1

Kuortin vuokrarivitalojen asukkaat ovat tyytyväisiä sijaintiin, mutta vuosia laiminlyödyt kunnostusremontit heikentävät asukasviihtyvyyttä

Tämä artikkeli on tilaajillemme.

Tilaajana voit lukea kaikkia digitaalisia sisältöjämme rajattomasti.

21 kommenttia aiheesta “Kuortin vuokrarivitalojen asukkaat ovat tyytyväisiä sijaintiin, mutta vuosia laiminlyödyt kunnostusremontit heikentävät asukasviihtyvyyttä

 • 30.6.2020 at 15:34
  Permalink

  …..ja ilmalämpöpumppuasennukset (terveysasema) tehty päin honkia. Rallatirallatirallaa………….

  Kirjan kirjoittamisen ”arvoinen” juttu siis tekninen toimi ja sen toimimattomuus Pertunmaalla.

  Reply
 • 30.6.2020 at 19:07
  Permalink

  Tämä oli hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoinen artikkeli. Mielenkiintoinen lähinnä siksi, että puheet ovat melko pyöreitä, eikä missään linjassa teknisenjohtajan puheiden saati sitten toteutuksen kanssa.

  Tuon kyseisen Harjutien talon ylläpitoon oli vuonna 2019 varattu 10 000€. Budjetista ei käytetty euroakaan talon ylläpitoon. Vuoden 2020 alussa mainittua rahasuma oli “hävinnyt”. Tänä samana vuonna Kunta suunnitteli talon ulkorakennusten maalausta, joka olisi maksanut noin 18 000€. Yllättäen kunta kuitenkin hylkäsi projektin “liian kalliina”, mutta lähes samaan aikaan kunta “löysi” jostain lähes vastaavan summan rahaa laiturinpätkään (mille ei varsinaisesti ole edes tarvetta) ja muihin “hyödyllisiin” hankintoihin. Huvittavinta on se, että vastaavan mittaisen ja kokoisen laiturin olisi voinut kunnan oma työntekijä tehdä alle 300€ tarvikkeineen. Lisäksi Kunnantalon kunnostamiseen kyllä löytyy rahaa ja sen takia jopa haetaan lisärahoitusta. Mutta muista kiinteistöistä mitkä joka kuukausi tuottavat kunnalle rahaa, välitetä edes sen vertaa, että niitä pidettäisiin edes kunnossa.

  Asukastilaisuudessa asukkaat olivat esittäneet toiveen edes asuntojen termostaattien uusimisesta johon teknisenjohtajan vastaus oli, että hän voi jättää talvella talot kylmäksi. Koska sillä tavalla säästää enemmän. Ei välttämättä nyt ihan sitä hyvähenkisintä tai rakentavaa puhetta, saati sitten puhetta mitä odottaa julkishallinnon tehtävässä olevan henkilön suusta tai henkilön joka ajattelisi kunnan parasta.

  Lisäksi Harjutien talossa asuu ja käy pieniä lapsia. Asukkaat ovat pyytäneet lasten leikkipaikan (hiekkalaatikon, keinun ja liukumäen) kunnostusta. Silloin vastaus oli, että niitä ei kannata kunnostaa vaan “lapset voivat mennä muualle leikkimään.” Pertunmaan pitäisi jo tässä vaiheessa tajuta, että juuri tämä on se ongelma. Lapset todellakin menevät muualle leikkimään. Nimittäin muihin kuntiin.

  Uskallan myös veikata, että neljästä kohtaa valmiiksi halki oleva kaivonrengas ja kaatopaikkakuormasta kaivettu pöytä ja tuoli. Mitä kunnanjohtaja tituleeraa “Grillipaikaksi” ei hirveästi hyödytä asukkaita siinä vaiheessa kun sataa vettä ja peltikatto vuotaa, tai ikkunoista vetää ja termostaatti on jumittunut auki niin että asunnossa on +28 astetta lämmintä kun ulkona on –30 astetta. Sitten vielä kunnassa kehdataan ihmetellään miksi lämmityskustannukset ovat niin korkeat? Ilmeisesti siksi kun termostaatit ovat Pertunmaalle liian kalliita.

