0

Essote: Pertunmaalla yksi koronatapaus – Tartunnan lähde kysymysmerkki

Pertunmaalta on löytynyt viikonlopun aikana yksi koronatartunta. Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälän mukaan tartunnan lähdettä ei ole saatu jäljityksessä selville.

– Tartunta voi olla saatu paikallisesti, eli tautia voi olla liikkeellä myös Pertunmaalla. Tämän vuoksi pienestäkin oireesta kannattaa nyt hakeutua testiin, Seppälä sanoo.

Seppälä myös muistuttaa, että Pertunmaa sijaitsee maantieteellisesti Päijät-Hämeen rajalla, joka on koronan osalta leviämisvaiheessa.

– Pertunmaalla on paljon ihmisiä, jotka kulkevat Päijät-Hämeen puolella, joten siinäkin mielessä riski on varmasti hyvinkin kohonnut. Sama koskee myös Mäntyharjua.

Seppälän mukaan Pertunmaan tartuntapauksen kohdalla ei ole tarvetta kertoa erillisiä julkisia altistumispaikkoja.

– Käytännössä altistuneet liittyvät siis lähipiiriin, Seppälä toteaa.

Essote tiedotti maanantaina Pertunmaan tautitapauksen lisäksi myös seitsemästä muusta tautitapauksesta viikonlopulta. Kaksi tapauksista on Juvalla ja kolme Kangasniemellä ja kaksi Pieksämäellä. Kaksi tartunnoista on saatu Essoten alueen ulkopuolelta. Kolme taudin saaneista oli jo aiemmin määrätyssä karanteenissa. Seppälä ei kommentoi tarkemmin Pertunmaan tapauksen taustoja.

– Emme kommentoi yksittäisiä tapauksia sen tarkemmin. Yleisesti voi kuitenkin sanoa, että tautia on nyt liikkeellä laajalti Etelä-Savossa. Jossain kunnissa on saatettu ajatella, ettei tautia ole liikkeellä meillä. Asia ei kuitenkaan ole näin.

Seppälä kehottaakin nyt kaikkia huolehtimaan riittävistä turvaväleistä asuinkunnasta riippumatta.

– Kun olemme olleet yhteydessä tartunnan saaneisiin ja karanteeniin määrättäviin, niin moni on erittäin yllättynyt tartunnasta. Moni on saattanut ajatella, ettei riskiä omalla paikkakunnalla ole. Todellisuudessa riski on olemassa kaikkialla, Seppälä sanoo.

Seppälän mukaan kuluva viikko osoittaa pitkälle sen, mihin suuntaan Etelä-Savon tartuntatilanne on menossa. Essote suosittaa, ettei 10 hengen yleisiä tai yksityisiä tapahtumia järjestetä ilman koko ajan pidettäviä turvavälejä ja kasvomaskeja.

– Katsotaan alkuviikko, tuleeko tapauksia lisääntyvästi. Meillä on ketjuja, joissa on paljon altistuksia. Katsotaan saadaanko ne katki, vai siirrytäänkö kiihtymisvaiheeseen.

 

 

13 kommenttia aiheesta “Essote: Pertunmaalla yksi koronatapaus – Tartunnan lähde kysymysmerkki

 • 30.11.2020 at 16:12
  Permalink

  Pertunmaalla on mahdotonta lopettaa sählypiiri

 • 1.12.2020 at 10:04
  Permalink

  Nyt olis aika laittaa se uudenmaan raja taas kiinni. Ja pari kuukautta saisi nyt olla suljettuna, pyhät lähestyy ja etelässä menee kaikki kiinni, ei ole vaikea arvata missä kohta taas riittää väkeä…ja koronaa sen mukana…

 • 1.12.2020 at 19:12
  Permalink

  Pertunmaa sijaitsee maantieteellisesti Päijät-Hämeen rajalla, joka on koronan osalta leviämisvaiheessa.
  – Pertunmaalla on paljon ihmisiä, jotka kulkevat Päijät-Hämeen puolella, joten siinäkin mielessä riski on varmasti hyvinkin kohonnut. Sama koskee myös Mäntyharjua.

  Tämä tiedoksi nimimerkille ”Aika toimia”

  • 2.12.2020 at 08:24
   Permalink

   Juu tiedän, mainitsinkin UUDENMAAN rajan. Uusimaa on vähän etelämpänä kuin päijät-häme, tämä tiedoksi sinulle. Siellä on kuitenkin eniten tartuntoja ja leviäminen kannattaisi estää.

