0

Mielipide: Etelä-Savo monipaikka-asumisen pilottimaakunnaksi

Etelä-Savon maakunnan strategian kehittämisen painopisteitä ovat perusasioita, vesi, metsä ja ruoka. Edellisessä maakuntastrategiassa painopisteinä olivat myös yhteydet, kun todettiin, että Etelä-Savon maakunta on verkottunut Helsingin ja Pietarin metropoleihin.

Hyvät ja kehittyvät yhteydet ovatkin nyt ja tulevaisuudessa maakuntamme vahvuuksia, noin kolmen tunnin automatkan vaikutuspiirissä asuu noin 7-8 miljoonaa asukasta. Hyvät ja kehittyvät tie-, raide- ja tietotekniikkayhteydet ovat maakuntamme vahvuuksia, joiden varassa voimme kehittää elinkeinojamme ja palveluitamme.

Suomi on ollut EU:n jäsen noin 25 vuotta ja EU:ssa kehittämistä suunnitellaan ohjelmakausilla, joksi ajaksi suunnitellaan kehityksen suuntaviivat ja myönnetään niille toimille rahoituskehykset. Kun nykyistä ohjelmakautta suunniteltiin noin seitsemän vuotta, tuntui vuosiluku 2020 erittäin kaukaiselta. Eikä kukaan olisi arvannut miten keväällä Suomeenkin rantautunut koronaepidemia vaikuttaa valtioihin, maakuntiin ja kansalaisiin poikkeusoloineen. Epidemian jälkeiset tuki- ja elvytystoimet vaikuttavat, heiluttelevat ja muokkaavat ensi vuonna alkavaa 2021-27 rakennerahastokauden ohjelmaa.

Etelä-Savon maakunnassa on suurin piirtein yhtä paljon (noin 50 000) vapaa-ajan asuntoa kuin vakituisia asuntoja. Monet Etelä-Savon vapaa-ajan asukkaat ovat ja työskentelevät yhä pitempiä aikoja mökkipaikkakunnillaan Etelä-Savossa. Muun muassa kevään epidemian aikaan moni työskenteli Etelä-Savossa, josta moni sai hyviä kokemuksia. Jo noin 20 vuotta sitten valtakunnallinen maaseutupolitiikan neuvottelukunta linjasi, että maaseudun kehittämisen tärkein asia on asuminen ja asukkaat tuovat elinkeinot tulessaan. Asioista keskustelu on pyörinyt sanahelinänä paikoillaan, nyt on uusien eteenpäin vievien toimien vuoro.

Mielestäni Etelä-Savon maakunnan on omaehtoisesti hakeuduttava monipaikka-asumisen ja työnteon pilottialueeksi. Pilotoinnin aikana kartoitetaan maalla asumiseen ja työntekoon liittyviä pullonkauloja ja  esteitä sekä luodaan lisää mahdollisuuksia. Tähän työhön tulee saada mukaan maakunnan edunvalvonta, yritykset, valtiovalta, kunnat ja ennen kaikkea asumisesta ja työnteosta Etelä-Savossa kiinnostuneet vapaa-ajan asukkaat. Pilotoinnin tarkoituksena olisi mahdollistaa mahdollisimman monelle vapaa-ajan asukkaalle asuminen, työskentely ja yrittäminen Etelä-Savossa sekä tuotteistaa maallemuutto Etelä-Savon kuntiin.

Nykyisin ilmastoasiat ovat vahvasti agendalla, parhaillaan tehdään ilmastonmuutoksen muutoksen torjuntaohjelmia maakuntiin, valtakuntaan ja EU:hun 10 ja 30 vuoden tavoitteilla. Tämä pilotointi omalta osaltaan vähentäisi liikennettä ja päästöjä ja olisi erinomainen konkreettinen osio ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Toivon, että toiminta voitaisiin käynnistää avoimelle ideoivalla seminaarilla sopivassa paikassa, jossa piirretään maalla asumiseen ja uudenlaiseen työntekoon suuntaviivat ja luodaan yhdessä tekemisen tahtotila Etelä-Savoon.

Kirjoittaja on  Etelä-Savon Maankunnanyhteistyöryhmän 1 vpj. ja Pertunmaan kunnanvaltuutettu (kesk.)

3 kommenttia aiheesta “Mielipide: Etelä-Savo monipaikka-asumisen pilottimaakunnaksi

 • 11.7.2020 at 16:53
  Permalink

  Pari pullonkaulaa tulee heti mieleen:
  – terveydenhoito , jollei ole pää irti niin ajelepa kotiis se n.200-300 km.
  – sähkökatkot ja niistä johtuvat teleliikenteen katkot ,useampi ns.asiantuntija työ vaatii varmat yhteydet

 • 13.7.2020 at 08:48
  Permalink

  Lisäisin edelliseen kirjoitukseen miten tääl liikutaan kun tiet on kun vasta kynnettyjä peltoja,ei varmaan kauppa reissuja tehdä ihan joka pikkuasian takia.joutsan/hartolantiet ihan jo vaarallisessa kunnossa.

 • 13.7.2020 at 09:21
  Permalink

  Vaikea tehdä etätöitä edes Mäntyharjun ”keskustassa”. Nettiyhteys pätkii ja puolen vuoden sisällä on ollut monta sähkökatkosta, tosin lyhyttä, mutta yhteyksien on toimittava katkottomasti jos meinaa töitä tehdä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.