0

Vanhaa ja uutta käsityön tekniikkaa Pertunmaalta – kintaat ja kynsikkäät jakoivat voiton kilpailussa

Pertunmaalla järjestetyn käsityökilpailun voitto jakautui kahdelle työlle, Helga Ahosen valmistamille neulakintaille ja Riia Mattilan valmistamille kynsikkäille.
Kilpailu päättyi viime lauantaina, jolloin raati valitsi suosikkinsa Vanha-Rantalan talomuseolla.
Arvioinnin perusteina olivat tuotteen ulkonäkö, idea, materiaalien ja valmistustekniikan soveltuvuus tuotteen käyttötarkoitukseen, toteutuksen ja viimeistelyn taso, tuotteen huollettavuus ja korjattavuus sekä soveltuvuus myyntituotteeksi.
Helga Ahosen neulakintaita arvostettiin muun muassa niissä käytetyn tekniikan vuoksi. Neulakinnas on lapanen, joka on valmistettu villalangasta isokokoisella, litteällä neulalla. Tämä oli ainoa tapa valmistaa sukkia ja lapasia ennen 1600-lukua, jolloin puikoilla neulomisen taito levisi Suomeen.
Kinnasneulatekniikan tekniikan taitajia on vähän, joten tekniikka on katoavaa ja arvokasta kansanperinnettä, jonka toivotaan siirtyvän nuoremmille sukupolville.

Riia Mattilan kynsikkäitä raati piti modernina versiona neulotuista, osittain kaksinkertaisista käsineistä. Raatia miellytti Mattilan osaaminen ja tuotekehitys.
Pertunmaan käsityöläisten asettamassa raadissa olivat kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen, yhdistyksen puheenjohtaja Mirja Vanhatalo, sihteeri Riitta Salminen, tekstiilityön opettaja Salla Wahlman sekä kulttuurituottaja Satu Liikkanen.
Kilpailussa sai valita vapaasti tuotteen ja tekniikan, mutta idean tuli liittyä Pertunmaalla tehtyyn viikinkiajan hautalöytöön. Fabian Kauppi löysi Kuuselan pellolta vuonna 1928 hautaraunion ja sieltä koruja.
Arkeologisissa tutkimuksissa korut ajoitettiin noin vuodelle 1000 ja niiden on arveltu kuuluneen varakkaalle naiselle.
Käsityöpuoti Talvikki avasi kilpailun hautalöydön teemalla huhtikuussa. Määräaikaan, eli heinäkuun 19:een päivään mennessä ilmoittautui kolme kilpailijaa ja heidän kuusi erilaista työtään.
Kilpailussa oli myös yleisöäänestys. Kolme eniten ääniä saanutta olivat Riia Mattilan kynsikkäät (18 ääntä), Kaija Soisalon pellavakudonnainen (17) ja Helga Ahosen kirjottu seinävaate (13)

2 kommenttia aiheesta “Vanhaa ja uutta käsityön tekniikkaa Pertunmaalta – kintaat ja kynsikkäät jakoivat voiton kilpailussa

 • 12.8.2020 at 07:47
  Permalink

  Hieno yhtymäkohta ihmiskunnan tuhansia vuosia kehittyneeseen taitoon valmistaa vaatteita! Tämä harvinainen taito neuloa litteällä neulalla esi-isien tapaan tulisi saada taltioitua jälkipolville, jotta taidon osaaminen ei katoaisi. Video Youtubeen? Kuuselan pellon viikinkiajan löydöksien materiaali ja havainnot on varmaan tavalliselle kansalaiselle vaikea löytää luettavaksi ja nähtäväksi?

 • 12.8.2020 at 15:39
  Permalink

  Litteällä neulalla neulomisesta löytyy ohjeita (ja myös ohjevideoita) hakusanoilla neulakinnastekniikka tai kinnasneulatekniikka (molempia termejä käytetään). Tekniikka on englanniksi nalbinding ja viittaa tekniikan Pohjois-Eurooppalaiseen alkuperään. Kinnasneuloja myydään monissa käsityöliikkeissä. Itse olen tekniikkaa kokeillut, mutta niin kuin monet muutkin taidot, vaatii se aika paljon harjoittelua, jotta sillä osaa tehdä Helgan tavoin kauniit lapaset.

  En tiedä onnistuuko nettiosoitteiden julkaisu, mutta kokeillaan. Oheisesta linkistä löytyy lisää Savon historiasta ja siinä kerrotaan myöskin Kuuselan hautalöydöstä: http://savonhistoria.edita.fi/vuoteen-1533/eraasemien-aika/

  Haudasta löydetyt korut olivat pääosin pronssia, mutta joukossa oli myös värikkäät lasimassahelmet. Kuva hautalöydön koruista ja muista esineistä löytyy: https://www.finna.fi/Record/musketti.M012:KM9102:4

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.