0

Rauno Argillanderin vieraskynä: Väärää musiikkia

Radiossa soitetaan yhä vain väärää musiikkia. Tätä valitusta on kuultu vuosikymmeniä, eikä vielä ole perustettu kanavaa, joka täyttäisi kaikkien kuulijoiden toiveet.

Niin sanotut vanhat ihmiset ovat kertoneet, että nuoriso oli täysin turmeltunutta, kun ne kuuntelivat joiltakin Luxemburgin aalloilta Elvistä. Niille ei kelvannutkaan enää Harmony sisters eikä Kipparikvartetti, vaan he hullaantuivat Ankan Paulista. Sodan käynyt sukupolvi paheksui.

Sodan käynyt sukupolvi olisi kuunnellut Lännen lokaria ja Suutarin tytärtä mutta ne kappaleet olivat väärää musiikkia yleisradion mielestä ja ne laitettiin soittokieltoon. Silloin radion tehtävänä oli sivistää kansaa ja soittaa sille klassista musiikkia.

Tilanne vain paheni, kun Beatles lähti valloittamaan maailmaa. Reijo Taipale ja Eino Grön jäivät toiseksi. Yrittihän listoilla joku Iltatuulen viesti roikkua liki pari vuotta mutta sitten tulivat kaiken maailman Rolling stonesit ynnä muut, joista mummovainaakin sanoi, että tuommoista rompotusta soittavat.

Beatles-sukupolvi pahoitti mielensä, kun punkkarit ja diinarit ryhtyivät kosiskelemaan kuuntelijoita. Lisäksi kahden edellä mainitun ryhmän kannattajat eivät voineet sietää toisiaan. Suuri yleisö kuunteli siihen aikaan Hurriganesia ja Juicea, jonka riettaat sanoitukset aiheuttivat myötähäpeää suurissa ikäluokissa.

Porista pöllähti nuorison tietoisuuteen Yö ja Dingo. Teinitytöt menivät sekaisin Neumannin sifonkihuiveista mutta tavallinen perusjätkä oli sitä mieltä, että eihän miehet voi meikata ja lähtivät kuuntelemaan Popedaa.

Ja nyt on sitten keksitty tämä räpättäminen. Siinähän runonlausunnan taustalle lisätään discojumputusta. Kun ei haluta laulaa, niin ruvetaan räppäämään. Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun maamme huippulaulajatkin tahtovat laulusäkeiden sekaan räppiä.

Väinämöinen sentään lauloi runonsa. Sävel oli toki hieman yksinkertainen mutta sitä olisi helppo vetäistä vaikka karaokessa, mutta eipä taida niillä listoilla olla Kalevalaa.

Eipä taida olla karaokeakaan vielä pitkään aikaan, ainakaan livenä. Koronan takia se on siirtynyt nettiin. Sinne voi laulaa tai räpytellä oman kappaleensa ja niitä voi kuunnella tai olla kuuntelematta.

Nykynuoriso tykkää räpätyksestä. Nykymummot sitä vastoin soittavat kansanradioon ja kirjoittavat lehtiin, että missä on oikea musiikki ja oikeat sanoitukset. Katri-Helena ja Tapani Kansa on kansan mieleen.

Räppääjilläkin on kuulemma sanottavaa. Joku niistä pyysi giljotiinia. Voin osallistua keräykseen tietyin ehdoin.

 

Kirjoittaja on pitkäaikainen Pertunmaan nuorisoseuran aktiivi.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.