   • 2.12.2020 at 12:09
    Permalink

    Me pääkaupunkiseudulla asuvat toivoisimme myös, etteivät muissa maakunnissa asuvat tulisi päivittäin töihinsä tänne pääkaupunkiseudulle. Eivätpähän sitten veisi/toisi virusta mukanaan kumpaankaan suuntaan. Viime keväinen Uudenmaan rajan sulkeminen ei toiminut ollenkaan. Päivittäin valtava joukko työssäkävijöitä ylitti Uudenmaan rajan ja palasi illalla koteihinsa. Turha on pelkästään uusmaalaisia syyttää taudin leviämisestä.

    • 2.12.2020 at 20:48
     Permalink

     Juu älä pelkää ei sinne kukaan normaali ihminen halua tulla. Pysykää vain te siellä me täällä

    • 3.12.2020 at 08:24
     Permalink

     Niin, no näissä kunnissa ei riitä asukkaat (vaikka otetaan vauvat ja vaarit mukaan), että saataisiin yhtään mihinkään sellaista liikennemäärää aikaan, kuin mitä tänne tulee ihan vain huvin vuoksi…

   • 2.12.2020 at 21:09
    Permalink

    Kyllä on ihmeellinen asenne ”etelä-suomalaisia” kohtaan. Kannattaa mennä sunnuntai iltana Mäntyharjun asemalle klo 16:27. InterCity 68 vie täysiä junia savolaisia pääkaupunkiseudulle takaisin, kun nämä ”uus-hesalaiset” ovat ensin käyneet sukuloimassa ja ”levittämässä tautejaan” maakunnissa.

    • 3.12.2020 at 08:21
     Permalink

     Siis tuo tietenkin pitää katkaista myös. Raja kiinni ja turha liikenne seis. Työssä käynti molempiin suuntiin ehkä hivenen tärkeämpää, kuin sukulointi tai mökkeily.

     Epelin mielestä sitten kai sama, jos joku käy töissä hankkiakseen elantonsa, kun että käy mökkeilemässä… No ei sillä, omasta puolestani voitaisi katkaista työmatkaliikennekin, mutta siinä ei ehkä järkeä. Mökkeily on kuitenkin ihan puhdasta huvittelua, se pitäisi tajuta.

 • 1.12.2020 at 20:54
  Permalink

  Kaikki kiinni niin kuin keväällä. Kerhot, koulut, ravintolat, harrastukset yms. Uudenmaan raja mukaan lukien. Miksi pitää odottaa että joka sote alue vuorollaan on koronan kiihtymisvaiheessa ja kohta tauti jyllää kunnolla kaikkialla.

 • 3.12.2020 at 09:22
  Permalink

  Mäntyharjussa viimein tajuttu korona leviää heille, kuten muille. Turha syytellä ketään. Lapissa taas ääripään ajattelua, sinne vongataan väkeä rahan takia. Huvittelu vai rahantienaus, onko väliä millä tapaa virus leviää. Liikkuvat ihmiset sitä tuo, voi olla mäntyharjulainen itse hakenut viruksensa muualta Suomesta, vaikka Lapista.

 • 4.12.2020 at 12:56
  Permalink

  Koronan vastaisessa taisteluissa Mäntyharju on selvinnyt aika hyvin. Tähän mennessä tartuntoja on ollut alle 5, kun suunnilleen samankokoisissa Etelä-Savon kunnissa Kangasniemellä ja Juvalla niitä on jo pitkälti toistakymmentä.

  Siihenkin on varauduttava, että niitä ilmestyy tänne joulukuun puolella, kun tartuntaluvut ovat nyt koko maassa noususuunnassa.

 • 4.12.2020 at 22:30
  Permalink

  Korona tulee vääjäämättä Etelä-Savoon, se on varma asia.

  Kuntien epäonneksi asukkaat ovat pääasiassa vanhuksia, joihin tauti vaikuttaa kuolettavasti.

  Kun tauti saadaan joskus tulevaisuudessa hallintaan, voi asukasmäärät olla pieneissä kunnissa todella paljon tämänvuotista vähemmän?

  Asukasmäärät voivat jopa puolittua?

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.