0

Mielipide: Koirakivenraitti tarvitsee asfaltoinnin

Pitäjänuutiset 17.12.2020 esittää aiheetonta kritiikkiä maa-ja metsätalousministeri Jari Leppää kohtaan koskien Koirakivenraitin joulun alla saamaa kunnostusrahaa. Kyseistä artikkelia tietolähteenään käyttävä 30.12.2020 ilmestynyt Ilta-Sanomat jatkaa samalla linjalla Pitäjänuutisen kirjoitusta lainaten. Artikkelissa esiintynyt Ely-keskuksen edustaja arvioi päällysteen tarpeellisuutta ensisijaisesti liikennelaskelmiin vedoten, eikä ole riittävästi perehtynyt muihin seikkoihin, mitkä puoltavat kyseistä kunnostusta.

Ennen paikallisten Ruuttilantienä tuntema Koirakivenraitti on noin 1,5 kilometriä pitkä puoliksi Mäntyharjun ja puoliksi Pertunmaan kunnan alueella kulkeva yhdystie 5-tien rampin ja Koirakiven välillä haarautuen Mäntyharjun suuntaan Koirakiventieksi ja Höltän suuntaan museotienä jatkuvaksi Miekansalmentieksi.

Koirakiventiestä haarautuu puolestaan noin 200 metrin etäisyydellä entisen Koirakiven kansakoulun kohdalta erittäin runsaasti käytetty hiekkapintainen 13 kilometriä pitkä yhdystie Hietaniemen kylälle ja sieltä edelleen Jaalan suuntaan. 5-tien rampilta Pertunmaan kirkonkylää kohti jatkuva Honkaniementie päällystettiin jo viime vuosituhannella erityisesti silloin matkailua palvelleeseen Pöylinniemeen asti.

Koirakivenraitti palvelee yhdystienä paitsi paikallisia asukkaita kesäasukkaat mukaan lukien, eri elinkeinoja, kauppaa, sekä maa- ja metsätaloutta. Muun muassa metsätalouden runsas raskas kuorma-autoliikenne Hietaniemen suunnalta käyttää tietä läpikulkuväylänään kohti 5-tietä.

Kesäisin Ely-keskus ei ole valvonut riittävästi yhdystien suolaamista ja lanaamista, josta johtuen tien käyttäjien aikaansaama hiekkapölypilvi leijuu laajalti myös ympäröiville tiluksille. Viinimarjapensaat ja omenapuut ovat paksun pölykerroksen peitossa, niin että sato on pakko pestä ennen syömistä ja muuta käyttöä. Kesällä lähes puolta mäkisestä ja mutkaisesta tiestä kattaa niin sanottu vallesmannin kihara, mitä 1-2 kertaa kesässä tapahtuva pintapuolinen lanaus ei korjaa. Keväisin Koirakiven urheilukentän tienoolla olevalla tieosuudella on lisäksi läpikulkua vaikeuttavaa kuoppaista liejua ilmeisesti lähellä olevasta jonkinlaisesta lähteestä johtuen.

Suunniteltu tien päällystys poistaa laajalti nämä kaikki edellä mainitut haittatekijät.

Sekä Mäntyharjulle että Pertunmaalle veroja maksavat kaikki kyläläiset, kesäasukkaat sekä yrittäjät ottavat tien kunnostuksen suurella kiitollisuudella vastaan.

Seija Mattila

Julkaisemme lukijoiden kirjoituksia lehden mielipidesivulla ja verkkosivuilla. Kirjoituksia voi lähettää osoitteeseen toimitus@pitajanuutiset.fi. Kirjoituksen hyvä mitta on noin 2 500 merkkiä. Toimitus voi lyhentää ja editoida tekstejä. Julkaisemme pääasiassa omalla nimellä kirjoitettuja tekstejä. 

12 kommenttia aiheesta “Mielipide: Koirakivenraitti tarvitsee asfaltoinnin

 • 15.1.2021 at 12:10
  Permalink

  Jostakin tien kunnostukset on aloitettava, Vaikka Koirakivestä. Käykö tässä niin ,että omat Koirat purevat.

 • 15.1.2021 at 13:15
  Permalink

  Olen samaa mieltä Mattilan kanssa.

  Pitäjänuutiset on tehnyt esimerkillisesti journalistisen velvollisuutensa yhteiskunnallisia asioita käsittelevänä foorumina. Kaikki faktoihin perustuva tieto ja asioiden käsittely julkisuudessa edesauttaa demokratian kehittymistä ja estää erilaista kähmintää.

  Arvostan Mattilan mielipidettä suuresti ja käsittääkseni hänen mielipiteet ja toiminta Peruveden alueen kehityksessä on auttanut kaavoitukseen liittyvien epäselvyyksien selvittämisessä. Mäntyharjun kunnalla on vielä pitkä matka edessä ennen kuin kaikki Peruveden alueen epäselvyydet on selvitetty.

 • 15.1.2021 at 14:46
  Permalink

  Mielestäni tieasiassa olisi pitänyt herkemmällä korvalla kuunnella ELY-keskusta ja yleisen edun kannalta antaa sen määritellä kunnostuksen tarpeet ja kohdistaa ne kokonaisuuden kannalta järkevimmällä tavalla.
  Olen ainakin lehtitiedoista päätellyt, että ELy-keskuksen näkemyksen mukaan tärkeämpiäkin kohteita tiekunnostukselle olisi ollut.
  Tämä on tyypillinen esimerkki siitä, että tieasioiden kunnostusta ja hoitoa siirretään asiantuntijoiden päätöksen piiristä poliittisille tahoille. Tällainen suuntaus ei mielestäni ole hyväksi ja se myös määrätyllä tavalla ”vähättelee” asiantuntijaorganisaatioiden asemaa yhteiskunnasa.

