0

Mielipide: Vastuullisella työllä vaikutusta

Valtuustossa on tehty huonoja päätöksiä: Kiinteistöjen huolto ja kunnossapito on jätetty kymmeniä vuosia tekemättä, korjausvelka on nyt maksettavana. Veronkorotusta ei tehty ajoissa (esitys 13.11.2017). Rakennushankkeiden huono suunnittelu ja valvonta on tullut kalliiksi.

Viranhaltijoiden virkavastuulla tekemien päätösten siunaaminen valtuustossa ilman muutosmahdollisuutta: Kirkonkylän koulun lisärakennuksen aloittaminen oli tarpeeton. (Kunnanhallituksen äänestyspäätös 25.3.2019)  Kisalan rakennushankkeen vaihtoehdottomuus ja kustannusten kasvua. (Kunnanhallitus 28.1.2019 ja äänestyspäätös 18.2.2019)

Virheistä on opittava, niitä ei tarvitse tehdä uudestaan.

Maltillinen veronkorotus on mahdollinen, mutta se ei yksin riitä. Kiinteistöstrategia on päivitettävä ajan tasalle. Kiinteistöt, jotka tarvitaan, kunnostetaan ja hoidetaan. Muut myydään tai puretaan. Uusia investointeja tehdään suunnitelmallisesti vain tarpeen mukaan. Investointien tavoitteena on käyttökustannusten säästö.

Uusia kasvavia käyttökustannuksia talous ei kestä. Hankintaohjeen päivittäminen ja hallintosäännön tarkistaminen on tehtävä kaikkien kunnan toimintojen ja tehtävien osalta (valtuustoaloite 6.5.2019).

Suur-Savon sähkön osakkeiden tuotto ja vaikutus kuntalaisten hyvinvointiin on pieni. Sijoituksena niiden myyntiaikaa ja -määrä on tarkasteltava velkataakan keventämiseksi.

Elinvoiman ja työllisyyden parantaminen on kuntaorganisaation tärkein tehtävä (valtuustoaloite 10.9.2018), odotan alkaneelta uudistukselta todellisia toimenpiteitä. Viestinnän ja avoimen tiedottamisen parantaminen (valtuustoaloite 8.10.2018), uuden viestintäsuunnitelman toteuttaminen parantaa kuntalaisten osallisuutta.

Valtuuston vastuu on ollut hukassa. Toimintatapoja on muutettava. Taloustiedolla johtaminen, määrätietoisia päätöksiä ja vastuullista työtä Mäntyharjun elinvoiman kehittämiseksi.

 

Timo Kuoksa

7 kommenttia aiheesta “Mielipide: Vastuullisella työllä vaikutusta

 • 21.6.2020 at 20:57
  Permalink

  Timo Kuoksa kirjoittaa asiaa. Mäntyharju tarvitsee ripeitä toimenpiteitä, muuten ollaan kohta kenttuvei. Puoluepolitikointi syytä laittaa taka-alalle ja taloutta olisi hoidettava kuin omaansa. Lääkkeet tulevat olemaan karvaita: verojen korotuksia, omaisuuden myyntiä, ulkoistuksiakaan ei tule pelätä. Palvelut kovan paineen alla ja Essoten laskukin tulee jatkossa pakosta kasvamaan. Lihavina aikoina tehdyt väärät valinnat ja päätökset joihin nykyinen valtuusto syylistyi, tulevat pitämään huolen kurjistuvan rimpuilun kujanjuoksusta kuntamme kohdalla jatkossa.

 • 22.6.2020 at 02:12
  Permalink

  Ainahan voi nostaa ”Mökkiveroa”

 • 23.6.2020 at 05:42
  Permalink

  Kuoksan kirjoitus on asiaa. Hän taitaa olla lähes ainoa, joka ymmärtää kokonaistilanteen. Kunnan virkamiehet eivät taida ymmärtää kuinka huonosti asiat on kunnassa hoidettu?

 • 23.6.2020 at 18:55
  Permalink

  Myöhässä on Kuoksan kirjoittelu ja hieman paistaa oman pesän puhdistaminen, kun aina julistaa nuo omat kaatuneet esitykset. Urheilupalatsi investointi olisi pitänyt tajuta torpata jo ihan ensimmäisissä keskusteluissa. Aivan liian iso tälle väestölle ja väheneville maksajille. Ilman sitä asiat olisi huomattavasti paremmin. Mutta ne urhelupiirit on niin voimakkaat, että ei niitä kukaan rohjennut vastustaa.
  Viestinnän parantumista ei ole näköpiirissä. Pieni piiri pyörii edelleen. Esimerkkinä vois kysyä mitä puuhastellaan vanhalla teletalolla? Mitä tapahtuu kirkonkylän koululle?

  Elinvoiman ja työllisyyden parantaminen on tärkeä tehtävä, mutta mitä ne on ne toimenpiteet? Näitä varmasti mietitään kaikissa Suomen kunnissa ja mikä on tulos. Työikäinen väestö valuu etelään.
  Valtuuston ja virkamiesten vastuu on ihan puhdas vitsi. Voi huoletta puhua ihan soopaa ja ei seuraamuksia. Rahaa palaa eikä sitä kukaan perään huutele.

 • 24.6.2020 at 14:13
  Permalink

  Ei Kuoksa omaa pesää puhdista, hän tuo esille, miten hankkeita yritettiin muuttaa. Jostain syystä hallituksen pöydässäkin oli näitä kannattajia sen verran enemmän, että muutosta ei tullut. Tietoa oli kyllä saatavilla.
  Kannattaa kysyä kunnan- tai tekniseltä johtajalta mitä kyseisille rakennuksille ollaan tekemässä.

 • 24.6.2020 at 15:38
  Permalink

  Onko ”avointa tiedottamista”, jos kuntalaiset kyselee? Onko toimivien koulujen sulkeminen elinvoimaisen kunnan toimintaa?
  Miten se vastuu puheista ja päätöksistä. Kisalan piti maksaa viisi, maksaa yli kuusi ja olisi voitu oikeilla päätöksillä tehdä alle neljällä. Nouseeko käsiä pystyyn kuka ottaa vastuun? Kuten sanoin ison osan puheista ja päätöksistä voi ottaa vitsinä!

 • 26.6.2020 at 19:14
  Permalink

  Kunnanjohtaja lupasi aikoinaan että Kisala maksaa 5 milliä jos on luotettava johtaja niin hän vastaa lupauksensa tai tekee oman johto päätöksen kunnan palveluksessa jota epäilen sanoisin hame väkeä

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.