  Mutta kaikesta tästä huolimatta, tässä on myös jotain positiivista. Nimittäin naapureille, nyt olisi aivan loistava aika Hartolan, Hirvensalmen, Mäntyharjun ja Heinolan napata helpolla itselleen muutama uusi asukas. Tarjolla olisi lapsiperheitäkin.

  Vitsit sikseen. Se että Pertunmaan vuokratalojen kunto on laiminlyöty on todella turhauttavaa ja sääli. Pertunmaalla on vuokra-asunnoissaan pari asiaa tosi hyvin, mutta kunta ei tajua tai osaa hyödyntää niitä. Pertunmaa on ainoa kunta missä vuokraan sisältyy kohtuullisen nopea netti ja jonka saa vielä nopeammaksi todella kohtuullisella hinnalla. Vanhemmille ihmisille se ei ole iso asia, mutta nykypäivänä laadukas nettiyhteys on ihmisille yllättävän tärkeä. Toinen asia on kirjoituksessakin mainittu kohtuullinen vuokra. Pertunmaa on ainoa kunta joka tajuaa tilanteensa ja on pitänyt vuokransa realistisena. Toisin kuin naapurikunnat.

  Aika näyttää saako uusi johtajakaksikko mitään muutoksia aikaan. Vai lakaistaanko tämäkin asia matonalle kaikessa hiljaisuudessa.

  Reply
 • 1.7.2020 at 10:10
  Permalink

  Hienoa Masa hyvästä kirjoituksesta! Tuossa riittää pohdittavaa kunnanjohtajalle, tulipa siinä terveisiä (entiselle vai nykyiselle?) tekniselle johtajallekin!

  Reply
  • 1.7.2020 at 10:45
   Permalink

   Kyllä nämä terveiset on tarkoitettu ihan uudelle tekniselle johtajalle.

   Reply
 • 1.7.2020 at 11:04
  Permalink

  Joo viimeisin Pertunmaan kunnanvaltuuston kokous päätti rakennella laitureita ja museoa kunnostaa ym . Siis täysin uusia kohteita, mitä talousarviossa vuodelle 2020 ei oltu päätetty. Kunnanjohtaja totesi, että investointien määrärahat pysyvät raamissa, mutta mistään ei karsittu. Eli kyseessä on uusia menoja.

  Kyseessä on epäyhtytälö, minkä lyhyenkin matematiikan suorittanut ymmärtää. Jos palloon laitetaan enemmän ilmaa ”kuluja” kuin sinne mahtuu, niin se poksahtaa ja näin käy Pertunmaan kunnan investointiohjelmalle vuonna 2020. Mistä karsinnat tehdään ja missä on Pertunmaan kunnanvaltuuston päätökset ???

  Heinäkuu alkaa ja kunnanvirasto on kiinni. Koska Pertunmaan kunta , viranhaltijat ja päättäjät alkavat tehdä töitä alijäämien korjaamiseksi. Voin sanoa, että juna meno jo !

  Pertunmaan kunnan talousarvio on tasapainotettu omaisuutta myymällä. Mitähän se Pertunmaan kunta myy ? Suo siellä ja vetelä täällä !
  .

  Reply
 • 1.7.2020 at 13:02
  Permalink

  Valitettavan huonoa mainosta kunnalle, ettei vuokrataloja hoideta.
  Kuka niihin muuttaisi. Olen mökkiläinen, mutta voisin vuokrata hyväkuntoisen
  Kaksion hyvin hoidetusta talosta. Pääsisin myrskyjä pakoon ja pesemään pyykkiä ja
  Antamaan tilaa kun lapsiperhe tulee mökille.

  Reply
 • 1.7.2020 at 13:19
  Permalink

  Anteeksi,kun taas laitan tekstiä.

  Pertunnmaan kunta teetti , jälleen kerran konsulttityönä , kunnan kiinteistöjen korjaussuunnitelman . Sehän maksoi maltaita ja sen pitäisi kuulua täysin teknisen toimen hoidettavaksi ihan normaalina virkatehtävänä.
  Jotain asioita pitää pystyä hoitamaan omalla vakanssilla, mutta ei Pertunmaan kunnassa. Minua nyt ihan pikkaisen ottaa kupoliin tämä kyky valmistella asioita ja tehdä päätöksiä. Siis se korjaussuunnitelma on tehty ja nyt on laiturit rakenneltu, mutta miten tämä korjaussuunnitelma toteutuu ja missä on rahat???

