0

Kahvikupposenkin ääressä voi kehittää kuntaa – Kunnanjohtajan pihakahvit alkoivat lähes koko ikänsä Pertunmaalla asuneen Taina Pitkälän luota

– Pertunmaalla on kuulemani mukaan kaksi ihmistä, joista aina tulee hyvälle tuulelle. Sinä olet heistä toinen, kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen toteaa kahvipöydässä.
Ulos asetetun kahvipöydän toisella puolella istuu tänä vuonna 90 vuotta täyttävä Taina Pitkälä, joka ottaa kehut sulavasti vastaan. Pitkälä ei ole varma, onko myönteinen elämänasenne pitkän iän salaisuus, muttei siitä varmasti haittaakaan ole.
– Ei saa antaa mörkötaudin tulla, kun itsekseen täällä on, Pitkälä huomauttaa.

Iloisuus on tosin ollut vaikeampaa tänä keväänä, kun koronavirus on myllännyt etenkin vanhempien ihmisten arjen.
Pitkälä harmittelee erityisesti sitä, että Leppälän päivätoiminta on tauolla eikä sen jatkosta vielä toistaiseksi ole tietoa. Leppälässä Pitkälä on päässyt muun muassa lauleskelemaan ja jumppaamaan seurassa.
– Nyt eivät lapsetkaan tule sisälle ja kauppakassikin jätetään vain ovelle, Pitkälä kertoo.
Vaikeasta tilanteesta voi silti jokainen oppia jotakin, vähintäänkin laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen.
– Tämä on elämäni aikana toinen tämän mittaluokan koettelemus, vaikka sotavuodet olivatkin vielä pahemmat. Ihme on, jos tästä ei mitään opita, Pitkälä pohtii.

Vähiin jääneiden kontaktien takia Pitkälä ottaa kaiken irti pihakahveistaan kunnanjohtajan kanssa. Aiheet vaihtelevat tiheään.
Pitkälä on ensimmäinen Ruotsalaisen pihakahvitettavista.
Jokainen pertunmaalainen voi kutsua Ruotsalaisen kylään kahville, joko kertoakseen mielipiteensä kunnan asioista tai ihan vain tutustuakseen uuteen kunnanjohtajaan. Kunnanjohtaja tuo mukanaan kahvit ja kahvileivät.
– Tainahan ei minua itse kutsunut, mutta ajattelimme, että hänestä olisi hyvä aloittaa, Ruotsalainen kertoo.

Tällä hetkellä Pitkälän lisäksi sovittuja vierailuja on kolme.
– Ei ole ennen kunnanjohtajaa vieraisilla käynyt, mutta onpahan nyt sekin koettu. On kunnia olla ensimmäinen, Pitkälä toteaa.
Mitään suurempia ongelmakohtia Pitkälällä ei Ruotsalaiselle ole kunnan toiminnasta osoittaa. Pitkälän mielestä Pertunmaan asiat ovat oikein hyvin, ehkäpä kävelyttäjää voisi kaivata.
– Mutta sekään ei taida onnistua tässä tilanteessa, Pitkälä tuumii.
Paljasjalkaisena pertunmaalaisena Pitkälä tietää, mistä puhuu. Hän on asunut lähes koko ikänsä paikkakunnalla. Kaupungit eivät Pitkälää ole ikinä kiinnostaneet, vaan rauhallinen ja hiljainen maalaiselämä on aina tuntunut omalta.
– En ikinä lähtisi Pertunmaalta. Olen kuitenkin tällainen Taina Tavallinen vain, Pitkälä naurahtaa.
Kaikenlainen esiintyminen on aina ollut sydäntä lähellä. Pitkälä on ollut mukana niin kuorossa kuin Pertunmaan nuorisoseuran näytelmissäkin.
– Mutta ei niissä enää näin vanhana jaksa juosta.
Sen takia olisikin hyvä, että päivätoiminta pyörähtäisi jälleen käyntiin mahdollisimman nopeasti.

Tunti menee rupatellessa kuin siivillä.
Lopulta Ruotsalainen muistaa sen toisen pertunmaalaisen, jota ei voi tavata tulematta hyvälle tuulelle.
– Sehän on sinun siskosi! Ruotsalainen huudahtaa ja molemmat naiset puhkeavat nauramaan.

