0

Pääkirjoitus: Päätöksenteon valmistelun avoimuus vähentäisi epäselvyyksiä

Toivolan koulun lakkautusta puidaan seuraavaksi hallinto-oikeudessa. Vanhempien tekemä kunnallisvalitus vaatii kunnanvaltuuston tekemän lakkautuspäätökselle toimeenpanokieltoa. Vanhempien teesi on, ettei heille annettu keväällä tarpeeksi vaikuttamisen mahdollisuuksia kouluverkkoselvitystä tehtäessä. Moni toivolalainen kokee, että koulun lakkautussuunnitelmat selvisivät niin myöhään, ettei asiaan ehditty ottaa kunnolla kantaa.

Oikeus pohtii käsittelyssä muun muassa sitä, täyttyivätkö kunnan toiminnassa hallintolain asettamat vaatimukset. Lain mukaan kuntalaisille tulee antaa mahdollisuus saada tietoja heihin vaikuttavien asioiden käsittelystä ja tavoitteista sekä varata ihmisille mahdollisuus lausua asiasta.

Käänteet Mäntyharjun kouluverkon osalta olivat keväällä nopeita. Toivolan koulu joutui tulilinjalle Kirkonkylän koulun remontin keskeyttämisen vuoksi. Päätyi oikeus mihin lopputulokseen tahansa, asiasta otetaan toivottavasti oppia tulevaisuuden varalle. Mitä selkeämmin ja avoimemmin kunta viestii suunnitelmistaan oma-aloitteisesti mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, sitä vähemmän jälkipuheille jää tilaa.

Hallinto-oikeudesta saapui postia tällä viikolla myös Pertunmaalle. Oikeus kumosi kunnanvaltuuston tekemän päätöksen tarkastuslautakunnan erottamisesta. Syy päätöksen kumoamiseen oli se, ettei erottamisperusteita oltu eritelty. Lautakunta sai siis potkut, mutta perusteet jäivät hämärän peittoon. Tapauksen opetus liittyy niin ikään avoimuuteen. Asiat on perusteltava aina niin, että asianosaisten lisäksi myös kuntalaiset voivat punnita päätöksiä itse.

3 kommenttia aiheesta “Pääkirjoitus: Päätöksenteon valmistelun avoimuus vähentäisi epäselvyyksiä

 • 4.6.2020 at 19:47
  Permalink

  Hyvä kirjoitus.

  Mäntyharju ja Pertunmaa kuuluu niihin kuntiin, joita hallinto-oikeus ojentaa päätöksillään toistuvasti. Myös lehdistö joutuu kertaamaan ja lempeästi ohjaamaan ko. kuntien toimintaa oikeille poluille.

  Ongelmaksi asukkaat kokevat sen, että kaikesta ohjauksesta huolimatta kunnissa ei ymmärretä oman työn tekemistä kunnolla, vaan jääräpäisesti tehdään asioita salassa.

 • 5.6.2020 at 23:53
  Permalink

  Sain aikoinaan kuulla Toivolan entiseltä kyläkauppiaalta, miksi Toivola on hiipunut. Samasta syystä koko Mäntyharju tyhjenee vakioasukkaista. Ennen oli Toivolassa 5 kauppaa, pari pankkia ja postikin, joilla kaikilla kävi kauppa mukavasti. Oli maa- ja karjatiloja ja käytiin koulua Toivolassa. Sitten kaikki muuttui, kun lapset joutuivat lähtemään muualle opiskelemaan perheiden muuttaessa lasten perässä opiskelupaikkakunnille. Asian kuultuani ymmärsin, miksi koko Mäntyharju autioituu, vaikka asian voisi helposti ratkaista. Täällä on esimerkiksi huutava pula kunnon käsityötaidon taitajista, joille olisi jo ajat sitten voinut perustaa oman oppilaitoksen mahdollistaen elämän jatkumisen omalla paikkakunnalla. Esimerkiksi palvelevaa lukko- ja peltiseppää ei taida Mäntyharjulta löytyä. Valmiita oppilaitoksen paikkoja olisi ollut nykyisen Aurora-hotellin rakennus tai kuntoutumiskeskuksen upea tila. Kunnan on turha tuskailla väen katoamisen kanssa, kun Toivolakin ympäristö halutaan hiljentää lopettaen koulu opiskelupaikkojen lisäämisen sijaan. On helppo valittaa ja tehdä laskelmia kuinka kymmenen vuoden kulutta opiskelijoita on paikkakunnalla vain murto-osa tekemättä mitään asian eteen. Mahdollistakaa täällä opiskelu ja tehkää siitä todellinen vaihtoehto kaupunkeihin muuttamisen sijaan, jottei kohta lähikauppanakin ole Kuortin Abc. Abc olisi tullut Vihantasalmelle, mutta silloinen kunnanherra tuhri asian ylistäen myöhemmin omia saavutuksiaan. Itse olen etsinyt kerrostaloasuntoa tuloksetta. Tuoreet rakenteiltaan terveet asunnot sijaitsevat useimmiten meluisissa paikoissa kiskojen, Mäntyharjun tien varrella ja polttolaitoksen äärellä, jonne kunta haluasi vielä rakentaa terassitalotkin maksattaen kunnantalon purkutyöt ostajilla. Kunnan purettua suuren kohun saattamana kerrostalon keskusta, alkoi asuntojen hintojen syksykierre, jonka jälkeen hinnat hiipuvat hiipumistaan. Talvella löysin kiinnostavan asunnon soittaen välittäjälle, jolle sopi tulla näyttämään asuntoa viikon päästä. Välittäjällä on toimisto Mikkelissä ja Mäntyharjulla päivystää myyjä, jolla tittelin perusteella ei ole alan koulutusta. Muulloin olen asioinut Mäntyharjun suosituimman välittäjän kanssa, joka tulee esittämään kohteitaan ripeästi ja heillä töitäkin riittää eikä tarvitse muuttaa pois Savosta. Kunnan rakennusten uusimisen sijaan vois palkata talkkarit hoitamaan talkkarin työt, niin ei tarvitse purkaa yhtään rakennusta homeen vuoksi. Katselin aikoinaan hämmästyneenä, kuinka kirkon seinällä oli parin metrin jääpatsaat rännien tukkeutumisen seurauksena. Joku mainitsi siitä aiheutuneen vajaan parin miljoonan laskun. Itse asensin taloni ränniin lämmityskaapelin, joka maksaa satasen verran.

 • 6.6.2020 at 17:40
  Permalink

  Kunnassa päätökset tehdään (salassa) taskulaskimella ja parin kaverin kesken. Tuossa edellä lueteltuja järkeviä perusteita ei oteta huomioon.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.