  Hyvää kesää ja lomaa kaikille !

  Reply
 • 1.7.2020 at 14:50
  Permalink

  Arvoisat pertunmaalaiset vaaleilla valitut päättäjät, olisiko jo aika herätä!

  Virassa olevat henkilöt tietenkin vastaavat käytännön toimista ja osaltaan myös ohjailevat toimintaa, mutta näillä rouvilla ja herroilla on omat pomonsa eli valtuusto, hallitus ja tiettyyn rajaan asti lautakunnat. Eivät nämä päättäjät voi vain mennä virkamiesten selkien taakse vaan teillä on oikeus ja velvollisuus puuttua asioihin. Tämä vuokra-asuntojen kunnossapito-farssi on oikein malliesimerkki siitä ettei lautakunta hoida hommiaan. Lautakunnan tulee tehdä suunnitelma ja valvoa että sitä noudatetaan. Nyt lautakunta nyökytteli vuosikymmenen teknisenjohtajan saduille ilman mitään ymmärrystä millä mallilla asiat oikeasti olivat. Taisipa lautakunnassa olla jäsenenä sellainenkin henkilö, joka nousee herkästi takajaloilleen jos omaa mieltä pahoitetaan, mutta on ihan hälläväliä jos pitäisi huolehtia niistä asioista joista jäsenen kuuluu.

  Kunnan luottamushenkilöissä on 90% sellaisia, joiden mielipiteistä ei ole julkisesti mitään käsitystä saati että rohkenisivat mihinkään puuttua. Herää kysymys miksi te siellä sitten olette? Tämä biokaasulaitos härdellikin elää ihan omaa huhujen täyttämää elämäänsä kun siitä ei julkisesti kommentoida mitään. Torikuppilassa ja abc:n viisaiden kerhossa alkaa jutut jo karata käsistä. Ei ole liikaa pyydetty jos vaikkapa kahdella pallilla istuva puheenjohtaja kertoisi mitä ovat kunnan kustannukset tähän mennessä ja kuinka jatkossa edetään. Jos tämä radiohiljaisuus jatkuu niin väkisin tulee mieleen että on jotain salattavaa.

  Avoin tiedottaminen on tätä päivää. Myös niistä ikävimmistä asioista pitää rehellisesti kertoa. Ymmärrystä saa paremmin kun tiedetään ennalta mitä yritetään tehdä. Toivoisin että edes pari kertaa vuodessa kertoisivat näkemyksiään vaikkapa paikallislehden sivuilla valtuuston, hallituksen ja miksei lautakuntienkin puheenjohtajat.

  Eiköhän tehdä ryhtiliike ja aloiteta uusi tolkun aika kunnassamme!

  Reply
 • 1.7.2020 at 16:38
  Permalink

  Samaa mieltä ja toivottavasti muutkin !

  Reply
 • 2.7.2020 at 11:32
  Permalink

  Muutamia huomioita kunnan vuokra-asuntoihin: 1. Harjutie 3:n ja 5:n (Iltala ja Pitkälä) kunnossapitoon oli vuonna 2019 varattu 53 800 € ja ko. vuonna käytettiin 95 200 €. 2. Tälle vuodelle 2020 on varattu 65 700 €. 3. Kunnan kiinteistöihin ei ole tehty korjaussuunnitelmaa vaan kuntoarviot. Kunnan tavoitteena on tehdä pitkäjänteinen suunnitelma kiinteistöjen kunnossapitoon taloudellisten resurssien puitteissa. 4. Harjutien lasten leikkipaikka todettiin talvelle paikalla olleiden asukkaiden kanssa huonokuntoiseksi ja sovittiin, että turvattomat välineet poistetaan. Harjutien läheisyydessä on kunnossa oleva ja turvallinen leikkipaikka. 5. Toivon, että eri asioita ei asetettaisi vastakkain. Pertunmaan historia on tärkeä ja oli välttämätöntä korjata Vanha-Rantalan talomuseossa mm. lattia. Museoalue on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja voimme kaikki nauttia museon toiminnasta. Kirkonkylän laituri on ollut useamman vuoden suunnitteilla ja siihen oli varattu tälle vuodelle investointirahaa. Ylipäätään kunnan eri alueiden viihtyvyyttä tullaan lisäämään ja suunnitelmia laatimaan yhdessä asukkaiden kanssa. 6. Uudet viranhaltijat kunnanjohtaja ja vs. tekninen johtaja ja rakennustarkastaja eivät voi sille mitään miten menneisyydessä on toimittu. Nykyisin tavoitteena on avoin ja läpinäkyvä toiminta. Asioita ei lakaista maton alle. Voin vakuuttaa, että hetkittäin minuakin turhauttaa syvästi. Toivon, että suuntaamme katseen tulevaisuuteen, ratkaisukeskeisyyteen ja jatkuvaan vuorovaikutukseen. Teemme parhaamme. Minuun kunnanjohtajana (leena.ruotsalainen@pertunmaa.fi 0408214590) ja muihin kunnan työntekijöihin saa olla yhteydessä asiassa kuin asiassa. Mennään yhdessä eteenpäin. Ihania kesäpäiviä kaikille yhdessä ja erikseen!