8 kommenttia aiheesta “Kahvikupposenkin ääressä voi kehittää kuntaa – Kunnanjohtajan pihakahvit alkoivat lähes koko ikänsä Pertunmaalla asuneen Taina Pitkälän luota

 • 4.6.2020 at 18:02
  Permalink

  Mielenkiintoinen konsepti ja siinä mielessä arvostan, että johtajan olisi aina hyvä ymmärtää se ympäristö missä johdetaan ja ketä johdetaan. Eli tässä tapauksessa kuntalaiset ja kunta (alueena). Samalla toki on muistutettava, että tässä kunnassa taitavat asiat joihin nimenomaan tulisi puuttua, sijaita siellä kunnantalon seinien sisällä.

 • 5.6.2020 at 09:03
  Permalink

  Onkohan korona huomioitu eli turvaetäisyydet, maskit ja kriisiryhmät ?

 • 13.6.2020 at 09:30
  Permalink

  Eiköhän kunnanjohtajan ensisijaisiin tehtäviin kuulu kunnan johtaminen , talouden tasapainottaminen ja palveluista huolehtiminen. Ajan käyttöä voi miettiä ja tehtävän täysiaikaisuutta, jos on aikaa istua ABC:llä , torilla ja käydä kahveilla ”sopivien ihmisten” luona. Ehkä tehtävät on sopivasti ”delegoitu” ?
  Johtamiseen tarvitaan herkät kuulevat korvat ja kuullun ymmärtäminen.

 • 13.6.2020 at 13:49
  Permalink

  Nostan hattua tälle kj:n lähestymistavalle kuntalaisia kohtaan.

  Hyvän kj:n tunnistaa siitä, että hän puuttuu kunnassa oleviin rakenteellisiin vinoutumiin. Yksi vinoutuma on johtajiston etääntyminen kuntalaisista. Vaikuttaa lupaavalta siten, että tämä henkilö tuntuu tekevän työnsä myös tällä saralla korjatakseen tämän ongelman.

 • 13.6.2020 at 14:49
  Permalink

  Pertunmaalla totuttiin tapaan että kunnanjohtajaa ei näkynyt eikä kuulunut missään, joidenkin mielestä jopa vältteli kontaktia kuntalaisten kanssa. Uudelle johtajalle pisteet tapojen muuttamisesta vaikka siinä on ollutkin joillain nikottelemista. On varsin tervetullutta että kynnys vaihtaa sananen kunnanjohtajan kanssa on matala. Etenkin kun on tullut muualta niin on hyvä kuulostella kuntalaisten ja mökkiläisten ajatuksia. Vallankahvassa on yhä monta sellaista ”isäntää”, jotka kuuntelevat vain omia lähikuiskaajia ja toteuttavat vain heidän toiveitaan. Kuinka kunnanjohtaja työssään kokonaisuudessaan onnistuu, sitä kannattaa arvioida vasta myöhemmin.

 • 13.6.2020 at 17:07
  Permalink

  Olis kiva tietää onko kunnanjohtajalla jokin uusi rahakirstu kun tuntuu siltä ettei pertunmaan kunnassa ole rahahanoja yhtään laitettu pienenmälle,eletään ihan kun maailman lopun eessä.

 • 14.6.2020 at 15:40
  Permalink

  Pertunmaan kunta on konkurssissa ja tarkastuslautakunnan puheenjohtaja nukkuu kuin käki kukkuu.
  Ei tarvitse seuraavaan kunnallisvaaliin ehdokkaita hakea (paitsi nykyiset, jotka ei mistään mitään ymmärrä). Näiden kisojen jälkeen ei mitään Pertunmaan kuntaa ole ja hyvä kun historia on kirjoitettu.
  Pertunmaan kunnan ”korona hautajaiset ” eikä tarvita kantajia.

 • 16.6.2020 at 07:04
  Permalink

  Taitaa olla, että perintörahat on käytetty ilman minkäänlaista suunnitelmaa ja sitten ei ole kassassa muuta kuin vanhaa pölyä. Hiiret ja ym. jättää uppoavan laivan ”veneen”.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.