Päivi Kapiainen-Heiskasen kolumni: Pidetäänpä tolkku

Opiskelukaveri kirjoitteli naamakirjan sivulleen äskettäin, miten edelleen löytyy montakin virallisesti aikuista, rippikoulun käynyttä ja rokotettua tahoa, jotka jatkavat Yhdysvaltain vaalien

Päivi Kapiainen-Heiskanen

Opiskelukaveri kirjoitteli naamakirjan sivulleen äskettäin, miten edelleen löytyy montakin virallisesti aikuista, rippikoulun käynyttä ja rokotettua tahoa, jotka jatkavat Yhdysvaltain vaalien käymistä ihan täällä Suomessa, suomeksi, somessa.

Ihan samaa olen ihmetellyt, kun tolkun ihmisinä pitämieni tuttujen sometileillä on ollut ties mitä öyhötystä ja salaliittoteorioita kuukausitolkulla. Yleensä levittäjät vetoavat sanavapauteensa.

Jokin sisäänkirjoitettu vastuu pitäisi kuitenkin olla siinä, millä muiden hyväuskoisten tajuntaa pyrkii täyttämään. Ei kaikilla ole aikaa eikä välttämättä osaamistakaan perehtyä syvällisemmin lähteisiin.

Iso kysymys meille muille onkin, että pitäisikö mennä sinne mukaan vouhottamaan jotain poikkipuolista vai olisiko viisaampaa antaa kuohujien kuohua keskenään ja odottaa, että kohut vaimenevat aikanaan?

Aika omituisella polulla kuitenkin ollaan, jos faktat ja mielipiteet alkavat mennä sekaisin. Yhdysvaltojen vaalien verukkeella osa somessa öyhöttäjistä vähättelee nyt koronakriisiä, ilmastonmuutosta ja vapaan maan vapaiden vaalien vaalitulosta.

Oman ammattikuntani puolesta on surullista nähdä, miten yritetään rapauttaa myös ihmisten luottamusta työhömme.

Toimittajien työtä on journalismi, mikä tarkoittaa sitä, että kerätään, varmennetaan ja eritellään tietoa ja muokataan sen pohjalta uutisia ja juttuja. Aiheiden pitäisi olla merkittäviä, ajankohtaisia ja kiinnostavia.

Suomalaisten luottamusta yhteiskunnan eri toimijoihin myös mitataan.

Eli oli pakko käydä kurkkaamassa, mitä se EVAn sivuilla julkistettava luottamusbarometri nyt kertoikaan.

Yleensä meillä kärkipäässä huitelevat presidentti, poliisi, terveydenhuoltojärjestelmä, puolustusvoimat, koulutusjärjestelmä ja mediasta Yle.

Tämänvuotisem barometrin tulos huhtikuussa osoitti, että edellisessä mittauksessa kärkipäästä kauas jääneet demokratiamme instituutiot, eduskunta ja hallitus, olivat lisänneet luottamustaan merkittävästi. Tutkijat arvioivatkin, että suomalaisen yhteiskunnan luottamusrakenne on hyvin vakaa.

Kun tässä on mennyt parisen viikkoa pälyillessä yhden etuoikeutetun perhedynastian jäsenten Twitter-öyhöttelyä ja heidän kotimaansa eri mediajättien verkkosivustoja, ehkäpä tästä voisi itsekin vetää sen johtopäätöksen, että omat prioriteetit voisivat olla taas pitkät, ehyet yöunet ja ainakin osittainen some-paasto.

Pidetään siis tolkku ja turvavälit mielessä!

Kirjoittaja on syntyperäinen, nykyään osa-aikainen halmeniemeläinen

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka