0

Tuloksen koronatestistä saa Mäntyharjussa tällä hetkellä päivässä tai parissa – analysointi tehdään Mikkelissä tai Helsingissä

Koronatestien tulosten saaminen on nopeutunut huomattavasti kuluvan viikon aikana. Kun viime viikolla testitulosten saamisen arvioitiin kestävän jopa viikon verran, nyt tulokset tulevat päivässä tai parissa, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

Seppälä kertoo, että Mäntyharjussa otetut näytteet lähetetään analysoitavaksi Mikkeliin. Keskussairaalassa pystytään analysoimaan 100 näytettä yhden päivän aikana. Jos testejä tulee päivässä enemmän kuin 100, lähetetään ne Ruokavirastoon Helsinkiin. Sieltä tulokset tulevat tällä hetkellä yhden vuorokauden kuluessa.

– Vastaukset (Mäntyharjuun) saadaan kahden vuorokauden sisään ja valtaosa nopeamminkin. Nopeus riippuu näytteenottoajasta ja siitä, miten se ehtii kuljetuksiin, Seppälä kertoo.

– On mahdollista, että näyte otetaan sellaiseen aikaan, ettei samana päivänä lähde enää kuljetusta Mikkeliin. Jos näyte lähtee Mikkelin ruuhkan vuoksi vielä Helsinkiin, niin vastaus voi silloin venyä kahteen vuorokauteen ja vähän päällekin. Tällä hetkellä valtaosalla vastaukset tulevat hyvin nopeasti. Isolla osalla jo tunneissa, eikä edes päivissä, Seppälä sanoo.

Essotelta kuitenkin painotetaan, että tulosten saamisen viive riippuu pitkälti päiväkohtaisesta näytemäärästä.

– Tilanne voi elää hyvinkin paljon ja yksikin laaja joukkoaltistus voi aiheuttaa nopeasti ei altistuneiden näytteisiin viivettä, Seppälä muistuttaa.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.