0

Mielipide: Olisiko kunnan vuokranalennuksen antaminen sittenkin järkevää?

Koronaviruksen aiheuttama suomalaisen yhteiskunnan sulkeutuminen on romahduttanut useiden toimialojen ja yritysten tuotteiden ja palvelujen kysynnän – myös Mäntyharjulla.

Yrittäjäjärjestöt ovat tämän vuoksi esittäneet vuokrien määräaikaisia alennuksia, joihin kunnanjohtaja Ollikainen on esittänyt varsin pidättyvän kannan Pitäjänuutisissa. Hän on perustellut vaikeutta luopua vuokratuloista kunnan jo vaikealla taloudellisella tilanteella. Paljonko nämä vuokrat ovat kuukaudessa?

Jos ajatellaan asiaa toisin päin; onko Mäntyharjulla varaa menettää 17 vuokralaista tai osa niistä; niiden maksamat vuokrat tulevina vuosina, palkoista maksettavat verot ja yritysten Mäntyharjua rikastuttava palveluvalikoima – minusta kuntalaisena ei. Neuvottelisin hyvässä hengessä vuokrista yritysten kanssa varmistaen niiden hengissäpysymisen yli tämän korona-sulun. Näinhän osa kunnista on jo tehnyt.

Seuraava kysymys on tietysti, että miten menetetyt vuokratulot saadaan korvattua? Ehdotan tähän samaa, mitä yrityksissäkin tehdään – pannaan suu säkkiä myöten eli säästetään: esimerkiksi valtuuston, hallituksen ja lautakuntien palkkioista luovutaan huhti-kesäkuun ajaksi, johto luopuu osasta palkastaan täydellä työvelvollisuudella ja henkilökunnasta lomautetaan kaikki ne, joiden työ ei ole aivan välttämätöntä. Paljonko tästä saataisiin säästöä kuukaudessa? Varmaan osalla voitaisiin kattaa pienentyvää verokertymääkin?

Jos tämä ei riitä, niin laitetaan Kisalan rakentaminen jäihin toistaiseksi – esimerkki 100 vuoden takaa on Helsingin Eliel Saarisen (hänen rakentamansa kesäasunto on Pyhäveden rannalla) suunnittelema Rautatieasema, jonka ensimmäinen osa valmistui 1909 ja valmiiksi se saatiin vasta 1919.

Elämme nyt täysin poikkeuksellista aikaa, jolloin meidän kaikkien on tingittävä jostain – ei vain yritysten ja niiden työntekijöiden – myös Mäntyharjun! Luopumalla osasta vuokratuloista Mäntyharju varmistaisi tulevaisuuden vuokra- ja veropohjaansa sekä toimisi esimerkkinä myös muille vuokranantajille. Lypsävää lehmää ei ole ennenkään pantu teuraaksi.

Jouko Liimatainen

12 kommenttia aiheesta “Mielipide: Olisiko kunnan vuokranalennuksen antaminen sittenkin järkevää?

 • 17.4.2020 at 09:14
  Permalink

  Kyllä nyt olisi aika meidän yrittäjiä tukea.Ja hakea rahat jälkeenpäin kriisi rahastosta.

 • 17.4.2020 at 11:07
  Permalink

  Entäpä ne yrittäjät jotka työskentelevät omissa tiloissaan? He eivät ilmeisesti tarvitse apuja?

 • 17.4.2020 at 12:12
  Permalink

  Mielestäni vuokrista tulee luopua tilanteissa, joissa kyse on yrityksestä, jonka toiminta on tällä hetkellä kielletty. Eli toisin sanoen esimerkiksi ravintolat. Jos kuitenkin yritys pystyy toimimaan esimerkiksi take away periaatteella niin tällöin olisi ehkä hyvä sopia vaikkapa 70% alennuksesta. Ja ehkä jopa antaa maksuaikaa vuokrille aina Elokuun loppuun saakka.

  Tässä tilanteessa on ensiarvoisen tärkeää pitää kiinni yrityksistä. Yritysten ei saa antaa mennä nurin, koska todennäköisyys sille, että tilalle löytyy uusi yrittäjä on todella pieni. Varsinkin tässä taloustilanteessa.

  Jos ajatellaan asiaa oikein perusteellisesti niin eihän meillä olisi edes koko kuntaa ilman yrityksiä ja ihmisiä. Jos yritykset ovat pulassa niin sitten ovat myös ihmiset pulassa. Kouluremontit, Kisalan rakentaminen ja vastaavat voidaan unohtaa, jos meiltä menevät työpaikat. Työpaikkojen myötä menevät ihmiset. Sitä myötä ne henkilöt, jotka näitä palveluja käyttäisivät.

