0

Mielipide: Anna mulle tähtitaivas

Taidekeskus Salmela tarjoaa jokavuotisen taideannoksensa hurmaavan taiteelliseen ja nyt myös tieteelliseen tyyliin. Esko Valtaoja ajatuksia nostattavassa luennossaan Kaunis maailma 27.6.2020 kiteytti: ”Tiede ja taide kumpikin sisältävät kauneutta. Tieteellä on tieteen kieli, taiteella taiteen kieli. Tämä suuri maailma on peili meille. Tiede ja taide kirkastavat peilin pintaa, jotta ymmärtäisimme itseämme paremmin.”

Ennen tilaisuuden alkua lavalla musisoivat Tuomas Hoikkala (saksofoni) ja Arto Paju (trumpetti) nostattaen lempeää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Viimeisen instrumentaalikappaleen Anna mulle tähtitaivas kajahdellessa saapui tähtitieteen professori kertomaan meille maailman kauneudesta niin innostavasti ja kehtaavasti, että päädyin ajattelemaan, että tähtitaivaassahan me tällä planeetalla  todella elämme. Meillä on jo se mitä kaipaamme tässä ja nyt – ei jossain muualla joskus!

Tärkeää on myös oivaltaa ”lajikumppanuutemme”. Emme ole susia toinen toisillemme (eikä myöskään susi toiselle, vaan toteuttaa omaa luontoaan ja huolehtii pennuistaan ehkä paremminkin kuin me ihmiseläimet). Tutkittaessa 8 000:aa nisäkäslajia selvisi, että esimerkiksi noin 18 prosenttia susista tulee toisen suden tappamaksi, ihmisellä vastaava luku on vain kaksi prosenttia, kertoi Valtaoja.

Ehkä meidän olisi jo aika lopettaa hokemasta, miten pahoja olemme toisillemme ja olla vahvistamatta moista erheellistä uskomusta. Täydellisiähän emme ole, mutta älkäämme häpeilkö hyvyyttämme. Sitä syvällä sisimmässämme olevaa, ei tekojemme kautta ilmi tulevaa. Tutkailtuani jälkeenpäin Plautuksen sanoja ”ihminen on ihmiselle susi”, niin se tarkemmin kuuluu: ”Ihminen on susi, ei ihminen ihmiselle, jota hän ei tunne.”

Siis pelko ja ehkä laiskuus olla tutustumatta toinen toisemme ajatusmaailmaan aiheuttaa meissä tahdon taistella. Kunpa voisimmekin oppia lähestymään toisiamme ennakkoluulottomasti ja avoimesti, niin kuulisimme samanlaisen sydämen sykkeen kuin on omamme ja ymmärtäisimme, että olemme lajitovereita, ja että mitä paremmin yksilönä voimme (ja pidämme siitä itse vastuullisesti huolta), sitä paremmin voimme yhteiskuntana ja sitä kautta oivaltaisimme tämän kauniin maailman, jossa meillä itse kullakin on ainutlaatuinen tilaisuus saada elää.

Valtaoja toi esiin William Blaken ajatuksen ”Jos mieltämisen portit puhdistettaisiin, kaikki ilmenisi ihmiselle sellaisena kuin on, loputtomana.” Olemme ehkä liian usein olettamuksiemme vankeja, emme uskalla tarkistaa asioiden oikeaa (kaunista) laitaa. Löysin sitaatille jatkoa: ”…Sillä ihminen on sulkeutunut kunnes näkee kaiken luolansa soukkien rakosien läpi.”  

Valitaan suora, peloton, lempeä ja avoin mieli, kun katsomme itseämme ja toisiamme.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.