Pertunmaa pitää kiinni kappalaisestaan – viran muuttamista pastoriksi vastustetaan

Pertunmaan kappelineuvosto haluaa säilyttää oman kappalaisen viran kappeliseurakunnassaan. Se päätyi lausuntoonsa yksimielisesti perjantaina. – Haluamme ja haemme uudistusta, mutta tässä vaiheessa

Pertunmaan kappalaisen viran täyttäminen on osoittautunut melkoisen työlääksi tehtäväksi seurakunnalle. Kuva: Tanja Rihu

Kaisa Parta

Pertunmaan kappelineuvosto haluaa säilyttää oman kappalaisen viran kappeliseurakunnassaan.

Se päätyi lausuntoonsa yksimielisesti perjantaina.

– Haluamme ja haemme uudistusta, mutta tässä vaiheessa pitäisimme vielä kappalaisen viran. Monesta asiasta on kyse ja huomioimme lausunnossamme myös tulevaisuutta, sanoo kappelineuvoston puheenjohtaja Miia Hämäläinen.

Viran lakkauttamisesta tai säilyttämisestä päättää kirkkovaltuusto ensi torstaina.

Päätösvalta seurakunnan virkojen perustamisessa on yksin kirkkovaltuustolla.

Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli ei ota kantaa virkanimikkeisiin.

– Meillä ei ole roolia virkojen perustamisessa tai lakkauttamisessa. Seurakunnassa olisi tärkeää käydä keskustelua toiveista, tarpeista ja ajatuksista, kehottaa tuomiokapitulin lakimiesasessori Jyri Klemola.

Klemolan mukaan kummassakin virkasuhteessa työn sisältö on samantyyppistä, sillä erotuksella että kappalainen toimii yleensä myös lähiesimiehenä ja vastuullisena seurakunnan työaloista. Virkojen tehtäväsisällöt ovat kuitenkin jossain määrin seurakuntien itsensä määriteltävissä.

Toisin kuin seurakuntapastorilla, on kappalaisella oltava suoritettuna kirkon oma koulutuskokonaisuus, niin sanottu pastoraalitutkinto. Tutkinnon avulla harjaannutaan soveltamaan teologista tietämystä käytännön seurakuntatyössä.

Kirkkoneuvosto päätyi joulukuussa esittämään kirkkovaltuustolle kappalaisen viran lakkauttamista ja sen sijaan seurakuntapastorin viran perustamista Pertunmaalle. Kappalaisen viran täyttäminen keskeytettiin, koska siitä oli tehty kaksi oikaisuvaatimusta.

Pertunmaan kappelineuvoston jäsenistä Raimo Mattila on ollut koko ajan Pertunmaan oman kappalaisen kannalla.

Mattila on myös kirkkoneuvoston jäsen, ja jätti eriävän mielipiteensä neuvoston päätökseen viran muuttamisesta.

– Vaikka viran täyttämisessä on ollut epäonnistumisia, se ei poista kappalaisen viran tärkeyttä. Kappalaisen virasta sovittiin Mäntyharjun ja Pertunmaan seurakuntien yhdistymisneuvotteluissa ja siitä on sanottu ohjesäännössä, huomauttaa Mattila.

Koska virkaa ei ole vielä lakkautettu eikä avoimeksi julistettu, on väliaikaiseksi kappalaiseksi Pertunmaalle nimetty Seppo Kettunen.

Kommentoi