0

Pakina: Osallistuin Mäntyharjun maalauskurssille ja opin kurssilla neljä mielen askelta

Joku viisas on sanonut, että jos haluaa kehittyä ihmisenä, kannattaa silloin tällöin piipahdella epämukavuusalueella.
En yleensä nauti edes pienistä muutoksista. Kiemurtelen mieluummin ovelasti sivuun, jos joku asia pitää tehdä uudella tavalla. Kuulun siihen paikalleen jämähtäneiden koulukuntaan, joka vaatii keski-ikäisille oikeutta juoda aamukahvinsa aina samasta mukista, syödä aamupalaksi joka päivä samanlainen oululaisen ruisleipä, jonka päällä on yksi melkein kovaksi keitetty kananmuna ja nokare S-marketin raejuustoa. Siihen vielä kaksi siivua tomaattia.

Pari viikkoa lomailtuani mieleni alkoi kuitenkin levottomana ryntäilemään sinne tänne. Sen seurauksena ilmoittauduin ex-tempore Mäntyharjun opiston maalauskurssille.
Kurssi pidettiin Askeleen vanhan idyllisen kenkätehtaan miljöössä. Kun sinne astuu sisään, voi vieläkin kuulla tehtaan ruokakellon pirisevän. Vuosikymmenet se soi kello 11. Sillä kellonlyömällä tehtaan väki ampaisi ruokatunnille. Tehtaan uumenissa jokainen askel muistuttaa lapsuuden kesistäni Kuomiokosken kenkätehtaan maisemissa. Sieltä ukkini osti kesäpaikan perheellemme jo 1960-luvulla.

Mutta. Pieneltä vaikuttava askel osoittautui itselleni yllättävän suureksi mielen loikaksi.
Opin kurssilla neljä asiaa.
1.Kun asettelee asiat kuvaan vähän epäsymmetrisesti vinksalleen, kuvasta tulee heti kiinnostavampi. Ihmisissä on sama juttu. Se, mikä meissä on vähän vinksallaan tai kallellaan johonkin outoon suuntaa herättää eniten uteliaisuutta. Särö on sielun portti.
2.On olemassa älykkäitä kuvia ja älyttömiä kuvia. Jos pyrkii taltioimaan maiseman sellaisenaan, joutuu ajattelemaan enemmän. Se on sama kuin sanoilla kikkaileva kirjoittaja pyrkisi asettelemaan sanoja pilkun tarkasti yhä vain oikeampaan järjestykseen.
Sen sijaan jonkin sortin henkinen vasemmalla kädellä huitelu maalatessa aktivoi eri osia aivoissa. Se toimii hyvin aisaparina ajattelua vaativaa työtä tekevälle lomailijalle.
3.Kun syöksyy tekemään jotain sellaista, jota ei pätkääkään osaa, joutuu kulkemaan sitäkin kivisemmän matkan häpeästä näkyväksi. Mielen lukkojen ravistelu hämmentää hyvällä tavalla.
4.Osallistuminen paikalliselle kurssille on yksi erinomainen keino paiskata henkistä kättä mäntyharjulaisten kanssa.

Kaikki uusi pöhinä omassa päässä ei synny pelkästään lepäämällä laakereilla laiturinnokassa. Itselle vieraan maiseman sietäminen virkistää oivallisella tavalla paikalleen jämähtänyttä päätä.
Hiljaisen kevään jälkeen se tarjoilee kaupanpäällisenä uutta valoa ja kivaa toivoa.

Anne Aho

Kirjoittaja on kolmannen polven vapaa-asukas Mäntyharjulta, tarinoista lumoutunut mielentarkkailija ja kynäilijä, mökkipaikkansa Ahonlaidan emäntä.

Viikon kysymys

Oletko hankkinut itsellesi tai perheenjäsenillesi kasvomaskeja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...