0

Päivi Kapiainen-Heiskasen vieraskynä: Uusia asukkaita houkuttelemaan

Hieno homma, että Mäntyharju avaa lukion ovet naapuripaikkakuntien lukiolaisille. Olisiko tässä sopiva paikka tehdä kunnon asukashankintakampanjoita myös kylissä?
Alkuvuonna media todisteli luvuin maaseudun tyhjenevän. Alle kolmivuotiaita lapsukaisia on suhteellisesti vähiten Etelä-Savossa, Kainuussa ja Kanta-Hämeessä.
Maakuntalehti kertoi grafiikan avulla, millä postinumeroalueilla väestökato oli karmein vuosina 2013-18. Mäntyharjulla väki vähentyi vähiten Pärnämäen, Käävänkylän ja Halmeniemen suunnilta eli sieltä, mistä kyläkoulut lakkautettiin karuimpien taistojen jälkeen. Tilasto kertonee sitkeistä kehittäjäkyläläisistä, jotka eivät anna periksi.

Koulutaistelun vuosina Halmeniemelle muutti uusia lapsiperheitä.  Kiitos niiden fiksujen kyläläisten, jotka myivät ja vuokrasivat taloja. Kun koulun houkuttelemat lapsiperheet lähtivät, taloihin muutti uusia asukkaita, jotka ovat remontoineet paikkoja ahkerasti.
Valtakunnan uutisissa on kauhisteltu talojen happanevan maaseudulla sijoilleen, kun ostajia ei löydy. Pärnämäen suunnalla näyttäisi olevan nyt netissä myynnissä yksi hulppea omakotitalo järven rannalla ja Halmeniemellä pari perinteistä kesämökkiä.

Kaupan on Tommolan suurlavan Korpijärven rannalla ja kylkiäisinä tulee rakennuspaikka kolmelle mökille. Ken innostuu ostamaan lounasravintola-kahvila Rantinhovin saa yläkerrasta kodin ja pihaa koristamaan neuvostovalmisteisen helikopterin. Jarruttaako kylillä tyhjinä tai vajaakäytössä olevien talojen myyntiä vanha sanonta, että metsiä ostetaan, mutta ei myydä? Ainahan metsät voi pitää ja myydä talon pihapiireineen. Jos joku rohkea uskaltautuu myyntipuuhiin, mitäpä jos ei naljailtaisi pienen rahan puutteesta, vaan kiiteltäisiin fiksuutta.

Se mikä näyttää toisesta röttelöltä, voi olla toisen unelma. Siitä ei ainakaan kukaan hyödy, että myyntiä pantataan, kunnes kohde luokitellaan purkukuntoiseksi.
Aika tavaran kaupihtelee. Lieneekö väliä, onko ostaja eläkeläinen vai lapsiperhe. Seuraavalla kierroksella osat voivat vaihtua. Pääasia, että valot loistavat ikkunoissa.

Päivi Kapiainen-Heiskanen

Kirjoittaja on syntyperäinen, nykyään osa-aikainen halmeniemeläinen. Kirjoitus on osa Pitäjänuutisten Sikakaali-nimistä vieraskynä-palstaa.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.