0

Kolumni: Mikä onkaan tärkeintä?

YK raportoi äskettäin, että tartuntataudit tulevat leviämään jatkossa aiempaa useammin, jollei mihinkään toimeen ryhdytä.

– Mikäli jatkamme villieläinten hyväksikäyttöä ja ekosysteemien tuhoamista, voimme odottaa uusien tautien siirtymistä eläimistä ihmisiin tasaiseen tahtiin tulevina vuosina, sanoo YK:n ympäristöohjelman UNEPin osastopäällikkö Inger Andersen.

Koronanhan arvellaan lähteneen liikkeelle lepakoista, jotka tartuttivat sen sikoihin ja siitä taas ihmiseen. Ja tämä tapahtui Kiinassa, mistä on uutisoitui viime aikoina myös sikainfluenssasta ja jopa paiserutosta.

Voikin kysyä, että miksi juuri Kiinasta, eikä vaikkapa yhtä isosta naapurista Intiasta, missä hygieenisyys tuskin sen paremmalla tolalla on. Johtuisiko siitä, että intialaisten ravinto koostuu pääasiassa kasviksista, kun taas kiinalaiset ovat muun muassa suuria sianlihan ystäviä.

 

Kuten muutkin YK:n raportit, tämäkin haudataan vähin äänin. Jos toimenpiteisiin ryhdyttäisiin, niin nehän voisivat vahingoittaa sitä kaikkein pyhintä, talouskasvua.

Länsimaat Yhdysvallat ja Iso-Britannia etunenässä ovat metelöineet äänensä käheäksi Hong Kongin ihmisoikeustilanteesta, vaikka eihän heitä hongkongilaisten oikeudet kiinnosta hevon humppaa. Tässäkin kyse on yksinomaan rahasta ja vallasta talousmarkkinoilla.

Amerikkalaisten ja brittien kannattaisi olla enemmän huolissaan kiinalaisten eläintoreista ja ympäristöstä, missä näitä eksoottisia viruksia kasvaa ja kehittyy.

Suurempaa älämölöä kannattaisi pitää myös vaikkapa Brasilian suuntaan, missä Amazonin sademetsää laitetaan matalaksi tollon presidentin johdolla joka päivä hehtaarikaupalla. Juuri metsien tuhoaminen luo YK:n raportin mukaan lisää vaaraa tautien leviämiseen.

EU:ssa on kovasti patsasteltu kunnianhimoisilla ilmastotavoitteilla. Kymmenen vuoden päästä ajelemme kaikki sähköautoilla, jos vain varaa on. Kaasuautot on tönäisty sivuraiteelle, minkä takana lienee suurien eurooppalaisten autonvalmistajien lobbaus.

Tämäkin on vain yksi esimerkki siitä, että asioissa mennään vain ja ainoastaan talous edellä. Suomessakin on aivan käsittämätöntä, että Puumalan ja Sulkavan kaltaiset kunnat joutuvat erikseen ottamaan kantaa mahdollisesta kaivostoiminnan aloittamisesta Saimaan alueella. Sehän pitäisi olla itsestään selvää, ettei alueella kaivostoiminnalle ole mitään sijaa.

Mutta kaiketi se riittää, että kuolinvuoteella kiinalaisen viruksen kourissa on tilit ja lompakko täynnä.

 Kirjoittaja on Pitäjänuutisten toimittaja.

13 kommenttia aiheesta “Kolumni: Mikä onkaan tärkeintä?

 • 12.7.2020 at 16:29
  Permalink

  Henry on ottanut kantaa tärkeisiin asioihin.

  Valitettavasti ei useat meistä ihmisistä ja päättäjistä
  halua nähdä tosiasioita ja tehdä tärkeitä , tarvittavia muutoksia jotta maapallomme pystyisi tarjoamaan mahdollisuudet tulevaisuudessa monipuoliselle elämälle.

  Voi sanoa kun muinoin intiaanit:
  Kun viimeinen puu on kaadettu, viimeinen kala ongittu ja joki myrkytetty, näet, että rahaa ei voi syödä.
  Eikö Korona ole herättänyt hieman ajattelemaan, mikä elämässä on tärkeää?
  Muutokset ovat aina vaikeita, mutta ei mahdottomia.
  Nyt on aika toimia!

 • 13.7.2020 at 15:32
  Permalink

  Henry yrittää jutuillaan ja mielikuvilla jarruttaa kehityksen kulkua ja ihmisten hyvinvointia työnteon estämisen kautta. Järkevästi toteutettu kaivos tuo hyvinvointia ympäristöönsä laajalle alueelle. Mahtava juttu jos Piippumäen grafiittikaivos avattaisiin Pertunmaan ja Mäntyharjun rajalla. Kaivostoiminta estäisi Peruveden eteläpään metsien hakkuun golf kentän alta ja säästäisi matalan Peruveden veden saastumisen lannoitteiden ja maanmuokkauksen takia. Myös kasvi- ja eläinkunta ei kärsisi lajikirjon supistumisen takia, jos metsät jätetään rauhaan. Hakattu metsä mahdollistaa tieliikenteen ulina mölyn kantautumisen aina Pertunmaan keskustaan saakka.

  • 13.7.2020 at 17:30
   Permalink

   Kyllä yksi kaivos enemmän ekosysteemiä horjuttaa kuin yhden golfkentän aukeaksi hakkuu. Äly hoi!

  • 14.7.2020 at 01:06
   Permalink

   Hyvä kirjoitus Henryltä. Totta joka sana!

