1

Taloustilanne veti valtuutetut synkiksi – ”Omavaraisuusasteen ja suhteellisen velkaantumisen luvuilla olemme jo kriisikunnan rajoilla”

Tämä artikkeli on tilaajillemme.

Tilaajana voit lukea kaikkia digitaalisia sisältöjämme rajattomasti.

8 kommenttia aiheesta “Taloustilanne veti valtuutetut synkiksi – ”Omavaraisuusasteen ja suhteellisen velkaantumisen luvuilla olemme jo kriisikunnan rajoilla”

 • 9.6.2020 at 14:09
  Permalink

  Miksi Tanja Hartonen- Pulkka (PS) aina vaan kyselee? Eikö kunnanhallituksen jäsenen kuulu antaa vastauksia kuntalaisille?

 • 9.6.2020 at 15:27
  Permalink

  Kunta on hoitanut talousasiansa huonosti. Talousasioiden hoitoon kunnassa on nimetty johtaja, jonka tulisi työnsä puolesta huolehtia, että velkaantumista ei suuressa mittakaavassa tule. Vaan on tullut.

  Kunta ja sen johtajat eivät ole osanneet pitää puoliaan firmoja vastaan. Kunnan kiinteistöjä on annettu vuokralle pilkkahinnalla ja rakennusprojekteja on ohjannut lähes suvereenisesti kourallinen yrityksiä. Kunnan rahoja on törsätty kohtuuttoman suuriin ja kalliisiin rakennusprojekteihin, joiden hintalappu on koko ajan kohonnut työn edistyessä. Kunnan talouden alamäki alkoi mökkimessujen järjestämisestä 2011. Sen jälkeen törsäily ja kiinteistöjen huono hoito on vain lisääntynyt. Seuraavaksi on aloitettava uuden kunnantalon suunnittelu ja rahoitus, koska vanha on päästetty homehtumaan.

  Pienten kylien kehitys ja veronmaksukyky on pilattu ajamalla lapsiperheet suuriin kaupunkeihin.
  Pahalta tuntuu kunnan huono taloudenhoito. Ainoa vaihtoehto pian on liittyminen Mikkeliin.

 • 9.6.2020 at 17:36
  Permalink

  Kuntalaisena hieman ihmettelen valtuutettujen ulostuloja viime vuoden tilinpäätöksen osalta.
  Vaikka vielä ei ole toimenpiteiden eikä välttämätä esitystenkään aika, niin odottaisin kuitenkin jokaiselta valtuustoryhmältä jonkinlaista ulosotuloa jo tässä vaiheessa sen osalta mitä mitä asialle tulisi tehdä.

  Kaikki ovat artikkelin perusteella sitä mieltä, että ”nykyinen meno ei voi jatkua.”

  On tietenkin helppoa todeta:
  ”Toimet eivät ole riittäviä” (Lamponen),
  ”Elinvoima hiipuu, tulot putosivat ja menot kasvoivat (Hujanen),
  ”Millä se Mäntyharju sitten pelastetaan?” (Hartonen-Pulkka).

  Esitettiin kuitenkin myös jotain ratkaisuksi:
  ”Kunnan talous ei kestä tällaista” (Mustonen), joka esitti myös jotain mitä pitäisi tehdä väläyttämällä veroprosentin nostoa.

  Eikö kaikkien valtuustoryhmien olisi syytä miettiä jo hyvissä ajoin miten homma hoidetaan kuntoon ja antaa selkeitä eväitä virkamiehille syksyn talousarvion laadintaan. Mikäli ei mitään osata esittää, niin tulevassa talousarviossa tullee kunnan velkataakka taas lisääntymään.

  Vaikka kriisikunnan arviontimenettelyn kriteerit ovatkin uudistuneet Mäntyharjun kannalta uuden (1.3.2019) lakimuutoksen myötä hieman helpottavan suuntaan, niin sen varaan ei kannattaisi kunnantalollakaan täysin tuudittautua.

 • 9.6.2020 at 17:38
  Permalink

  Ikävä tämä on sanoa, mutta kyllä siellä istuu valtuustossakin väkeä joka ei ymmärrä kuntataloudesta yhtään mitään. Kyllä olisi pitänyt herätä jo paljon aikaisemmin tähän rahan tuhlaukseen. Koko Kisala aivan käsittämätön hanke tässä tilanteessa ja pienempiä turhe edes mainita. Ja turha on selitellä että silloin kun hanke aloitettiin oli asiat toisin. Puhuvat täyttä soopaa. Kunta on ollu vaikeassa taloudellisessa tilanteessa aina. Pitäisi olla selkärankaa sanoa näille hankkeille Ei. Nyt sentään uskallettiin matonpesupaikka pysäyttää. Onhan se jo alkua…

 • 11.6.2020 at 07:47
  Permalink

  Mikkeliin liittyminen kutsuu varmaan käydään jo salaisiksi todettuja keskusteluja väki vähenee siitä vauhtia alkaa oma turva olemaan johdolla ensi sijainen asia onneksi ei ole mitään vastuuta ei edes poliittista

 • 11.6.2020 at 11:13
  Permalink

  Markku edellä odottelee vastauksia valtuustoryhmiltä, mitä pitäisi tehdä. No vastaukset antavat odotella, koska lääkkeet ovat karvaita tepsiäkseen, eikä niillä tulevissa vaaleissa taida äänivyöryä saada.

  Kuntalaisena uskoakseni lääkeet vähissä, verojen korotuksia, palvelurakenteen uudelleen arviointi, jonka lopputulos heikenttää niitä entisestään. Uudet investoinnit aivan välttämättömään minimiin, ei nykyisen valtuuston suuruuden hulluuden toisintoa. Menot tuppaavat varmasti kasvavan, väki vanhenee, harvassa viikko lippu puolitangossa ja tulot todennäköisesti laskevat. Lisäksi valtio ei korvaa koronalaskua, kyllä se jää kuntalaisten selkänahasta otettavaksi. Luulen ehdokkaiden löytymisen olevan tiukassa, koska vain huononnuksia rehellinen voi todennäköisesti tarjota.

  Lopuksi kelttula suositteleen vuosikymmeniä valtuutettuina olleita, nykyisin jo eläkeläisiä, jäämään sovinnolla sivuun. He ovat jo taitonsa näyttäneet ja lopputulos ei mairittele. Hirvensalmella naapurissa asiat ovat osattu hoitaa mallikkaamin, vaikka haasteita jokaisella on. Mäntyharjulla runsaasti teollisuutta, joten sitäkin suuremmalla syyllä ei maatalouden alasajo ja rakennekehitys ole syynä kuntamme taantumukseen.

 • 12.6.2020 at 13:44
  Permalink

  Valtuutettujen ja taitaa muidenkin ihmisten kunnan hallinnossa olla edelleen vaikeata ymmärtää viisinumeroisia lukuja suurmpia summia, kuten muinon eräs kunnan elimistä pois jäänyt henkilö totesi.
  Suuremmat luvut ovat hepreaa.

 • 15.6.2020 at 17:51
  Permalink

  Jope tarkoitti varmaan että viisinumerollisessa luvussa on kaksi viimestä numeroa senttejä ei muuta

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.