0

Mielipide: Torille ilmestynyt ”alppimaja” ja kunnan markkinointi ihmetyttävät

Mäntyharjua on kutsuttu kulttuurikunnaksi. Ohittaessani ensimmäistä kertaa tänä keväänä toria näin merkin muutoksesta. En ollut uskoa silmiäni. Näyttävällä paikalla torilla törötti alppimaja. Mäntyharju sijaitsee harjulla, mutta ei päihitä silti aitoa alppimaisemaa. Näkymä oli tyrmäävä krumeluureineen ja valoripustuksineen. Munkit ovat kuulemma hyviä, ja yrittäjyydelle kaikki kunnia.

Uskon ja toivon kuitenkin kunnan kulttuuri- ja markkinointipuolen tekevän kaikkensa, etteivät tämänkaltaiset nähtävyydet lisääntyisi ja tämäkin poistuisi pikimmiten. Onneksi Hassun Pekon patsashanke sentään kariutui.

Toinen asia, josta samalla kirjoitan, liittyy myös markkinointiin. Viime kesänä löytyi netin kautta Vihantasalmesta hieno nähtävyys, josta ei kuitenkaan paikan päällä näkynyt mitään infoa. Huoltoaseman puolelta kulki reitti Viitostien ali bussipysäkille. Netissä reitti näkyi selvästi. Poikani saattoi minut tien toiselle puolelle kun ensin olimme löytäneet alikulun alkupään.

Ensin löysimme kävelytien, joka johti meidät tien varteen. Siinä oli jokunen tienviitta, jotka opastivat eri paikkoihin, mutta lähinnä vinksin vonksin. Mitään ohjetta tien alitukseen ei näkynyt. Sitten huomasimme vasemmalla pusikon keskeltä lähtevän tien. Löytö kannatti, sillä saavuimme upealle paikalle aivan veden äärelle. Tien reunassa oli varsin tarpeellinen turvakaide. Mikä paikka virvelöinnille!
Jossain kohdin tien varressa oli kyltti ”Ei talvikunnossapitoa”. Alitettuamme tien huomasimme, ettei myöskään kesäkunnossapitoa ollut. Tuskin olisin päässyt yksin pyörällisen laukkuni kanssa pysäkille muhkuraista väylää pitkin.

En tiedä kenen vastuulle kyseinen alikulku kuuluu, mutta mielestäni sille kuuluisi upean rantamaiseman ansiosta jotain paljon parempaa.

Mirjami Sihvo
Helsinki

17 kommenttia aiheesta “Mielipide: Torille ilmestynyt ”alppimaja” ja kunnan markkinointi ihmetyttävät

 • 28.5.2020 at 12:17
  Permalink

  Onneksi sinun kertomasi murheet eivät ole suuria. Alppimaja ja alikulkutie. Meille paikkakuntalaisille suurempaa huolta ovat tuoneet lisääntynyt väkimäärä ja turvallisuus näin korona aikana. Mökkiläiset ovat nääs unohtaneet että tietyt rajoitukset ovat vielä voimassa. Helsinkiläiset tuntuu pelottavilta koska siellä on paljon tartuntoja ja meillä niitä ei vielä ole ollut. Muistakaa rakkaat mökkiläiset että me asumme täällä, teemme töitä täällä koska meidän on pakko. Teillä on mahdollisuus valita, meillä ei.

 • 28.5.2020 at 12:53
  Permalink

  Yhtä mauton on torikahvilan resuinen teltta. Kahvilan kun voi toteuttaa tyylikkäästikin.

  • 29.5.2020 at 12:25
   Permalink

   Kyllä on Helsingissä hankala liikkua. Opasteita niin paljon ettei ehdi lukemaan. Katukuvassa paljon mistä en tykkää. Meluakin likaa. Viitsitkö Mirjami poistaa nämä epäkohdat sieltä niin että voisin tulla käymään

  • 29.5.2020 at 23:51
   Permalink

   Uudet yrittäjät päässyt vielä alkuun niin haukutaan.nimimerkin takaa ”torikahvila” voi tehdä mieleisensä teltan omalle pihalleen niin ei tule ”mielensäpahoittaja” oloa.

   • 1.6.2020 at 10:11
    Permalink

    Kannattaisi käydä Mäntyharjua ja Mikkeliä pidemmällä katsomassa kuinka tori- ja kesäkahviloista voi tehdä myös viihtyisiä.

    Täällä tunnutaan menevät sieltä mistä aita on matalin. Aliarvioidaan asiakkaita. Kurkiniemen piha on myös epäsiisti. Sekalaisia istutuksia muoviruukuissa, rikkaruohot kasvaa, pöydät vinossa, roskia jätetty näkösälle. Kyllähän siellä syö, mutta vieraani katselivat kummastellen ympärilleen.

    Eikö mäntyharjulaisille tarvitse tarjota parasta?

    • 1.6.2020 at 20:06
     Permalink

     Kurkiniemi on Mäntyharjun kunnan omistuksessa ja on annettu vuokrattu yrittäjille noin 100 euron kuukausivuokraa vastaan. Tieto löytyy asiakirjasta ”Mäntyharjun kunnan kiinteistöstrategia 2017”, Kh:n kokous 13.3.2017.

     Keskustan parhain ja näyttävin paikka kaipaisi tosiaan arvostuksen nostoa niin vuokran suuruudessa kuin paikan kunnostuksessa ja hoitotasossa?