 • 13.7.2020 at 17:45
  Permalink

  Hyvä kirjoitus Henkalta. Pää jää vetävän käteen jos nykymeno jatkuu. Silmä kiiluen talouskasvua vouhotetaan mutta siinä talouskasvut valuu käsistä kun seuraava virus lähtee liikkeelle. Siihen ei kauaa mene nykymenolla. Luontoa kannattaa kunnioittaa, vaikka teknologia miten kehittyy se ei ylivoimaisen edessä pysty pelastamaan mitään. Siitä oli jo hyvä alkumuistutus menneenä keväänä. Ei hääviltä näytä tulevaisuus jälkipolville. Ihminen omilla toimillaan hävittää itsensä maapallolta ja paljon muutakin. Juice lauloi jo aikanaan: istuta vielä se omenapuu vaikka tuli jo tukkaasi nuolee, kappaleessa Myrkytyksen oireet. Leskinen oli oikeassa jo tuolloin. Arkadianmäen henkilöt, alkakaa ajatella vähän muutakin kuin sitä talouskasvua. Kannattaa. Jos ei ole muuta suuhun pantavaa kuin seteli, niin sillä loppuu silmän kiilto. Ja siinä vaiheessa sen on jo joku todennäköisesti ehtinyt ryöstää, niin ei ole sitäkään laittaa suuhun. Kun syömäkelpoinen ruoka ja vesi vähenee, siitä syntyy levottomuuksia joita ei panssariaudin kyydistä enää pystykään hillitsemään. Mitäs sitten neuvoksi?

 • 14.7.2020 at 09:25
  Permalink

  Merkitystä Henkan kirjoituksessa on: Pitää ajatella kokonaisvaikutus ensiksi, lyhytnäköinen itsekkyys ei ole hyväksi kenellekään. Tehdään hyvää, parempaa tuleviasuutta.

 • 14.7.2020 at 10:01
  Permalink

  Paikallislehti voisi tehdä lukijagallupin kaivostoiminnan ”saapumisesta Peruveden maisemiin”.
  Luulenpa, että kansanliike täälläkin syntyy sitä vastustamaan.
  Aika monta golfkenttää on suomeen järven rannoille rakennettu – kaivoksia menestyksellä vähempi.

 • 14.7.2020 at 12:36
  Permalink

  Moni golfkenttä on pilannut monet vesistöt. Tämä on fakta. Lahdessa tuli oikea ekokatastrofi maamassojen siirtelystä.

 • 14.7.2020 at 12:39
  Permalink

  Vertailu kumpi on parempi>: golffi kenttä vai kaivos. Hyvä galluppi. Kentän betoniponttoonilaituri on hyvä. Sellaista ei ole edes Heinolassa.

 • 14.7.2020 at 12:50
  Permalink

  Ulkokultaista käsitellä tätä aihetta ja samalla itse kuluttaa luonnonvaroja autolla, kännykällä ja muilla härveleillä. Asiasta kannattaa höyrytä heti kun alkaa elää edesmenneen kalastaja Linkolan tapaan.

 • 14.7.2020 at 14:20
  Permalink

  Ehdottomasti tuollaisen pienen ja olemassaolostaan taistelevan kunnan kuten Pertunmaa kannattaa tarttua oljenkorteen ja mahdollistaa kaivostoiminta.

  Kunnan testamenteilla saatu omaisuus on kohta syöty monenlaiessa toiminnassa, pian tarvitaan ”uusia täkyjä suurta kalaa pyytämään”.

  Kunnan päättäjille olisi kuin lottovoitto saada suuri työllistäjä kuntaan!

 • 14.7.2020 at 20:43
  Permalink

  Kaivosvouhotus on melkoisella varmuudella turhaa. Ei ole vuosikymmeniin eteläiseen savoon kaivoksia tullut, eikä heti tule. Taannoin samanlaista selluhössötystä uusista tehtaista taannoin, joita piti puolisen tusinaa tulla. Lopputulos yhden vanhan tilalle biolaitos Kemiin. Paikallislehti voisi keskittyä paikallisiin aiheisiin, lehti on Rasien ajoista taantunut melkoisesti.

 • 15.7.2020 at 21:04
  Permalink

  Voi sinua Aatu, et ole mukana päivän sykkeessä.

  Ei tarvitse kuin lukea Suomen mineraalistrategia, niin sieltä selviää missä merkityksessä Piippumäen alla oleva grafiitti on EU:lle. On vain ajan kysymys milloin se kaivetaan esiin, vaikka onkin Etelä-Savon sydänmailla. Kaivuun yhteydessä maa-aines dumpataan Peruveden etelärannan maisemiin. Ei taida kannattaa golffiratoja alueelle turhaan rakennella, vai luuletteko että golfirata katsotaan Brysselissä tärkeämmäksi jutuksi kuin EU:n taloudellinen menestyminen kansainvälisessä kilpailussa? Jos golffiyhtiöllä vielä rahaa on (muutakin kun kunnalta firmalta lainattu 10 000 eur), kannattaa se sijoittaa aivan muualle.

  Mitä tulee väitteisiin tämän lehden taantumisesta, niin ei pidä väite paikkaansa. Vanha ”sissi”, legendaarinen toimittaja Iiskonmäki pääsi jopa Julkisen sanan neuvoston arvioitavaksi joku vuosi sitten jutullaan Mäntymotellista. Tuskin olisi lehden nykyinen asiallinen, mutta rohkea linja ollut mahdollista Rasien ainana Kekkosen Suomessa 50-luvulla?

  Noin se aika kultaa Aatun ja monen muunkin muistot…..

Comments are closed.

Viikon kysymys

Oletko hankkinut itsellesi tai perheenjäsenillesi kasvomaskeja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...