokainen tietää tilanteen, kesäasukkaita on tullut aikaisemmin tänä vuonna myös Etelä-Savoon. Tästä johtuen terveydenhuollon kuormittuminen on mahdollista. Uskon kuitenkin, että ketään ei jätetä hoitamatta, vaan jokainen saa tarvitsemansa avun ja hoidon, koskee myös ”lomalaisia”. Täytyy kuitenkin muistaa, että tässä poikkeustilanteessa loppuu äkkiä hoitopaikat esimerkiksi Essotessa. Vapaa-ajan asukkaat ovat elintärkeitä näille mökkikunnille, sitä ei voi kiistää. Jokaisen täytyy kuitenkin nyt muistaa oma vastuu ohjeistuksien noudattamisessa. Esimerkiksi tehohoitopotilaan siirtäminen kotipaikkakunnalle ei ole aina niin yksinkertaista ja helppoa. Jokainen voi olla varma, että akuutin avun kuitenkin saa kun sitä tarvitsee myös täällä meillä.

Kirjoituksen ei ole tarkoitus provosoida ketään, vaan herättää ajatus siitä, että olemme kaikki tässä tilanteessa yhdessä. Jos kesäasukas tai paikallinen tarvitsee apua, tulemme kyllä auttamaan.

Pidetään huolta toisistamme ja noudatetaan ohjeistuksia. Ja ainiin, jos olet vaikka semmoinen paljon parjattu ”korona pakolainen”, saat infektio oireita niin pyritäänhän omalle paikkakunnalle valtion ohjeistuksien mukaan. Yhdessä me selvitään tästäkin.

Kunhan tämä covid19 on saatu voitettua, eiköhän lähdetä torille kahville entiseen tapaan?

 

Tuomas Paasonen

Essoten ensihoitaja Pertunmaalta

16 kommenttia aiheesta “Mielipide: Tervehdys koronataistelun etulinjasta

 • 3.4.2020 at 23:11
  Permalink

  Totta on tuo, että yhteistä tahtoa ja toimintaa tarvitaan tilanteen hallitsemiseksi. Toisaalta tuntuu pahalta tuo jako me ja he … mökillä olevana olen eristyksissä kaikesta/kaikista ja vain kaupassa asiointi on riski viruksen saamiseen. Mutta nyt on käynyt niin, etten kehtaa ja ”uskalla” lähteä kirkolle kauppaan – ettei syyllistetä tartuttajaksi. Siispä ajan parin viikon välein 100 km päähän kotimaakuntaani kauppa-asioille. Siellä on muuten toistaiseksi vähemmän todettuja tartuntoja kuin Etelä-Savossa .

  • 4.4.2020 at 13:28
   Permalink

   Ai jaha. Ruokaa et siis voi tilata kaupasta sieltä ”kirkolta”? 100 km kruisailu on ”ympäristöteko”.

 • 4.4.2020 at 10:16
  Permalink

  Kaikki me uusimaalaiset mökkiläiset emme ole somessa tai keskustele niillä palstoilla. Keskustelua niin niissä kuin mediassakin on kuitenkin päässyt tai joutunut seuraamaan ja kommentit ovat osittain olleet todella ikäviä. Ärhäkimmät kriitikot ovat painuneet takaraivoon, lisäksi on ollut todella ikävää huomata, että naisista vallan huipulla puhutaan termeillä, joiden olisi luullut jääneen viime vuosituhansille, tämä kaikki näin koronan varjolla! Keskustelulla on vaikutuksensa ainakin minun ajatuksiini mökkiseudustani, käytännön vaikutukset jäävät vielä nähtäviksi.

 • 4.4.2020 at 17:40
  Permalink

  Aika hölmö kunnanjohtaja Mäntyharjulla. Aika moni mökkiläinen jättää tulevaisuudessa käyttämättä paikallisia palveluita. On myös halvempaa tehdä ostokset pääkaupunkiseudulla. Tähän saakka olemme tehneet ostokset Mäntyharjulla ja käyneet siellä useasti myös syömässä. Nyt loppui kun tuollaisen johtajan olette valinneet.

  • 7.4.2020 at 10:06
   Permalink

   Hyvä. Toivottavasti KJ siis jatkaa virassaan pitkään. En osannut arvostaa häntä ennen tätä riittävästi, kun en uskonut hänen saavan tällaista aikaan. Pienistä puroista kasvaa iso virta, tämä on hyvä alku! 🙂

 • 6.4.2020 at 10:28
  Permalink

  Tööttää, jos maksat vähintään 850 €/v. kiinteistöveroa (vapaa-ajanasunto).

  Siinä on kaikki, mitä minä ”kannan” Pertunmaalle.

  • 7.4.2020 at 10:16
   Permalink

   Tuo on kyllä todella vähän… Eihän tuolla saa yhtään mitään ja monen mielestä kaikki palvelut, tiet sun muut pitäisi kuitenkin olla melkeinpä VIP-passilla käytettävissä pelkällä kiinteistöverolla.

   Sen pitäisi mennä niin, että jos asut vaikka Helsingissä ja mökki on Mäntyharjulla, maksat tuloveroina Helsingin verojen lisäksi verot myös Mäntyharjuun. Sillä saataisiin palvelut kuntoon ja mökkiläiset sekä paikalliset voisivat molemmat lakata nillittämästä.

   • 7.4.2020 at 19:56
    Permalink

    Osu ja upposi. Niin oli tarkoituskin. Se on ”vähän” ja se saa riittää pertunmaalaisten sote-maksujen maksamiseen!

 • 9.4.2020 at 18:56
  Permalink

  Olemme olleet nelisenkymmentä vuotta mökillämme. Aluksi viikonloppuisin ja kesällä, viimeiset 20 vuotta ympäri vuoden (puolet Helsingissä, puolet mökillä). Olemme viihtyneet mökillä hyvin. Yhteen kummallisuuteen törmäsin jo ensimmäisenä kesänä, kun luin paikallislehdestä kirjoituksen, jossa oltiin lähettämässä mökkiläisiä kotiinsa. Aiheuttivat kuulemma hankaluuksia kaupoissa. Sujuva asiointi oli vaihtunut varttitunnin odotteluun kassajonoissa. Siitä hän ei pitänyt alkuunsakaan. Hymähdin tuolle silloin, mutta myöhemmin olen todennut, että taisi tuossa paljastua jotakin paikallisesta ihmisluonnosta. Sittemmin olen harmistuneena seurannut kyläkauppojen lopettamisia. Olin asioinut kolmessa kyläkaupassa, joihin olin keskittänyt päivittäistavara- ja rautakauppaostokseni. Kysyin kauppiailta syytä lopettamiseen. Totesivat, että kesällä menee mökkiläisten avustuksella paremmin, mutta talvisin on hljaisempaa. Paikalliset kun huristavat autoillaan ohi keskustan kauppoihin!

  Valokuvaus ja kirjoitusharrastukseni johdosta olin mökillä maaliskuun alusta lähtien ja moneen otteeseen aikaisemminkin talvella, siis ennen kuin kulkemisrajoituksista oli mitään puhuttu. En siis koe olevani ”koronapakolainen”. Palasin kuitenkin päämisterin ohjetta noudattaen kotikuntaani. Törmäsin taas tuohon vihapuheeseen, jopa tappo- yms uhkailuineen, vaikka ainut paikka, josta olisin voinut viruksen saada olivat kauppaliikkeet, joissa oli hengenpitimiksi vierailtava.

  Jatkossa aion olla ”kyliltä” kaukana – saahan noita tarvikkeita kotikunnasta, halvemmallakin. Harmittaahan tämä muutaman, mutta sitäkin äänekkäämmän vihapuhe. Ihmettelen, että ne saavat näin runsaasti tilaa Pitäjänuutisten sivuilta. Nyt tämä riittää.

  • 9.4.2020 at 23:11
   Permalink

   Pitäjänuutiset toimii aivan oikein ja puolueettomasti, kun antaa mahdollisuuden ilmaista omia näkemyksiään.

   Koita nyt vain sopeutua tilanteeseen ja jätä mökkiläis-statuksella ratsastaminen sikseen.

 • 10.4.2020 at 15:37
  Permalink

  Toivottavasti Uudenmaan eritys jatkuu koko kesän. Taitaa Mäntyharjulla työttömyysprosentti nousta yli 20%. Voi ihmisten yksinkertaisuutta ja oppimattomuutta.

 • 10.4.2020 at 15:48
  Permalink

  Ymmärsin kyllä, että sinulla on jonkinlainen rakennus ym, josta maksat kiinteistöveroa sen 850 euroa.
  Niin entäs sitten kiinteistöveroprosentti on jotain, mitä kunnanvaltuusto päättää ja siinäkin on rajat , mitä laki sallii. Sillä kiinteostäverolla et saa yhtään enempää kuin kukaan muukaan kiinteistöveron maksaja (eli et saa yhtään mitään). Joskus aikoja sitten maksettiin ns ikkunaveroa (tutustu historiaan).
  Rahaa tarvitaan ja valtio hoitaa hommat. Nyt kun otetaan miljardeilla velkaa tähän akuuttiin epidemiaan, niin joku maksaa eli me , se millä tavalla , jää nähtäväksi. Voit olla varma, että lasku tulee ja siinä kiinteistövero on oma juttunsa…

 • 13.4.2020 at 08:17
  Permalink

  Mäntyharju saa mökkiläisiltä paljon rahoja kesäisin ja sen lisäksi tekee kovasti yhteistyötä Kouvolan kanssa, saadakseen retkeilijöitä kuntaan ja näin ollen myös retkeilijöiden rahoja… Mäntyharjun kunta on tyytyväinen mökkiläisiin ja retkeilijöihin, sillä aika pulassa olisi ilman noita rahoja ja palvelut katoaisivat suurelta osin kun asiakkaita ei vain olisi.
  Kuntalaisille kelpaa kyllä mökkeilyn myötä parantuneet palvelut, mutta silti ollaan mökkiläisiä ja retkeilijöitä vastaan?
  Eli kolikolla on myös se (positiivinen) toinen puoli…

 • 13.4.2020 at 08:23
  Permalink

  Moro !

  Eduskunta päättää kaikista laeista ja kiinteistöverosta, jota kunnat voi lain mukaan itse päätellä, mutta ei ihan mitä lystää vain ainoastaan sillä limittillä mitä voi. Uudeltamaalta ja pääkaupunkiseudulta on eniten päättäjiä ja kansanedustajia, että silleen. Hirvee poru, että maksaa jotain 850 euroa kiinteistövertoa. Ei sitä perunakellarista makseta. On sinulla jokin infra, mistä veroa maksat. Halusitko vähän revitellä ?Se on totta, että tuolle verolle et saa mitään vastiketta ja sama se on oletko paikkakuntalainen tai muualta. Vakituisen asunnon ja ym verot toimii jossakin vaihteluvälissä. Kyllä Suomessa on tilaa eikä tarvitse ruveta toisiaan syyttelemään. Tässä koronassa tarvitaan toisiamme.

 • 14.4.2020 at 11:56
  Permalink

  Minä olen helsinkiläisenä tyytyväinen tähän Uudenmaan liikkumisrajoitukseen! Ensimmäistä kertaa 20 vuoteen ei pääsiäisen seudulla olekaan kiirettä lähteä ajamaan mökille, vaan voi rauhassa puuhastella kotikaupungissa. Ihan uudella tavalla olen oppinut näkemään oman merellisen kotikaupunkini maisemat, kotia on tullut kunnostettu ja laiteltua valmiiksi kesää varten. Jos nyt olisi tavallinen kevät, olisin tehnyt ostokseni mökkikunnassa ja kuumeisesti suunnitellut erilaista pientä remppaa tulevalle kaudelle. Nyt kaikki nuo hankinnat ja suunnitelmat on jäissä, tuskin ostan myöhemminkään edes niitä kesäkukkia mökin ovenpieliin. Oikeastaan olen huomannut pohtivani sitäkin, että mikä kiire on aina lähteä sinne Savon suuntaan – onko kuitenkin vain tapa, jota olen noudattanut puolisoni kanssa kaikki nämä vuodet? Täällä kaupunkikodissa on oikein mukava olla, ja tässä voi hyvinkin käydä niinkin, että mökin käyttö vähenee entisestään. Kyllä tällaiset poikkeusajat ovat pysähtymisen aikaa, kun monessakin mielessä voi miettiä arvovalintojaan ja etenkin sitä, haluanko enää olla osa sellaisen paikkakunnan elämää, missä en koe olevani 100% tervetullut. En usko olevani näiden ajatusten kanssa yksinäni…

 • 14.4.2020 at 16:26
  Permalink

  Alkakaa hyvät ihmiset jo tosi toimiin sen Itämeren puhdistuksen suhteen.
  Muovia ja jätettä liiaksi asti ja lisää tulee, rahaa vaan kerätään joihinkin rahastoihin.
  Ja mitenkäs ne asiat sen jatkuvan sinilevän lisääntymisen kanssa?
  Suomen valttina puhdas luonto, sekä yksi vähiten korruptuneista maista, vaikka ei edes hengityssuojaimia osata tilata.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.