     • 2.6.2020 at 09:50
      Permalink

      Tiedän siitä Kurkiniemen 100 euron vuokrasta. Onnettomasti hoidettu paikka, joka ei houkuttele kesävieraita tai uimarannalle tulijoita.

  • 30.5.2020 at 08:53
   Permalink

   Pääasia että on myyjiä.silloin tori näyttää torilta.

 • 28.5.2020 at 16:30
  Permalink

  Munkkiyrittäjät saksalaisia alunperin joten alppimaja lienee peräisin sieltä. Munkit hyviä, palvelu ystävällistä, mutta jos ei kelpaa niin toki voi olla menemättä. Vuosia valitettu ettei torilla tapahdu mitään ja sitten kun jotain tapahtuu niin sitten valitetaan.

 • 28.5.2020 at 17:16
  Permalink

  Suuri tapahtuma Mäntyharjulla teltta pystyyn

 • 29.5.2020 at 07:22
  Permalink

  Kyllä Mäntyharjua voidaan verrata esim. Lapin maisemiin ja olosuhteisiin, vaellus- ja hiihtoreittien puolesta näin on tehty jo vuosia! Alppimaja vain täydentää tätä imagoa ja sopii hyvin katukuvaan.

  Hassun Pekon patsaan pystytyksen lykkäys tulevaisuuteen on sääli, mutta tuo sopivasti lisäaikaa harkita miten patsaasta saisi modernilla, yhä kehittyvällä audiovisuaalisella tekniikalla interaktiivisen tilataideteoksen, jossa kävijä saisi mahdollisimman autenttisen kokemuksen Pekon jutuista ja soitannasta! Pekko ansaitsisi peräti oman paviljongin uuden lähitulevaisuudessa rakennettavan marmorisen kunnantalon kupeessa?!?

  Kalastuspaikkojen merkitseminen ja niiden kunnostaminen koko kunnan laajuiseen ”kalastuskarttaan” olisi matkailun kannalta iso edistysaskel, sillä urheilukalastajien määrä taitaa olla peräti kasvava ja siten tarvetta olisi! Mirjamilta hyvä huomio ja vinkki kunnan matkailutoimiston suuntaan.

 • 29.5.2020 at 07:22
  Permalink

  Ei ole pakko tulla sieltä Helsingin lintukodosta tänne, jos ei ole kuin valittamista. Eikä tietysti muutenkaan. Jos jotain luontokohdetta on menossa katsomaan, niin voi voi, että sinne on hankala mennä pyörällisen laukkusi kanssa.

 • 30.5.2020 at 17:41
  Permalink

  Mielestäni erittäin hyvä on tuo ”rahakamunkkiyrittäjien” myyntikoju. Se tuo väriä torille ja toivoisi sen saavan kaikki toriyrittäjät panostamaan myös myyntipisteen ulkonäköön.

  Punainen mummonmökki sopisi ehkä paremmin maalaistunnelmaan, mutta ei sovi moittia mielestäni myöskään ”alppimajaa”, joka käsitykseni mukaan on tarkoitettu suuriin tapahtumiin. Niitä nyt ei tänä vuonna koronaepideiasta johtuen näillä näkymin järjestetä, joten mäntyharjulaiset saavat ihailla upeaa myyntikojua.

  Kalastuksen markkinointi on Mäntyharjussa lapsipuolen asemassa ja on hieman jäänyt patikoinnin, maastopyöräilyn ja hiihtolatujen varjoon ja sitä tulisi tosiaan kehittää jatkossa merkittävästi.

 • 30.5.2020 at 18:12
  Permalink

  ”Alppimaja” ja REKO ovat oiken raikas tuulahdus Mäntyharjun torielämään ja antaa kehitysperspektiiviä.

 • 30.5.2020 at 19:03
  Permalink

  Nimenomaan tuollaista yrittäjyyttä, kuin munkki yrittäjillä on tarvitaan torille. Onneksi Mirjami tuo sinun näkemyksesi alppimajasta on vain sinun mielipiteesi!

 • 2.6.2020 at 14:44
  Permalink

  Kurkiniemen vuokra sopimus tehtiin ihan omalla porukalla ilman kilpailutuksia olisi saatu suurempia kk. Vuokria mutta niitä ei huomioitu koska ei ollut sopivaa ns. Tarjoilua. Niinhän ne mäntyharjulla tehdään vielä tänäänkin

 • 4.6.2020 at 18:07
  Permalink

  Olipa mielenkiintoinen kirjoitus kulttuurista, jopa tyrmäävä. Kirjoittaja on kokenut valtavan taide-elämyksen torilla, jopa niin, että kirjoitti siitä lehteen. Voisi jopa sanoa, että taideteos teki tehtävänsä, herätti tunteita! Kuka saa arvioida, mikä oikeasti on paikallista kulttuuria [(alppimaja =) liian eksoottista, Hassun Pekko =) liian rahvaanomaista?]? Ihmiset ja elämä synnyttää kulttuuria ja sillä on historiansa, eikä sitä sovi ylenkatsoa. Hassun Pekko on paikallinen kulttuurihenkilö, halusi kirjoittaja sitä tai ei, ja sellaisena on muistomerkkinsä ansainnut! Eikä elämä (”kulttuuri”?) täällä kaupunkilaisten harmiksi pysähdy , vaan elämä ja ihmiset tuovat siihen oman lisänsä ja näin pitävät paikkakuntamme elävänä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.