0

Mielipide: Mäsekin alasajo – elinvoiman ja työllisyyden parantaminen

Ei ainoastaan supistamista ja säästöjä. Mäntyharjun Seudun Elinkeinojen Kehitys Oy:n tehtävien tarkistaminen, tavoitteellinen elinkeinojen kehittäminen ja työllisyyden parantaminen tarvitsevat kokonaisvaltaisen toimintasuunnitelman.
Sosialidemokraatit tekivät 10.9.2019 valtuustoaloitteen elinvoiman kehittämisestä ja työllisyyden parantamisesta. Valtuusto päätti kunnan ja Mäsekin välisen sopimuksen irtisanomisesta 2.12.2019. Päätöksen yhteydessä valtuusto sopi yksimielisesti jatkovalmistelujen käynnistämisestä, valtuustoseminaarien pitämisestä yhdessä yrittäjien kanssa.
Tavoitteena oli tehostaa toimintaa. Ei supistaa tai säästää, vaan tehdä enemmän ja vaikuttavammin.
Työtä riittää. Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä Mäntyharju on Etelä-Savossa heikoiten menestynyt kunta. Suurimmat puutteet yrittäjien mielestä ovat tiedottamisessa, avoimessa päätöksenteossa ja yhteydenotossa yrittäjiin. Kunnanhallitus ja viranhaltijat eivät noudata edes valtuuston yksimielistä tahtoa yhteistyöstä eikä valtuusto valvo omien päätösten noudattamista?
Kuntaliiton tekemä elinvoimaindikaattori mittaa kunnan elinvoiman muutosta, tulevaisuuden näkymiä. Siinä valtakunnan tilastoissa heikosti menestyneen Etelä-Savon kunnista Mäntyharju on joukon häntäpäässä. Tätä kuvaa ei muuta konsultit, keskustan kehittämishankkeet, brändi, imago eikä tubettaja. Ilman omaa työtä ei synny tekoja ja tuloksia.
Yhdessä enemmän.

Timo Kuoksa
Kunnanvaltuutettu (sd.)
Mäntyharju

2 kommenttia aiheesta “Mielipide: Mäsekin alasajo – elinvoiman ja työllisyyden parantaminen

 • 2.9.2020 at 19:43
  Permalink

  Timo kirjoittaa asiasta, johon jokaisen luottamushenkilön tulisi perehtyä. Jokaisen valtuutetun tulisi itse tykönään pohtia mitä minä olen tehnyt ja aion tehdä paikkakunnan elinvoimaisuuden lisäämiseksi.

  Mäsek Oy:n alasajo oli oikea päätös, mutta elinkeinojen kehittäminen ei parane sillä, että kunnanjohtaja toteaa tulevat yritystoiminnasta paikkakunnalla kiinnostuneet ovat olleet ja ovat aina kuitenkin häneen ensin yhteydessä.
  Tämän ”pyörän” tulee pyöriä mielestäni toiseen suuntaan. Kunnan pitää olla aktiivinen saadakseen yrityksiä ja työpaikkoja paikkakunnalle. Ne ajat ovat menneet ohitse jo viime vuosituhannella, kun yrityksiä odoteltiin paikkakunnalle.
  Nyt pitää alkaa tekemään oikeasti töitä asian eteen ja paras alusta lähteä liikkeelle on Timon mainitsema kokonaisvaltaisen toimintasuunnitelman laatiminen. Se tulisi mielestäni pystyä laatimaan itsenäisesti kunnan virkamiesten työajalla ja sitouttaa heidät sen toteuttamiseen. Konsulteille sen tekemistä ei mielestäni kannata antaa, sillä niitä selvityksiä on kunnantoimiston hyllyt jo toteuttamattomina täynnä.

  Reply
 • 3.9.2020 at 08:53
  Permalink

  Olen kuullut luotettavilta tahoilta, että Mäntyharjun kunnanjohtaja ei edes vaivaidu vastaamaan yritysten yhteydenottoihin. Saattaa olla liian paljon tehtävää hoitaa kunnan johdon lisäksi vielä yritystoiminnan kehittäminen? Kuntaa ei kehitetä oikealla tavalla näin.

  Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.