0

Kirjasto aukeaa- mutta olohuone se ei nyt ole

Kirjastot avaavat jälleen ovensa tulevana maanantaina asiakkaille yli kahden kuukauden kiinniolon jälkeen hallitusti ja asteittain. Kirjastotila ei kuitenkaan poikkeusaikana voi olla samanlainen kohtaamispaikka kuin ennen. Mäntyharjun kirjastossa avaamiseen on varauduttu laatimalla turvallisuussuunnitelma.

-Kirjastossa on nyt toimittava turvallisuus ja hygienia edellä. Heti sisään tullessa olisi hyvä puhdistaa kädet ja siihen olemme panostaneet käsidesein. Myös turvavälejä täytyy noudattaa, eikä kirjastoon saa missään nimessä tulla kipeänä. Jos kokee itsensä kipeäksi tai lievästikin oireiseksi, ei nyt edes nopeaa varausten noutoa voi valitettavasti käydä hoitamassa. Aina voi ottaa yhteyttä kirjastoon sähköpostilla tai soittamalla, niin asiat saadaan kyllä selvitettyä, Mäntyharjun kirjastolta kerrotaan.

Aluehallintoviraston ohjeen mukaisesti asiakaspalvelu tulee järjestää kirjastossa siten, että asiakaspalvelu jää mahdollisimman lyhyeksi ja tämän vuoksi henkilökunnan ja asiakkaiden välistä kontaktia tulee vähentää. Mäntyharjun kirjastossa henkilökunta palvelee suojapleksin takaa ja lainaaminen sekä palauttaminen tapahtuukin nyt pääsääntöisesti automaateilla.

-Kirjaston automaattien luokse on järjestetty käsidesiä ja lisäksi esimerkiksi lainausautomaatin näyttöön ei ole nyt välttämätöntä koskea. Lainaus alkaa asettamalla kirjastokortin automaatin alustalle ja lainaaminen myös lakkaa itsestään hetken käyttämättömyyden jälkeen, joten lopeta-näppäintäkään ei tarvitse nyt painaa. Näyttöön tarvitsee koskea vain, jos haluaa kuitin, kirjastolta ohjeistetaan.

Poikkeusaikana asiakkaiden yhteiskäyttöisiä välineitä on vähennetty. Tabletit ja pelikonsoli ovat toistaiseksi kokonaan poissa käytöstä ja asiointikoneet on tarkoitettu vain asiointiin.

-Asiakastietokoneet on tällaisena aikana tarkoitettu vain ripeään viranomaisasiointiin ja muuhun tärkeään asiointiin, kuten tulostamiseen tai sähköpostin tarkastamiseen. Kirjasto ei voi nyt olla samanlainen olohuone kuin ennen, joten pidempiaikaista oleskelua on syytä välttää.

Etätyöpistettä tarvitsevien kannattaa olla kirjastoon yhteydessä ennakkoon, jotta asiasta voidaan sopia tapauskohtaisesti.

Riskiryhmään kuuluvien kannattaa käyttää omaa harkintaa kirjastoasioinnin suhteen. Kirjasto muistuttaa, että etänä käytettävät e-kirjat ja e-äänikirjat ovat edelleen käytettävissä, kuten myös elokuvapalvelu.

-Aina voi myös tehdä ennakkovarauksen haluamastaan aineistosta ja käydä vain lainaamassa varauksen. Näin voi pitää kirjastoasioinnin lyhyenä, kirjastolta vinkataan.

Monessa kirjastossa uuteen tilanteeseen on vastattu muun muassa poistamalla penkkejä ja laittamalla myös uusimmat aikakauslehdet lainattavaksi. Myöskään ryhmävierailuja ei kesän aikana suositella.

-Penkkejä on rajattu pois niin, että turvavälit toteutuisivat. Käsihygienian ja ripeän kirjastoasioinnin avulla ylläpidämme turvallista asiointia. Vain yhteisesti ohjeita noudattamalla voimme pitää ovet auki.

Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi myös Mäntyharjun kirjaston kotipalvelu ja omatoimiaika on ollut poissa käytöstä. Mäntyharjun kirjasto tulee selvittämään kotipalvelun turvallista käyttöönottoa terveysviranomaisen kanssa, ennen kuin palvelu voidaan palauttaa käyttöön. Myös omatoimiaika pysyttelee ainakin vielä kesäkuun ajan tauolla. Aukioloajat voi aina tarkastaa kirjaston verkkosivuilta tai soittamalla

Viikon kysymys

Oletko hankkinut itsellesi tai perheenjäsenillesi kasvomaskeja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...