0

Mielipide: Kuntalaisten hyvinvointi

Kuntalain (KL410/2015) 1. pykälässä ”Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia”. Hyvinvointiin kuuluu terveyden lisäksi elämänlaatu ja turvallisuus. Kuntalaisen omiin kokemuksiin henkilökohtaisten tarpeiden toteuttamiseen, vaikuttaminen omaan elämään ja kokemus osallisuudesta.

Kuntalaisille järjestetään ja tuotetaan palvelut tarkoituksenmukaisesti ja vaikuttavuudeltaan tehokkaasti. Katteeton optimismi ei auta. Tekemätön työ ei paranna kuntalaisten tätä laaja-alaista hyvinvointimääritelmää. Tunnistamalla ja tunnustamalla ikävätkin tosiasiat, niihin voi vaikuttaa.

Keskityn tässä suppeasti terveyteen, sosiaali- ja terveystyön osa-alueeseen.

Mäntyharjussa sairastavuuden ja ikärakenteen vuoksi terveyden- ja vanhustenhuollon tarvekerroin on 1,41 eli tarvitsemme kohdennetusti 41 prosenttia palveluja enemmän kuin keskimäärin koko maassa.

Sote-hyvinvointialueen ratkaisussa valtioneuvosto on valmistellut rahoitusmallia, joka huomioi palvelustarpeen. Sen mukaisesti Etelä-Savo ja Mäntyharju hyötyvät, siirtymäajan lisärahoitus pitää suunnata lähipalvelujen säilymiseen myös mäntyharjulaisille.

Huomioimalla palvelutarpeen mukaiset tarvevalikoidut menot, Mäntyharjun indeksi vuonna 2018 oli 96 verrattuna koko maan 100 indeksiin. Palvelut ovat jo nyt kustannustehokkaita ja tavoite on vielä parempaan, ennaltaehkäisevään lähipalveluun.

Essoten ja kunnan oman toiminnan yhteistyötä on vahvistettava. Kustannustehokkuuden rinnalle on otettava toiminnan tarkoituksenmukaisuus ja vaikuttavuus.

Kuntalaisten hyvinvointi sen laajassa merkityksessä terveyden lisäksi elämänlaatuna, taloudellisena turvallisuutena, sosiaalisina suhteina ja arvoina vaatii kuntaa järjestämään palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.

 

Timo Kuoksa

valtuuston jäsen (sdp)

 

Julkaisemme lukijoiden kirjoituksia lehden mielipidesivulla ja verkkosivuilla. Kirjoituksia voi lähettää osoitteeseen toimitus@pitajanuutiset.fi. Kirjoituksen hyvä mitta on noin 2 500 merkkiä. Toimitus voi lyhentää ja editoida tekstejä. Julkaisemme pääasiassa omalla nimellä kirjoitettuja tekstejä. 

4 kommenttia aiheesta “Mielipide: Kuntalaisten hyvinvointi

 • 16.1.2021 at 11:23
  Permalink

  Tämän kirjoituksen idea ei avaudu. Esitetäänkö siinä kehitysehdotuksia vai mikä tarkoitus kirjoituksella on? Lakipykälä, pari lukemaa ja loput yleistä poliittista jargonia.

 • 19.1.2021 at 09:06
  Permalink

  On kysytty luottamushenkilöiden mielipiteitä ja avointa valmistelua. Kirjoituksessani yritin kertoa, mitä pitää tehdä ja miksi vs. jätetään tekemättä.
  Kiteytän sen tähän: ”Essoten ja kunnan oman toiminnan yhteistyötä on vahvistettava. Kustannustehokkuuden rinnalle on otettava toiminnan tarkoituksenmukaisuus ja vaikuttavuus.”

 • 19.1.2021 at 19:22
  Permalink

  Kiitos Kuoksalle täsmennyksestä.

  Yhteistyön vahvistus ei kerro kuitenkaan mitään yksilöityjä toimenpiteitä, jolla vahvistetaan toimivuutta. Onko se säännöllisiä palavereita kerran kuussa, onko se toimivuuden mittaamiseksi jokin työkalu, esim. jokin toimintaa kuvaava käyrä vai mitä se yhteistyön vahvistaminen on käytännössä?

  Miten vaikuttavuus mitataan? Onko se säännöllistä asiakaspalautteen mittaamista vai mitä se on?
  Toiminnan tarkoituksenmukaisuuden tehokkuuden mittaaminen? Onko se turhien aikojen peruutusten vähennykseen pyrkivä toimenpiteitä, vai mitä se on?

  Kamalan korkeat sosiaalipuolen menot ja Essote laskuttaa niistä tehokkaalla tavalla kuntaa. Nousee aina niskakarvat pystyyn, kun aletaan viljelemään ympäripyöreitä korulauseita. Työkalut pitäisi laittaa kuntoon, joilla noihin hienoihin tavoitteisiin päästään!

 • 20.1.2021 at 08:44
  Permalink

  Vaalikuumetta!

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.