0

Kolumni: Mielensäpahoittajien kulta-aika – valitettavasti

Näin poikkeusaikana tuntuu monella olevan ihan liikaa vapaa-aikaa. Ainakin jos asiaa peilaa netin eri palstoilla käytäviin keskusteluihin. Tämähän on toki jo ennestään tuttua, että nimettömänä lauotaan mitä potaskaa tahansa, mutta nyt tuntuu että omalla nimelläkin päästetään jo kaikki paha olo ilmoille.

Tämähän ei koske kuin pientä osaa somessa osallistuvista, mutta valitettavasti ne kärkkäimmät ja typerimmät viestit nousevat aina helpoiten pintaan ja jäävät parhaiten mieleen.

Paikallisten ja kesäasukkaiden jo aivan liian kauan jatkunut sanailu on tästä mainio esimerkki. Ei tarvita kuin pari pahansuopaa kummallekin puolelle, niin soppa alkaa olla melko sakeaa. Siinä jäävät niin sanotut neutraalit kommentoijat helposti jalkoihin.

 

Somessa sivustojen ylläpitäjillä on melkoinen vastuu. On helppoa vedota sananvapauteen ja antaa kaikkien kukkien kukkia, mutta kannattaisi pohtia asioita vähän laajemmin. Esimerkiksi väärän tiedon levittäminen mielipiteenä pitäisi katkaista heti alkuunsa. Tosin jollain sivustoilla tuntuvat ylläpitäjät olevan kaikkein eniten pihalla käsiteltävistä asioista.

Ketäpä hyödyttää se, että jossain Facebook-ryhmässä valitetaan esimerkiksi saadusta huonosta palvelusta jossain liikkeessä tai ettei jonkun ravintolan annos ollutkaan makuhermojen mukainen? Tällaisten näkeminen yleisissä ryhmissä saa aina miettimään, että onkohan tässä takana nyt jotain muutakin, kuin yksittäinen sitkeä pihvi.

Jos todella valitettavaa on, kannattaa se suoraselkäisesti esittää kasvotusten suoraan kohteelle.

 

Somessa ei kannattaisi ikinä operoida tunnekuohujen vallassa. Tai sen puolikkaan Kossupullon jälkeen. Jälki kun tuppaa olemaan kohtalaisen rosoista.

En tiedä mitä motiiveja viimeaikaisen mökkiläiskeskustelun takana on, mutta muutaman neropatin ansiosta Mäntyharjun maine mökkikuntana on saanut kolhuja kuoreensa.

Mutta kiitos koronan tuomien rajoitusten matkailuun, tullaan vapaa-ajanasukkaita kesällä näkemään kunnassa jopa tavallista enemmän. Toivottavasti kaikki tolkuissaan olevat ovat siihen mennessä pystyneet häivyttämään tämän keväisen kalabaliikin mielestään.

 

Kirjoittaja on Pitäjänuutisten toimittaja.

9 kommenttia aiheesta “Kolumni: Mielensäpahoittajien kulta-aika – valitettavasti

 • 3.5.2020 at 09:17
  Permalink

  Voi ei…. Mäntyharjun kunnan maine mökkikuntana ei muutu yksittäisten kirjoitusten takia.

  Se muuttuu sitä mukaan kun kunnassa tehdään erilaisia kuntalaisiin ja mökkiläisiin vaikuttavia päätöksiä. Hyvin monet näkevät päätöksissä sen harkitsemattomuuden, joka paistaa niin kouluverkon supistuksen, monen eri rakennushankkeen läpiviennin, kuin monen muunkin surkeasti hoidetun päätöksen läpi. Voisi sanoa, että kovin on ollut kunnassa tuuliviirimäistä touhuilua, monet asiat muuttuvat kesken kaiken aivan päinvastaiseen suuntaan kuin alun perin suunniteltu. Asioiden hoidossa on aistittavissa epäpätevyyttä, päättämättömyyttä ja jopa ”hyvä-veli”-meininkiä.

  Harkitsemattomat ja huonosti valmistellut kunnan päätökset pilaavat sen kunnan ”loistavan” maineen. Turha siitä on syyttää lukijoita tai uutisten ”kommentoijia”.

