0

Pääkirjoitus: Tilat jäivät ilman kausityöntekijöitä – paikallisia ruokatuotteita ei välttämättä ole tarjolla viime vuosien tapaan

Samaan aikaan kun muu yhteiskunta kärvistelee lomautusaallon keskellä, valmistautuu suomalainen ruokatuotanto satokauteen ilman kausityöntekijöitä. Esimerkiksi Vierulan marja- ja vihannestilan reilut 50 ukrainalaista ja venäläistä työntekijää ei pääse tänä vuonna töihin Mäntyharjuun. Samoin käynee mäntyharjulaisen Marja-Sarikan viidellekymmenelle thaimaalaiselle marjanpoimijalle.

Tilanne on vaikea paitsi työntekijöiden ja yritysten näkökulmasta, myös kuluttajien kannalta. Käytännössä monilla tiloilla mietitään nyt kuumeisesti, mitä tulevana satokautena kannattaa kasvattaa. Tämän seurauksena paikallisia marja- ja vihannestuotteita ei välttämättä ole tänä vuonna tarjolla edellisvuosien malliin. Lisäksi kuluttajahinnat mitä todennäköisimmin nousevat.

Koronakriisi on tuonut nopeasti esiin sen, kuinka haavoittuvainen kausityöntekijöiden kansainväliseen liikkumiseen pohjautuva järjestelmä ruokatuotannossa on. Suomessa kausityöntekijöitä jää saapumatta vähintään 16 000 ja Euroopan tasolla puhutaan jo sadoista tuhansista, ehkä yli miljoonasta ihmisestä.

Suomessa hallitus pyrkii tekemään pikatoimia tilanteen korjaamiseksi. Ylen mukaan työ- ja elinkeinoministeriössä on pohdittu jopa tilauslentojen järjestämistä Ukrainasta Suomeen. Löytyivät työntekijät sitten ulkomailta tai Suomesta, kiire on kova. Ensimmäisiä käsipareja tiloilla tarvittaisiin jo nyt.

Pahimmillaan koronaviruksen aiheuttama epävarmuus heijastelee ruokamarkkinoilla pitkään. Poikkeuksellinen tilanne voi avata työmahdollisuuksia vaikkapa ilman kesätyöpaikkaa jääville nuorille. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että tilojen kausityöt vaativat monilta osin hyvää ammattitaitoa. Tilojen viesti on, että osa töistä sujuu toki pienemmälläkin perehdytyksellä, mutta osa töistä vaatii enemmän kokemusta.

Kommentteja aiheesta “Pääkirjoitus: Tilat jäivät ilman kausityöntekijöitä – paikallisia ruokatuotteita ei välttämättä ole tarjolla viime vuosien tapaan

  • 8.4.2020 at 12:24
    Permalink

    Hyvä kirjoitus ja täyttä asiaa. Hallitus on ollut tässä(kin) asiassa hieman jälkijunassa. Ilman paikallista maa- ja metsätalousministeriä asia olisi varmasti jäänyt tyystin hoitamatta. Tosin tälläkin hetkellä on hankaluuksia esimerkiksi siinä, jos tilojen on itse maksettava ulkomaisen työvoiman Suomeen saanti. Charter-lennot eivät ole mitään halpoja vaikka sen lennon jakaisi useamman yrityksen kesken. Varsinkin, kun rahat ovat keväisin vähissä.
    Työttömien osalta voisivat Mäntyharjun ja Pertunmaan kunta näyttää esimerkkiä ja jotenkin avustaa siinä, että tilat saisivat työttömistä apua. Se ei varmasti ole lopullinen apu, mutta jos edes osan työttömistä saisi palkattua tiloille tekemään tärkeimpiä tehtäviä olisi sekin jo jotakin. Mitä tämä apu voisi olla? Esimerkiksi kunnanmaksama yhteiskuljetus tiloille. Tärkeimpänä kuitenkin olisi selvä haarukointi, että mitä työtä mikäkin tila voisi nyt tarjota, kuinka paljon ja sen jälkeen haarukoida työttömistä ketkä olisivat niitä, jotka työtä voisivat tehdä. Ja jotka sen haluavat vastaanottaa.

    Ajatus siitä, että suomalaiset eivät saisi riittävästi kotimaista ruokaa, koska meiltä ei löydy työntekijöitä, on jo itsessään niin käsittämätön, että pahaa tekee. Mitä se kertoo meistä, jos emme edes pysty itseämme ruokkimaan, koska ”alkutuotannon työ ei ole mielekästä”?

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.