Pääkirjoitus: Askel lähemmäs Pertunmaan biokaasulaitosta

Pertunmaan oma biokaasuhanke otti keskiviikkona yhden askeleen eteenpäin. Jos asiat menevät suunnitelmien mukaan, paikallisen yhtiön tankkauspisteestä voi lähivuosina tankata kaasua

Lasse Laitinen

Pertunmaan oma biokaasuhanke otti keskiviikkona yhden askeleen eteenpäin. Jos asiat menevät suunnitelmien mukaan, paikallisen yhtiön tankkauspisteestä voi lähivuosina tankata kaasua Kuortin ABC:n pihalla. Rakentaminen riippuu siitä, miten pertunmaalaisten hanke pärjää Energiaviraston tarjouskisassa. Vuosi sitten se jäi kakkoseksi Mikkelin energiayhtiö Esen napatessa potin nenän edestä. Tankkauspiste on kuitenkin pelkkä välietappi matkalla kohti Noitalansuolle suunniteltua biokaasulaitosta.

Biokaasuala on Suomessa tällä hetkellä käymistilassa. Harvasta laitoksesta on onnistuttu tekemään rahasampoja, sillä laitostekniikka on vasta kehitysvaiheessa. Tällä hetkellä julkisella tuella on ratkaiseva rooli laitosten rakentamisessa. Jos julkista tukea tulee valtiolta tai EU:lta, eri puolilla Suomea valmistellut biokaasulaitokset voivat ottaa ratkaisevia askeleita eteenpäin. Sama pätee Kuorttiin.

Biokaasusta puhuttaessa on myös hyvä muistaa, ettei ala elä pelkillä henkilöautojen tankkauspisteillä. Kaasun käyttäminen esimerkiksi lämmityksen ja raskaan liikenteen menovetenä on ratkaiseva monen laitoksen rakentamisessa. Kuortissa yhteistyötä viritellään laitoksen ja teollisuusalueen välille.

Pitkin matkaa Pertunmaalla on keskusteltu myös kunnan roolista biokaasuhankkeessa. Kunta rahoitti hankkeen esiselvitystä, muttei ole ollut Noitalansuon Biokaasu Oy:n perustamisen jälkeen mukana toiminnassa rahallisesti. Se on veronmaksajien kannalta oikea linja. Rahapulassa kärvistelevän kunnan olisi järjetöntä lähteä tukemaan epävarmalla taloudellisella pohjalla olevia energiahankkeita. Siitäkin huolimatta, vaikka onnistuessaan hankkeen vaikutukset Pertunmaan kannalta voisivat olla erittäin positiiviset.

Kommentoi