0

Pääkirjoitus: Askel lähemmäs Pertunmaan biokaasulaitosta

Pertunmaan oma biokaasuhanke otti keskiviikkona yhden askeleen eteenpäin. Jos asiat menevät suunnitelmien mukaan, paikallisen yhtiön tankkauspisteestä voi lähivuosina tankata kaasua Kuortin ABC:n pihalla. Rakentaminen riippuu siitä, miten pertunmaalaisten hanke pärjää Energiaviraston tarjouskisassa. Vuosi sitten se jäi kakkoseksi Mikkelin energiayhtiö Esen napatessa potin nenän edestä. Tankkauspiste on kuitenkin pelkkä välietappi matkalla kohti Noitalansuolle suunniteltua biokaasulaitosta.

Biokaasuala on Suomessa tällä hetkellä käymistilassa. Harvasta laitoksesta on onnistuttu tekemään rahasampoja, sillä laitostekniikka on vasta kehitysvaiheessa. Tällä hetkellä julkisella tuella on ratkaiseva rooli laitosten rakentamisessa. Jos julkista tukea tulee valtiolta tai EU:lta, eri puolilla Suomea valmistellut biokaasulaitokset voivat ottaa ratkaisevia askeleita eteenpäin. Sama pätee Kuorttiin.

Biokaasusta puhuttaessa on myös hyvä muistaa, ettei ala elä pelkillä henkilöautojen tankkauspisteillä. Kaasun käyttäminen esimerkiksi lämmityksen ja raskaan liikenteen menovetenä on ratkaiseva monen laitoksen rakentamisessa. Kuortissa yhteistyötä viritellään laitoksen ja teollisuusalueen välille.

Pitkin matkaa Pertunmaalla on keskusteltu myös kunnan roolista biokaasuhankkeessa. Kunta rahoitti hankkeen esiselvitystä, muttei ole ollut Noitalansuon Biokaasu Oy:n perustamisen jälkeen mukana toiminnassa rahallisesti. Se on veronmaksajien kannalta oikea linja. Rahapulassa kärvistelevän kunnan olisi järjetöntä lähteä tukemaan epävarmalla taloudellisella pohjalla olevia energiahankkeita. Siitäkin huolimatta, vaikka onnistuessaan hankkeen vaikutukset Pertunmaan kannalta voisivat olla erittäin positiiviset.

2 kommenttia aiheesta “Pääkirjoitus: Askel lähemmäs Pertunmaan biokaasulaitosta

 • 16.11.2020 at 23:01
  Permalink

  kyllähän kunta on jo osallistunut projektiin ihan mahtavasti… ja myös jatkossa, kun sama henkilö on pöydän molemmin puolin….

  Reply
 • 22.11.2020 at 19:15
  Permalink

  eihän tuota kaasua tarvitse kukaan…. ei ole autojen polttoaine missään vaiheessa…. ja onhan toinen toimija valmiina tulossa Kuorttiin… enemmän on käyttöä Kuorttin latauspaikoilla kuin kaasutankkauspaikoilla 😉

  Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.