 • 4.5.2020 at 16:16
  Permalink

  HyväSisko tai HyväVeli taitaa olla yleistä,missätahansa yhteisössä? Nyt kuitenkin kannattaa olla iloisellamielellä,mäntyharjunpitäjässä ei Koronaa,se voittaa lohkeilleettiet ja vilkkaastivirtaavat hulevede.

  • 5.5.2020 at 15:19
   Permalink

   Mukavampi on lukea oikein kirjoitettua tekstiä kuin näitä omalla tyylillä yhteenputkeensuollettuja.

 • 5.5.2020 at 08:19
  Permalink

  Mökkikuntakiistely on kovin vaatimatonta verrattuna siihen, miten mäntyharjulaiset itse tuntuvat arvostelevan Mäntyharjua.

  • 5.5.2020 at 09:58
   Permalink

   Näin muualta tulleena ihmettelen mäntyharjulaisten negatiivisuutta omaa kuntaansa kohtaan.
   Kaikki tuntuu olevan huonosti. Koulujen lakkautuksesta maristaa, urheilupaikkoja ei saisi rakentaa, vanhuksia hoidetaan huonosti, muualta tulleet eivät osaa käyttäytyä paikallisten tavoin, rakennusten purkamista vastustetaan, uudistukset ylipäätään ovat aina huonoja.

 • 5.5.2020 at 22:12
  Permalink

  On fakta, että paikkakuntalaiset pelkäävät ja karttelevat varsinkin uusimaalaisia kesäasukkaita.

  Tämä johtuu siitä, että Uudellamaalla on tuhansia koronavirukseen sairastuneita, mutta Etelä-Savossa vain muutama kymmenen tautiin sairastunutta. Sairastumisen pelko saa ihmiset käyttäytymään kuten he käyttäytyvät eli syyttelemään ja estämään mökkipaikkakunnalle tuloa. Tämä on ihan ymmärrettävää ja ihmisluontoon sekä selviytymisvaistoihin kuuluva reaktio.

  Toisaalta mökkiläisillä on oikeutettu tunne siitä, että heillä on kaikki oikeus käydä loma-asunnollaan. Heitä loukkaa syvästi se, että heidän vapaata tahtoaa rajoitetaan paitsi valtion toimesta, myös mökkipaikkakunnan asukkaiden ja jopa kunnan päättäjien taholta. Tämäkin on aivan ymmärrettävää.

  Onhan se täysin selvää että näistä asetelmista syntyy kiistoja, eikä tällä ilmiöllä ole mitään tekemistä liiallisella vapaa-ajalla, mielipiteen vaihdossa käytetyn foorumin ylläpitäjillä, alkoholin käytöllä tai muullakaan jutussa mainitulla seikalla.

  On täysin normaalia esittää mielipiteensä näin vaikeassa asiassa, jossa ei ole oikeita vastauksia tai absoluuttisen oikeita mielipiteitä. Tätä kutsutaan sananvapaudeksi, ei siitä kannata journalistinkaan pahoittaa mieltään.

  Keskiverto lukijalle jää epäselväksi mikä on kolumnin tarkoitus ja tavoiteltu vaikutus lukijakuntaan. Toivottavasti ei hillitä sananvapautta? Tämä epäselvä tavoite näkyy jutun kommenteissa, kovin on sekalaista aihetta laidasta laitaan.

 • 7.5.2020 at 17:01
  Permalink

  Mäntyharju on ,turvallisenrauhallisena ja vakaana pysynyt kunta .Muistuu vsl :1958 puhdasilma ,kaunisluonto,on ihana ulkoilla rantamaisemissa.Kyläyhteisö sopuisa,auttavainen,naapurit kantavat huolta toisistaan.

 • 8.5.2020 at 09:17
  Permalink

  Harmi ettei asiat ole enää kuten vuonna 1958.

 • 21.5.2020 at 22:20
  Permalink

  Mökkiläisiä eivät koske mitkään säännöt ja määräykset. Se on (iki)vanhaa ja uutta normaalia ainakin Kuortissa.

  Kiittäköön korkeampia voimia naapurin herra, joka ulkoilutti vapaana pikkukoiriaan, jotka juoksivat kohti meikäläisen HIHNASSA KIINNI olevaa sakemannia, ettei käynyt mitään peruuttamatonta hetki sitten kylätiellä. Aivot, aivot, minne jäi ne aivot……….

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.