0

Mielipide: Mäntyharjun markkinointi on herätettävä unesta

Viimeistään korona-kriisi on herättänyt suomalaiset ymmärtämään, että peltojen, metsien ja tuhansien järvien ympäröimä maaseutu on ihmiselle suuri mahdollisuus – yhä useammalle paras paikka asua ja elää.
Muutto pääkaupunkiseudulle on ollut luonnollinen trendi, mutta muutto tai paluumuutto maakuntiin kehäkolmosen ulkopuolelle on koettu paluuna ajassa taaksepäin.

Vihdoinkin maallemuutto on kovassa muodissa. Yhä useampi suomalainen on siirtynyt mökille ja kakkoskotiin tekemään etätyötä. Maalla vakituisesti asumisesta ja mökkeilystä tehdään ohjelmia eri välineissä, ja maalla asumiseen on erikoislehtiä.
Omavaraisuus osana kestävää kehitystä kiinnostaa yhä useampia. Puhdas ja terveellinen lähiruoka on kaikkien huulilla, ja huoltovarmuuden merkitys ymmärretään.
Monipaikkaisuus yhdistää kaupunkia ja maaseutua.

Maaseutu tarjoaa lapsille turvallisen, vapaan ja virikkeellisen kasvuympäristön. Yhä useampi maaseudun yritys tarvitsee osaavaa työvoimaa. Työntekijöistä on jopa pula.
Kun Kehä kolmosen sisällä asumisen kustannukset lisäävät köyhyyttä, maaseudulla on mahdollista saada rahansa riittämään.
Maaseutu on tulevaisuudessa muutakin kuin taantuva lomareservaatti. Syrjäkyliltä löytyy maalaisidyllin tueksi konkretiaa ja elämään sisältöä.

Mäntyharjun markkinointi ja viestintä on herätettävä unesta ja uusien veronmaksajien lobbausta on tehostettava. Avoimia työpaikkoja on etsittävä yhdessä muuttajien kanssa. Koulukyyditysten on palveltava perheiden tarpeita. Rakentamisen byrokratia pitää olla asukaslähtöistä, rakentamishankkeita edistävää ja Mäntyharjun vakituisten- ja vapaa-ajan asukkaiden tarpeet huomioivaa.

Alpi Ripatti, Mäntyharju
Keskusta-aktiivi

7 kommenttia aiheesta “Mielipide: Mäntyharjun markkinointi on herätettävä unesta

 • 21.9.2020 at 18:58
  Permalink

  Kauniita sanoja, jotka pitävät paikkansa. Maaseudun markkinointi on ensiarvoisen tärkeää, mutta kaikki ennusteet kertovat alati laskevasta trendistä väestökehityksessä.

  Mielestäni muutoksessa keskeisellä sijalla on kuitenkin maakunnan ja kuntien tulevaisuuden strategia, jossa pääpainon tulisi olla uusien yritysten saaminen maaseudulle ja paikallisesta persketiivistä katsottuna juuri Mäntyharjuun.
  Toinen keskeinen seikka mielestäni on verotuksen saaminen oikeudenmukaisesksi huomioiden monipaikka-asuminen. Onko oikeudenmukaista, että Helsingissä asuva maksaa veronsa Helsinkiin, vaikka asuisi yli puolet vuodesta vaikkapa Mäntyharjussa?
  Tässä olisi suuri tulevaisuuden tehtävä kaikille maaseudulta valituille kansanedustajille. Saada monipaikka-asuminen oikeudenmukaiseksi maaseudun näkökulmasta katsottuna.

 • 21.9.2020 at 22:26
  Permalink

  Seutukunnan menestystekijöiden tärkeimmäksi nostaisin alueelle saatavan kaivosteollisuuden. Kaivos ratkaisisi työttömyyden, muuttotappion ja monet muut alueen ongelmat.

