30-vuotias Taidekeskus Salmela avaa ovensa lauantaina – koronarajoitukset veivät konsertit, mutta mielenkiintoisia puhujia kesällä riittää

Taidekeskus Salmelan tämän kesän näyttelyn yksi kuuluisimpia taiteilijoita, Miina Äkkijyrkkä, oli sanojensa mukaan lähes kyynelissä kehuessaan tiistain perinteisessä tiedotustilaisuudessa 30

Kertokaa joku seksivitsi, kehotti Miina Äkkijyrkkä (toinen vasemmalta) kuvaustilanteessa ja sehän nauratti Tuomo Saalia, Tiina Torikkaa (oik.) ja Elina Förstiä.

Henry Parta

Taidekeskus Salmelan tämän kesän näyttelyn yksi kuuluisimpia taiteilijoita, Miina Äkkijyrkkä, oli sanojensa mukaan lähes kyynelissä kehuessaan tiistain perinteisessä tiedotustilaisuudessa 30 vuotta täyttävää taidekeskusta ja sen toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkalaa.

– Ymmärrättehän, miten ainutlaatuinen tämä paikka on ja tämä on tehty taiteen ehdoilla, ei ekonomistien, hehkutti hyväntuulinen taiteilija.

– Tuomas on rohkeasti asioihin heittäytyvä ja utelias.

Äkkijyrkältä on Salmelan päärakennuksessa laaja kattaus niin tauluja kuin grafiikkaakin. Lehmätaiteilijana tunnettu Äkkijyrkkä otti etäisyyttä sarvipäihin.

– Eihän tässä montaa lehmää ole esillä, suurin osa on vasikoita. Vasikat ovat paljon kiehtovampia, ne ovat niin ahneita elämälle. Se innoittaa minua ja on virkistävää, tuumasi Singaporessa paljon aikaansa viettävä Äkkijyrkkä.

Päärakennuksessa kesän taiteilijoita ovat myös kuvanveistäjät Veikko Myller ja Tiina Torkkeli sekä taidemaalarit Elina Försti, Tuomo Saali, Rafael Wardi ja Reidar Särestöniemi.

Anna-Liisa Kankaanmäen työt ovat näyttäviä ja niitä kehaisi myös Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala.

Lauantaina avautuva Salmela on muiden toimijoiden tavoin joutunut sopeutumaan koronan tuomiin rajoituksiin. Muun muassa koko konserttitarjonta on viivattu ohjelmasta yli, mutta se on korvattu tunnetuilla puhujilla.

Konserttien sijaan tarjolla ovat kesä ja heinäkuussa tähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja, filosofi Esa Saarinen, Jukka Puotilan show sekä Jorma Uotinen ja pianisti Jari Hakkarainen.

Turvallisuusnäkökohdat on Salmelassa otettu huomioon ja laajalle näyttelyalueelle isompikin joukko ihmisiä mahtuu turvavälien mukaisesti kulkemaan. Näyttelysaleissa on myös nyt kulkusuunnat määritelty lattiaan maalatuilla nuolilla.

Yleisön toivotaan lisäksi saapuvan paikalle hyvissä ajoin ruuhkien välttämiseksi ja siksi Duo Salmela esittää jokaisessa tilaisuudessa sisääntulomusiikkia tunti ennen tilaisuuksien alkua.

Sirkku Muotka on lehtikollaasiensa kanssa mukana kesän kuvataidekilpailussa.

Yksi kesän kohokohtia on kuvataidekilpailun palkintojenjako, joka suoritetaan 10. heinäkuuta. Palkittavat selviävät vasta samana päivänä, joten mukaan päässeillä jännitys jatkuu h-hetkeen saakka.

Kuvataidekilpailun näyttelyluokka on sijoitettu Domanderin alueelle, jossa mukaan valitut 17 taiteilijaa esiintyy kukin omissa huoneissaan.

Näyttelyluokkaan valitut taiteilijat ovat Sara Blosseville (Vantaa), Kaisamaisa Erämies (Lappeenranta), Ella Jokinen (Oulu), Anna-Liisa Kankaanmäki (Lahti), Heta Kasurinen (Kuusankoski), Suvi Malek (Pirkkala), Elisa Marin (Lahti), Sirkku Muotka (Hämeenlinna), Emmi Mustonen (Tampere), Kukka Pitkänen (Hämeenlinna), Sanni Saari (Tampere), Markus Still (Oulu), Astrid Strömberg (Helsinki), Kia Taegen (Helsinki), Henna Tyrväinen (Pori), Terhikki Vaarala (Helsinki) ja Iida Valkonen (Helsinki).

Samassa yhteydessä palkitaan myös kesän nuori taiteilija, kuvanveistäjä Eliya Zweygberg.

Salmelalla tulee tänä kesänä täyteen 30 vuotta taidekeskuksena. Avajaiset vietettiin aikanaan 9. kesäkuuta 1990. Tuolloin kesän taiteilijoita olivat Laila Pullinen, Olavi Lanu, Ulla Rantanen, Esko Tirronen ja Reino Hietanen.

Sanni Saari yhdistää töissään valokuvaa, videota ja installaatiota.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka