0

Mielipide: Mönkkärikuskin äiti vastaa Urpo Sallakselle

Hyvä Urpo Sallas. Haluaisin kyseenalaistaa kirjoitustasi ”Hondalla pääsee kovempaa.”
Ensinnäkin hienoa, että Helsingin Kaivopuiston ympäriajo on loppunut. Sain Kotkasta terveisiä, että siellä nuorten harrastama huviajelu jatkuu samalla tavalla kuin ennenkin. Viitaten kirjoitukseesi, niin eipä taida löytyä sellaistakaan asetusta, missä Kotka olisi poikkeusasemassa? Valitettavasti ”korttelirallia” on harrastettu iät ja ajat. En usko sen loppuvan sillä, että lakia laajennettiin koskemaan koko Suomea, kun aiemmin se koski vain taajama-alueita. Ja varmastikin tiesit, että huviajelua ei ole laissa kielletty.

Kirjoitit myös kohtaamisestasi kahden Honda Monkeyn ja traktorimönkijän kanssa. Kerroit kolmion takaa tulleen traktorimönkijän yrittäneen ajaa autosi kylkeen. Kirjoitit myös, että ”huomautettuani asiasta sain perään koko ajoneuvoarsenaalin ja pakenin pelottavaa joukkoa henki kurkussa.” Menikö ihan näin? Poikani kertoi minulle jo tapahtumapäivänä erilaisen version.
Poikani oli mönkijällä kääntymässä K-kaupan risteyksestä ympyrään päin ja sinä olit kääntymässä K-kaupalle. Kyllä, poikani on aivan varma, että sinulla oli vilkku päällä. Ajoit poikani mukaan sen verran hitaasti, että hän ajatteli ehtivänsä hyvin kääntyä ennen sinua. Ilmeisesti näin ei kuitenkaan ollut? Poika tietää, että teki virhearvioinnin, mutta kylkeesi hän ei todellakaan yrittänyt ajaa. Asiasta huomauttaminen on ihan ok, mutta sitä seuranneet tapahtumat ovat mielestäni kyseenalaiset.

Lähdit poikani perään ja puhuttelit häntä. Tämä on siis ok, mutta sitten olit alkanut jankuttamaan, että pojan pitäisi riisua ajolasit. Tähän poikani ei suostunut. Puhuttelun jälkeen pojat lähtivät ajamaan niin, että mopot ajoivat edellä ja poikani mönkijällä viimeisenä. Poikien mukaan sinä ajoit mönkijän puskurissa kiinni torvea huudattaen liikenneympyrään asti. Tähän poikani reagoi vain ja ainoastaan peukkua näyttämällä.
Kysymys kuuluu, että mitä järkeä tässä oli? Yrititkö ärsyttää poikaani vai miksi ihmeessä käyttäydyit noin? Eikö pelkkä puhuttelu olisi riittänyt? Mietinpä vaan, että onko tämä sinun ajelu mielestäsi tarpeellista eikä tööttäily aiheuta meteliä?

Kerroit kirjoituksessasi myös, että pojat olivat kesällä lähes joka ilta S-marketin parkkipaikalla. Olet ilmeisesti itse ollut paikalla, vai mistä tiedät, että pojat olivat paikalla lähes joka ilta? Miksi sinun parkkipaikalla hengailu on sallittua, mutta nuorten ei?

Nanna Saareskari
Mönkkärikuskin äiti

16 kommenttia aiheesta “Mielipide: Mönkkärikuskin äiti vastaa Urpo Sallakselle

 • 23.9.2020 at 17:30
  Permalink

  Asun S-marketin vieressä ja saan kärsiä tuosta poikien parkkipaikalla päristelystä. Ei naurata kun yrität nukkua kymmeneltä illalla ja pärinä senkun jatkuu.

  Olen ilmoittanut asiasta poliisille ja toivottavasti asia ratkeaa.

 • 23.9.2020 at 18:22
  Permalink

  Hyvä Nanna, olet oikealla asialla! Nuoriso on nuorisoa ja jokainen meistä on saanut nauttia tuosta ihanasta, vähemmän huolen täyttämästä ajasta! Joillekin on vain iän myötä kasvanut kieroutunut käsitys, että nuoremmille sukupolville ei tulisi suoda tätä mahtavaa aikaa lapsuuden ja aikuisiän välissä.