  Reply
 • 2.7.2020 at 12:19
  Permalink

  Miksi kunnanjohtaja ei voinut edes muutamalla sanalla mainita tästä hämärästä bio tuotanto laitoksen rahan käytöstä vai oliko jo kiire kylälle kahville?

  Reply
 • 2.7.2020 at 18:23
  Permalink

  Iso kiitos Pertunmaan kunnanjohtajalle siitä, että hän on aidosti tullut kuntalaisten pariin ja aidosti toimii kaikkien kuntalaisten parhaaksi! Kaikki eivät ole tätä vielä ymmärtäneet miten hieno ja iso asia on, että kunnan puolelta vastataan kuntalaisten kysymyksiin. Esimerkiksi viereisen kunnan Mäntyharjun linja on täysin toinen, sieltä et välttämättä vastauksia saa, et ainakaan silloin kun aihe on johtajistolle ns. arka. Siitä olen samaa mieltä kirjoittajien kanssa, että tähän biokaasufirmaan laitetut rahat nousevat isoihin otsikoihin, mikäli niitä selvitystä ei saada normaaliin tapaan, kuten muistakin aiheista.

  Reply
 • 2.7.2020 at 18:45
  Permalink

  Hienosti on asiat kiteytetty kunnanjohtajan vastineessa,parempi olisi todellakin rakentaa tulevaisuutta yhdessä eteenpäin eikä huudella puskista asioista jotka useasti perustuvat hevosmiesten tietotoimiston lähteisiin. Tärkeisiin asioihin jos ottaa kantaa niin voisi sen tehdä edes omalla nimellä.

  Reply
 • 2.7.2020 at 18:55
  Permalink

  Pertunmaan kunnanvaltuusto hyväksyi Pertunmaan kunnan vuoden 2019 alijäämäisen tilinpäätöksen ”hiljaisella kuittauksella” 15.06.2020.

  Pertunmaan kunnanhallituksen pöytäkirjan liitteenä olevassa Pertunmaan kunnan vuoden 2019 tilinpäätöksessä (kokous 15.05.2020) on Iltala- Pitkälän osalta investointimääräraha 20 000€ ja käyttö 0,0 €.

  Onkohan kunnanjohtaja katsonut käyttötalousosaston kiinteistönhoitokuluja esim. lämpö, vesi ja kiinteisönhoitopalveluja (esim. nurmikonleikkuu ja lumen auraus)? Kunnankin kannalta olisi tärkeää, että johtavat viranhaltijat ja luottamushenkilöt ymmärtävät, että mitkä ovat hoitomenoja ja mitkä investointeja. Joko ei kiinnosta tai ymmärrys loppuu.

  Reply
 • 2.7.2020 at 22:03
  Permalink

  muualla jäävätään näissä biolaitosta vastaavissa asioissa niihin liittyvät henkilöt; Pertunmaalla ei… oliskohan aika puhkista pertunmaan hyväveli-kupla ja tämä taitamattomien valinta lautakuntiin… tai nyt uusi kunnanjohtaja luo uutta tasa-arvoista hyväsisko-verkostoa, johan kylän hännystelijärouvat kilvoitellen halajavat… tuli mökkiläiselle kunnasta kertova esite, jossa kunnanjohtaja ja tekninen johtaja (uusi) kehuivat itseään liikunnallisine harrastuksineen; hirveesti auttaa uusia/nykyisiä mökkiläisiä…. jos sama pontevuus laitettaisiin kunnan asioiden hoitoon, hyvä tulee…
  mainostetaan, että ottakaa yhteyttä; miksi ette sitten vastaa s-posteihin?

  Reply
 • 2.7.2020 at 22:05
  Permalink

  Eukkosen kirjoitus on todella mainio ja perusteellinen: tällaisia lisää….

  Reply
 • 3.7.2020 at 07:28
  Permalink

  Kuntoarviot on tehty konsulttityötä, kun kunnan oma viranhaltija ei sitä pystynyt tekemään. Konsultin raportti ja selvitys on ollut luottamushenkilöiden luettavana, mutta yhtään mitään ei ole tapahtunut eikä näytä tapahtuvaankaan asioiden hoitamiseen.

  Pertunmaan kunnalla on kattamattoja alijäämiä ja näihin korjauksiin ja purkamiseen menisi muutama miljoonaa. Nyt rakenneltiin laiturit ohi investointisuunnitelmien, jonka Pertunmaan kunnanvaltuusto on hyväksynyt. Ehkä noin 1500 asukkaan kunta on jo menettänyt itsehallinnonsa ja perustelluuista syistä.

  Sen verran ja vähän aikaa nämä kisat jatkuu, kun kassa on tyhjä ja lainaa ei saa. Saako kunta jatkossa sponsori pullat ja kahvit ?

  Reply
 • 3.7.2020 at 08:04
  Permalink

  Pertunmaan kunnanjohtaja on oikeassa, että kunnan vuokra-asunnoista on tehty kuntoarvio eikä korjaussuunnitelmaa.

  Ihan sama sikseen eli arvio on tehty ja siitä on aikaa on kulunut ja konsulttimaksu on ehkä maksettu, mutta onko sitten tehty yhtään mitään. Vuoden 2020 investointisuunnitelmaa laitetaan ”uuteen uskoon” eli lisämenoja tulee ja uutta vuoden 2021 investointisuunnitelmaa pitäisi rakennella ottaen huomioon Pertunmaan kunnan taloudellinen tilanne .

  Reply
 • 3.7.2020 at 09:08
  Permalink

  Kunnan osallistuminen yritysmaailman hankkeisiin eli jonkin sortin sitoutuminen ja taloudellinen panostus biokaasuhankkeeseen (jonka yksi omistaja on kunnan johtava luottamushenkilö) on niin iso ja mieliä laajasti askarruttava asia, että tästä aiheesta kaivattaisiin tutkivaan journalismiin perustuva lehtiartikkeli?
  Muistan muutamia vuosia sitten Pitäjänuutiset tutki Mäntymotellin vuokraukseen liittyviä kuvioita. Toinen mielenkiintoinen aihe on Motellin ympäristön kehittäminen, jossa kohta vuosikymmenen kestänyt keskeneräinen kaavoitus ja kunnan omistus tulevassa mökkikylässä askarruttavat mieliä.

  Missä viipyy Pitäjänuutisten tutkiva journalismi kuntalaisia askarruttavista kysymyksistä?

  Reply
 • 3.7.2020 at 09:50
  Permalink

  Jokainen asiasta kiinnostunut voi mennä tutkimaan Pertunmaan kunnan talousarviota vuodelle 2020 ja miten sitä on noudatettu ja samoin vuoden 2019 tilinpäätöstä.

  Valitettavasti Pertunmaan kunnanvaltuusto ei käytä omaa päätösvaltaansa, vaan Pertunmaan kunnanhallitus toimintaelimenä mellastaa ilman rahoja ja menot kasvaa. Siellä on sisäistä tietoa ja vallankäyttöä. Vastuullista toimintaa olisi irtisanoa kunnanhallitus, kun päätöksiä ei noudateta. Tähän asiaan vielä palataan !

  Reply
 • 3.7.2020 at 12:49
  Permalink

  Jonkinlaista teksti- ja kappalejakoakin voisi tehdä, mutta pullat, kahvit ja sahdit on samassa laarissa.

  Taitaa olla jotain housuissa eikä välttämättö koronaa….

  Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.