 • 15.1.2021 at 15:24
  Permalink

  Vaatii ministeritasoista pokkaa selittää vakavalla naamalla, että kylätien kunnostus on yleisen edun kannalta tärkeämpää kuin vaikkapa Pertunmaa-Hartola tai Pertunmaa-Joutsa maanteiden kunnostus. Aika huvittuneita kommentteja on kuulunut jopa kyseisen tien varrella asuvilta..

 • 15.1.2021 at 17:13
  Permalink

  Ylen selvityksen mukaan (k) Arto Pirttilahti esitti isoa joulurahaa 300 000 € Koirakiventielle,
  Kenenkähän aloitteesta? Elyn asiantuntijan käsitys tarpeesta, jolla tienpätkä tulisi kunttoon

 • 15.1.2021 at 17:22
  Permalink

  Ei asiantuntijuus tuo asioiden hoitoon kaikkea mahdollista osaamista, tietoa tai lisäarvoa. Ei sodassakaan päätetä asiantuntijaraadin perusteella, vaan yksittäisten upseereiden osaamisen ja tilannearvion mukaan. Ikinä ei tulisi mitään parannusta Koirakiven tiestöön, jos kaikki olisi kiinni ELY-keskuksesta. Ei koskaan. Nyt kävi hyvin ja asfalttipinta saadaan.

 • 15.1.2021 at 17:34
  Permalink

  Ylen selvityksen mukaan (k) Arto Pirttilahti esitti isoa joulurahaa 300 000 € Koirakiventielle,
  Kenenkähän aloitteesta? Elyn asiantuntijan käsitys tarpeesta, jolla tienpätkä tulisi kuntoon
  oli 100 000 €. Jo ennestäänkin tielle on rahaa löytynyt.
  Elykeskuksen mukaan Hartolan tien 423 ja Joutsan tien 428 liikennemäärät ovat 2-3 kertaiset verrattuna Koirakiveen. Kumma, ettei siihen suuntaan nytkään tierahaa esitetty.

  Ei minua harmita niinkään tuo asfaltin pätkä sinänsä, vaan tapa millä yhteisiä verorahoja
  otetaan kuormasta omien tilusten lievealueille.
  Jos presidentti Putin teettäisi asfaltin datsalleen Karjalassa, niin Suomen lehdistö
  syyttäisi korruptiosta. Meillä ei sellaista tunnusteta. Edustajat vaan päättää ja edunsaajat
  tässä tapauksessa Koirakiven kylässä kiittää !

 • 17.1.2021 at 19:41
  Permalink

  Usein tuota tienpätkää käyttävänä ja sen kunnosta usein kärsineenä läpikulkijana en ole ollenkaan pahoillani sen korjaamisesta. Se, että se ei jonkun mielestä ollut tärkein tie Suomessa, niin sen uskon, mutta paikallisesti se on ihan merkittävä kulkuväylä. Jos Ely-keskuksen virkamiehen mielestä se oli väärä tie, niin ei kait se ole kohteen esittäjän virhe, päin vastoin.
  Pienellä rahallahan siitä selvitään, verrattuna muihin epäonnistuneisiin ja tarpeettomin investointeihin.
  Tuossa kohteessa tulee ainakin jotain konkreettista korjausta.

 • 18.1.2021 at 11:17
  Permalink

  ”Äidit” rientävät apuun ja puolustelemaan milloin suullisesti ilmaisten. kirjeitä rustaten tai kuten tässä, lehteen mielipidekirjoituksen laatien.

  Asianosainen itse on hiljaa kuin……….

  Jossain määrin huvittavaa ja lapsellista. Mutta sillä keinoin pääsee pitkälle. Politiikassa.

 • 19.1.2021 at 19:47
  Permalink

  Ministerin asfalttihankkeen rahat on veronmaksajien rahoja. Tarvitaan 10 000
  maksajaa KYMMENEN TUHATTA ja jokaiselta otetaan 300 € KYSYMÄTTÄ heiltä.
  Oman edun tavoittelua äänestysalueen ytimessä. Otetaan härskististi, ilman mitään
  seuraamuksia.
  Ja taas istutaan kunnanvaltuustossa, ja kaverit taputtaa selkään. Hyvä, hyvä..

 • 20.1.2021 at 08:54
  Permalink

  Asfalttiteitä maaseudullakin kaivataan, joskin useimiten haaveeksi jää. Ministeri Leppä sai hommattua sen ja jos oikein fiksusti asian hyödyntäisi, niin puuttuvan 300 metrin pätkän laitaisi omilla rahoillaan pihatiellensä asti. Silloin ainakin kateelliset puheet vähenisivät, eikä siihen taitaisi edes Jarilta mennä kuin vuoden ministerinpalkka. Pertunmaa kuntana häviää, eikä sieltä taida ministeriksikään aivan heti ketään muuta nousta, joten jäähän tämä tienkunnostus näkyvää jälkipolville ajasta, kun oli oma ministerikin valtioneuvostossa.

 • 20.1.2021 at 12:43
  Permalink

  Jokainen jättää täällä maanpäällä käydessään omanäköisensä jäljen. Joidenkin jäljet muistetaan pitkään, jopa kymmeniä vuosia. Ne toisten kukkarolla käyneet ja oman edun tavoittelijat säilyvät ihmisten mielissä paremmin.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.