  Tuo Urpo kamaline ”rangaistuskeinoineen” ansaitsisi häpeäpuu-tuomion torilla ja tuolle herkkäkorvaiselle vuorotyötä tekevälle naiselle suosittelisin muuttoa keskustasta jonnekin korpeen tai paremmin äänieristettyyn taloon.

  Urpo voisi itse opetella liikennesääntöjä, turvavälin noudattamista ja äänimerkin oikeaa käyttöä, sillä noista saa sakot jos sääntöjä rikkoo. Poliisi voisi enemmän ratsata iäkkäitä, liikennesäännöistä piittaamattomia autoilijoita. Jos nuorison ajoneuvot täyttävät tehtaalla määritellyt äänen ohjearvot, niin jokainen valittaja pitäköön suunsa supussa!

 • 23.9.2020 at 19:55
  Permalink

  Rautatie-asemalta kiihdytellään mönkkäreillä, viritetyillä mopoilla , kevareilla ja henkilö-autoilla kuin aivot olisi narikassa.sama toiseen suuntaan.
  Tietäkin kavennettiin ja jalkakäytävää levennettiin että vauhdit laskisivat.
  Ei vaikutusta.olisiko aika laittaa pari terävää ajohidastetta.

 • 23.9.2020 at 20:08
  Permalink

  Kesäkuun alussa 2020 voimaan tuleva uusi tieliikennelaki suitsii tarpeetonta ajamista. Jatkossa esimerkiksi korttelin ympäri autolla, moottoripyörällä tai mopolla huvin vuoksi ajelemisesta, kansankielellä pillurallista, voisi saada 100 euron suuruisen liikennevirhemaksun.
  Poliisin tehtävänä on arvioida, milloin ajaminen on tarpeetonta tai päämäärätöntä.
  Tätä vaan nyt toteuttamaan poliisin resurssien mukaan. Hallitushan ehdotti lisää rahaa poliisien palkkaukseen.

 • 23.9.2020 at 23:51
  Permalink

  Pojat ja muistaakseni i tytötkin päristelleet ennen ajokorttia maailman sivu, äijäraivo tai rattise lienee uuskäytöstä. Ja parasta ent oikeusministeriä tsempaten samalla

 • 24.9.2020 at 07:43
  Permalink

  Aina vääntää joku itkua ku liikkuu mopoja tms.laitteita. Ainahan niitä on menny viime vuosikymmeninä. Hyvä kirjoitus mönkijä kuskin äidiltä. Uskon todella että näin on ollu, koska ns. nykyilmiö sekin että joku ”ykä” nuorille huutamaan, ota lasit pois ota kypärä pois jne …ja sit osoitetaan mieltä ja oma mahti esim.auton torvea huudattamalla, seuraamalla tai muuten uhkailemalla. Onneksi ja toivottavasti poliiseilla on tärkeämpiä tehtäviä ku jahdata mopoilijoita ja mönkijä kuskeja.

 • 24.9.2020 at 09:00
  Permalink

  Niin kauan on kylällä elämää ja toivo elämän jatkumisesta kun mopot ja mönkkärit pärisee. Annetaan nuorten olla nuoria kyllä ehtivät olla aikuisia ja katkeria vielä kauan. Hienoa mönkkärikuskin äiti että kerroit totuuden !!!

  • 24.9.2020 at 12:12
   Permalink

   Totuudessa niinkuin kolikossa on kaksi puolta.

  • 27.9.2020 at 22:42
   Permalink

   Asia on just näin. Pojat on aina pärräilleet mopoillaan sun muilla vehkeillään (joskus jopa vähän ennen ajo-oikeutta(ennen vain ikä)), mutta niin kauan kun näin on, on tosiaan toivoa! Sitten kun kunnassa on vain helsingistä tänne muuttaneita ja kunnan omia eläkeläisiä, voi toivon jo heittää…tuskin on enää kuntaakaan. Siinä on se kolikon toinen puoli.