  • 25.9.2020 at 19:46
   Permalink

   Mäntyharjun, kaunis luonto, puhdas vesistö ja liikuntamahdollisuudet ovat tutkitusti arvostetuimmat asiat ja tärkeimmät vetonaulamme. Niiden vuoksi tänne saavutaan viikosta toiseen aina Helsingistä asti. Kuka tänne haluaa tulla, jos ne päästetään tuhoutumaan. Turvenuijat Mäntyharjun vesistöjen yläpuolella laskivat raakana turvesuon vedet Puulaan, vesistöreitillemme ja rautatiellä siirtokuljetus myrkytti useita järviä. Suomen puhtaimman vesistöreitin yläpäässä, Puula, käsite puhtaasta vedestä onnistuttiin saastuttamaan turvepäästöillä pikavoiton toivossa. Sähkön siirrosta maksetaan huippuhinta, mutta pienen säästön vuoksi jätetään käyttämättä mahdollisuus olla saastumatta laitoksen alapuolisia vesistöjä, taitaa olla asioista päättämässä Mäntyharjun isotkin herrat. On jo tehty korvaamatonta vahinkoa, jota ei voi rahalla korvata. Luonto on meillä vain lainassa ei me sitä omisteta, mehän ollaan täällä vain hetken aikaa luonnon ollessa toivottavasti ikuista. Lapseni perhe joutui heinäkuussa palaamaan puolesta matkasta takaisin kotiin, kun ei järvestämme sinilevän (hermomyrkyn) vuoksi voinut ottaa edes pesuvettä, saatikka uida. Hankalaa on kantaa kaupalta pesuvesi lapsiperheelle. Jäi lapsiperheen lomarahat Mäntyharjulta saamatta ja syntyi ostopäätös ostaa mökki Hämeestä, sinilevättömältä tutulta järveltä, voi turvenuijat minkä teitte. Kannattasi ottaa myös mallia Kristiinasta eikä väkisin yrittää tehdä urbaania ympäristöä. Ei tänne tulla katsomaan valaistua, räikeää vesitornia vaan nauttimaan rauhasta ja upeista mahdollisuuksista liikkua luonnossa. En ole valvonut Lontoossa, Helsingissä ja Espoossa asuessani yhtään yötä liikenteen vuoksi. Täällä muutama nuori terrorisoi autoineen keskusta-aluetta aamu kahteen asti ja joku palaa sunnuntaina kukonlaulun aikaan kaasupohjassa, viritetyllä autolla kotipihaansa, välittämättä edes naapureidensa herättämisestä. Toisaalta en ihmettele heidän toimintaansa, kun ei ole mitään paikkaa missä viettää iltaa.

   Päästetään tänne vielä kaivosyhtiö sotkemaan, niin ei ole yhtään syytä jäljellä, miksi Mäntyharjua arvostetaan ja miksi tänne tulla. Nyt kun ihmiset siirtyvät etätöihin, niin ei taida kaivos tai saastuvat vedet olla parhaat valintakriteerit. Ei ole kauan kuin järvemme vesi todettiin vielä juomakelpoiseksi. Nyt vesi maistuu ja haisee pahalle.

   On hienoa, että kunta tarjoaa tarvittaessa modernit tilat saapuville yrityksille. Vielä kun löytyisi kunnon asuntoja loppuun kulahtaneiden korjaussarjojen sijaan, niin olisi moni paluumuuttajakin valmis tänne muuttamaan. Ostakaa vaikka Askelta vastapäätä sijaitsevat homehtuvat, asuntojen hintakuvaa vääristävät rivarit kunnalle ja rakentakaa niiden tilalle omistusasuntoja. Julkisivut rannan suuntaisesti eikä kuten poliisilaitoksen vieressä, jossa naapuritalosta on suora näkymä asuntojen olohuoneisiin vesistömaiseman sijaan. Samalla on mahdollisuus sijoittaa makuuhuoneet poispäin rautatien melusta ja pillurallista tai ei se ole edes sitä kun tytöt puuttuu.
   Ilolla luin, kuinka keskustan rannan maisemaa kohennetaan muuttamalla viheralueeksi purkukuntoisen virastotalon tontti. Avatkaa kaunis rantamaisema myös kunnantalon kohdalta ja päästäkää ihmiset pois kunnantalon homeen keskeltä. Nykyisen kokoisen kunnan hoitamiseen riittänee henkilömäärä, joka mahtuisi hyvin entisen Tokmannin tiloihin.

   Pidetään yhdessä huolta luonnostamme säilyttäen samalla Mäntyharjun vetonaula numero yksi.

 • 22.9.2020 at 10:34
  Permalink

  Kaivosteollisuus olisikin oiva ratkaisu paikkakunnalle. Rahoituskin hoituisi hienosti, kun saatavilla on ”puhdasta ja pestyä rahaa” . Eiköhän Trafiguran kautta järjesty ja apuna voi käyttää elinkeinoministeriä, jolla on vankka kokemus ja tietenkin elinkeinoasiamiestäkin, että paikallisuuskin tulisi esille.

  • 23.9.2020 at 09:18
   Permalink

   Mäntyharju pitäisi herätä vai ajoiko aika ohitse

 • 22.9.2020 at 18:55
  Permalink

  Seutukunnan johtajiston kannattaisi vierailla eri kaivosyhtiöiden luona kyselemässä sopimusehtoja. Hyvät mahdollisuudet saada kunnollinen diili, jossa ei rahasta ole pula!

 • 23.9.2020 at 00:09
  Permalink

  Mutta onneksi kunnassa on markkinointipäällikkö, yes, asiat varmaan hoituu ja asiat rullaa!!

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.