  Kunnan taloustilanne vaikeutuu vaan entisestään, jos yritykset tekevät konkursseja. Se, että kunta joutuu luopumaan osasta vuokratuloja toistaiseksi on huomattavasti pienempi paha, kuin se jos kunnasta kaatuu useampia yrityksiä. Kannatan esimerkiksi sitä, että lautakuntien palkkioista luovutaan toistaiseksi ja mielestäni kunnanjohtajan sekä muutamien muiden kunnan ylempien virkamiesten palkoista voitaisiin myös leikata 3 kuukauden ajaksi. Se osoittaisi kuntalaisille, että virkamiehet ajavat kunnan, eivätkä omaa etuaan. Kunnantalon voisi sulkea Heinäkuun loppuun saakka siten, että vain muutamat välttämättömät henkilöt ovat töissä, mutta ovet ovat kiinni.

 • 20.4.2020 at 13:58
  Permalink

  Mäntyharjun liiketilojen kk-vuokrat ovat 100-200 euron luokkaa. Jos sitä ei pysty maksamaan niin kannattaisi miettiä onko liiketoiminta kannattavaa?

 • 20.4.2020 at 21:41
  Permalink

  Kyllä 100-200 euroa kuukaudessa on iso summa, jos tulovirta katkeaa osittain tai jopa kokonaan. Tyhjästä on paha nyhjäistä.

  Jos olisit itse kokenut 90-luvun laman yrittäjänä, tietäisit mistä puhun. Tyhmää tulla naureskelemaan yrittäjien ahdingolle.

 • 21.4.2020 at 07:46
  Permalink

  Kyllä yrittäjällä pitää olla sata tuhatta ekua puskuri rahaa muuten yrittäjän touhu on ollut touhua näytellään hyvin voipaa kaupasta ostetaan halvinta salaattia miinus 30 proosaa

 • 21.4.2020 at 08:09
  Permalink

  Heikoissa kantimissa firma on, jos 100-200 euron vuokra firman kaataa. Itsellä eläkemaksutkin ovat aivan toistaluokkaa, eli kyllä muut kulut ovat ne, jotka firmaa enemmän kurittaa. Tyhjätaskujen taskut eivät vuokrahelpotuksilla paikkaannu, muuta tukea seisovaan liiketoimintaan tarvitaan.

 • 21.4.2020 at 09:10
  Permalink

  Ostin oman liiketilan, joten ei tarvitse miettiä vuokria. Täällä kiinteistöt ovat melkein ilmaisia verrattuna kaupunkeihin.
  En arvosta kovin korkealle mäntyharjulaisia yrittäjiä, jotka valittavat vuokrista. Teillä ei olisi mitään mahdollisuuksia kaupungeissa.

 • 21.4.2020 at 12:55
  Permalink

  Mielestäni kyse ei ole niinkään vuokran suuruudesta vaan siitä, että millä oikeudella voidaan periä vuokraa yritykseltä, jonka toiminnan viranomainen on kieltänyt, ilman, että yritys on itse tehnyt virhettä. Eli vähän sama, kuin, että olisit vuokrannut asunnon ja omistaja kertoo tekevänsä 3 kuukauden remontin, jonka aikana et voi siellä asua, mutta perii sinulta kuitenkin täyden vuokran. Ei tietenkään ole vuokranantajan vastuulla mitä valtio päättää, mutta kyllä sitä silti voi miettiä, että onko oikeutettua periä täyttä vuokraa tässä tilanteessa. Ja kun täällä huudellaan puskureista niin iso Suomen yrittäjistä on pienyrittäjiä. Tällöin puhutaan jopa alle 20 000€ liikevaihdosta. 200€ vuokra on tällöin 1% vuoden liikevaihdosta. Ei tällaisilla yrityksillä ole mitään kymmenien tuhansien eurojen puskureita.

  • 21.4.2020 at 13:14
   Permalink

   Jos liikevaihto on 20 000 euroa niin ei puhuta kannattavaa liiketoimintaa harjoittavasta yrittäjästä vaan sivutoimisesta harrastelijasta. Miksi aikuisten ihmisten harrastuksia tarvitsee tukea?

   Jos yrittäminen on 100-200 euron kuukausivuokrasta kiinni niin kannattaa katsoa itseään peiliin ja kysyä onko liiketoiminta enää kannattavaa.

 • 22.4.2020 at 06:58
  Permalink

  Miten vuokra homma on meidän kunnassa hoidettu,vai oliko se niin että pertunmaalla ei taida olla pahemmin kunnan tiloissa vuokralaisia. Olis kiva tietää.

 • 23.4.2020 at 08:42
  Permalink

  Jos yrittäminen on 100-200 kk-vuokrasta kiinni niin luulisi normaalilla älyllä varustetun ihmisen tajuavan liiketoiminnan olevan kannattamatonta.

  Ei kunnan tarvitse tukea harrastelijayrittäjiä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.