   Ja joojoo, eihän se hyväksyttävää ole (siis ilman ajo-oikeutta), mutta lopunperin tosi vähän mitään sattuu liikenteessä, verrattuna eläkeläisiin ja muihin kökkijöihin.

 • 24.9.2020 at 15:27
  Permalink

  En ymmärrä millä perusteella autoilija on edes lähtenyt poikien perään ja puhutellut? Liikenteessä tapahtuu läheltä piti tilanteita harva se päivä, mutta aika harva lähtee ajamaan toisen perään ja puhuttelemaan. Miksi pitäisi toimia eri tavalla nuoren kohdalla? Kyllä molemmat osapuolet ovat ymmärtäneet jos on oikeasti ollut vaaratilanne.

  Jos joku tulee autolla kolmion takaa eteesi, mutta onnettomuudelta vältytään, niin lähdetkö ajamaan tämän auton perään, kunnes saat hänet kiinni ja voit moittia?

 • 24.9.2020 at 16:23
  Permalink

  Luin sen aiemman yleisönosastokirjoituksen. Heräsi todella paljon kysymyksiä miten kertomukset ovat niin paljon toisistaan poikkeavia ja asiassa on muutenkin ristiriitaisuuksia.

  Autoilija on selkeästi vanhempi (herras)mies, iältään vähintään 74 vuotias. Tuossa iässä monen asian havainnointikyky saattaa olla alentunut. Mönkkärikuskin mukaan auto näytti vilkkua, mutta ei noudattanutkaan antamaansa merkkiä kääntyä, mönkkärikuski luotti tähän suuntamerkkiin ja siksi kolari oli lähellä tapahtua. Jomman kumman osapuolen havainto- tai muistikyky ei jälkikäteen riitä antamaan oikeaa kuvaa tapahtumista.

  Kiistatonta on se, että autoilija hermostui, tämä tulee ilmi ensimmäisestä kirjoituksesta. Tapahtuma oli todella jäänyt kaihertamaan autoilijaa, joka väitti edelleen joutuneensa kaltoin kohdelluksi ja ahdistetuksi. Kertomukset eroavat merkittävästi toisistaan, mutta pidän uskottavampana mönkkärikuskin kertomusta. Ei ole asianmukaista mennä kovistelemaan kenellekään selkeästi virhearvionnin jälkeen, joka mitä todennäköisemmin johtui omasta toiminnasta.

  Minusta lailla tulisi säätää, että yli 70-vuotialta kiellettäisiin ajoneuvoilla ajo, koska he vääjämättömästi vaarantavat liikenneturvallisuuden. Tämän olen omin silmin nähnyt lukemattomia kertoja.

 • 24.9.2020 at 20:38
  Permalink

  Typeriä nuoria täällä maalla! Ostin torin kulmilta asunnon ja aivan järjetöntä ”pillurallia” joka ilta.

 • 24.9.2020 at 23:22
  Permalink

  Poliisin ohje on, että kuljettajat itse ja erityisesti nuorten mopoilijoiden vanhemmat ottaisivat vastuuta asiasta.

  Ainoa ratkaisu ja ohje ei voi olla muutto pois kodista.

  • 26.9.2020 at 22:47
   Permalink

   Poliisilla on keinot. Itä-Suomen poliisi ei vain niitä halua käyttää.
   Lue Iltalehti 26.9. Länsi-Uudenmaan poliisi puuttui mopotörttöilyyn tehovalvonnalla 25.9.

  • 27.9.2020 at 22:50
   Permalink

   Suosittelen kuitenkin muuttoa. Olisko vaikka Helsinki? Ilmoita sitten siellä paikallisille viranomaisille, jos kuuluu liikenteen melu liian kovaa asuntoon. En voi ymmärtää näitä urpoja, jotka iskee kirjansa johonkin keskustaan ja sitten uikuttaa, kun ei ole hiiren hiljaista…

 • 28.9.2020 at 16:38
  Permalink

  Menee enemmän kuin rimaa hipoen nokittelu kommentti-osiossa. Taas kerran!

  Mediatalo Keskisuomalaisen lehtenä Pitäjänuutistenkin on syytä ottaa sama käytäntö kuin muillakin em. mediatalon päivälehdillä on eli vain tilaajille kommentointi-mahdollisuus.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.