1

Kappalaisen menetys harmittaa Pertunmaalla — Kappeliseurakunnan papista päättää jatkossa Mäntyharjun kirkkoneuvosto

Tämä artikkeli on tilaajillemme.

Tilaajana voit lukea kaikkia digitaalisia sisältöjämme rajattomasti.

5 kommenttia aiheesta “Kappalaisen menetys harmittaa Pertunmaalla — Kappeliseurakunnan papista päättää jatkossa Mäntyharjun kirkkoneuvosto

 • 26.1.2021 at 18:29
  Permalink

  Pulinat pois, Pertunmaan onneton kappelineuvosto korjaa omaa ammattitaidotomuuden satoa. Turha syyttää muita, kappalainen meni, kaiketi pastori sentään vielä jää.

 • 26.1.2021 at 21:32
  Permalink

  Ettei totuus aivan unohtuisi, niin ehdotus kappalaisen viran lakkauttamisesta tuli alunperin nimenomaan Pertunmaalta, kappelineuvoston sisältä. Tiina Höltän esittämää ehdotusta kappalaisen viran lakkauttamisesta kannatettiin, jonka jälkeen kappelineuvosto äänesti valitaanko kappalaiseksi Virpi Vikman, vai tehdäänkö esitys kappalaisen viran vaihdosta seurakuntapastorin virkaan. Sitä ennen oli äänestetty kappalaisehdokkainen välillä. Ensimmäinen äänestys meni tasan 4/4, joten siis puolet kappelineuvostosta oli kappalaisen viran lakkauttamisen kannalla. Vielä uusintaäänestyksessä, pattitilanteen ratkaisemiseksi, viran lakkautus sai yli kolmasosan äänistä (3/8). Kokouksen kulku on kaikkien avoimesti luettavissa Mäntyharjun seurakunnan nettisivuilla, kappelineuvoston pöytäkirjasta 16.10.2020.

  Asiat asioina – mutta tällä yksityiskohdalla on tässä keskustelussa kuitenkin aika suuri merkitys.

 • 26.1.2021 at 22:53
  Permalink

  Pertunmaalaiset ja seurakunnan henkilöstö halusi Ijäksen… äänestettiin vastaan ja nyt ihmetellään kun valta vietiin, pitäiskö jäsenistön väki vaihtaa?

 • 27.1.2021 at 05:58
  Permalink

  Kuten jutusta käy ilmi, Mäntyharjun ja Pertunmaan seurakuntien fuusioneuvotteluissa, osittain käy ilmi, niissä sovittiin, että Pertunmaan seurakunnasta perustetaan alueellinen Pertunmaan kappeliseurakunta jolla on aluepappina kappalainen, joka toimii Mäntyharjun kirkkoherran varahenkilönä. Ja että kappelineuvosto tekee kappalaisen ja muun kappeliseurakunnan henkilökunnan valinnat, ja että kappelineuvoston päätöksistä on muutoshaku mahdollisuus Mäntyharjun seurakunnan kirkkoneuvostolle. Syksy kesän aikaan Mikkelin hiippakunnnan tuomiokapituli laittoi Pertunmaan alue kappalaisen viran avoimeen hakuun, johon määräaikaan mennessä tuli kaksi pätevän hakijan hakemusta. Kappelineuvosto haastatteli kirkkoherran johdolla molemmat hakijat ja teki asianomaisen valintapäätöksen kirkkoherran ohjeinen mukaan. Valinnasta oli tehty oikaisuvaatimus kirkkoneuvostolle, jonka kirkkoneuvosto 2.12.2020 kirkkoherran esityksestä hyväksyi, esittäin tuomikapitulille kappalaisen valintaprosessin keskeyttämistä ja viran muuttamista pastorin viraksi. Tämä kirkkoherran esitys on yhteisten sopimusten, hyvän hallinnon ja keskinäisen luottamuksen kannalta käsittämätön, jonka kirkkoneuvosto hyväksyi. Hyvän hallinnon mukaan, olisi pätevä valittu kappalainen valittu tai jatkettu kappalaisen viran hakua. Kyllä kunnissa ja seurakunnissa esittelevän virkamiehen on noudotteva lakeja, sopimuksia ja yhteisesti sovittuja pelisääntöjä. Mikkelin hiippakunnan tuomikapituli edellytti päätöksessään, että seurakunta neuvottelee asiasta kappalineuvoston kanssa, kirkkoherralla oli tiedossa kappelineuvoston yksi mielinen kanta asiaa, miksi sitä ei huomiotu kirkkovaltuustossa? Ei yhteisiä pelisääntöjä muokata ja muuteta yksipuolisilla julistuksilla, saneluilla ja painostuksilla jälkikäteen, niin kuin valtuustossa esitetty. Meillä on hyväksi havaitut toimintamallit ja pelisäännöt olemassa, toimitaan niiden pohjalta, hyvällä avoimella hallinnolla. Mikä ei ole oikein, ei se ole myöskään kohtuullistakaan.

 • 27.1.2021 at 07:59
  Permalink

  Pertunmaan seurakuntalaiset menettivät itsenäisyytensä tuosta vain, yhdellä päätöksellä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.