0

Mielipide: Toivolan koulukiinteistön käyttörajoitus kummastuttaa – kunta perustelee käyttökustannusten minimoimisella

Mäntyharjun kunnan päättäjille

Suuresti ihmettelemme Mäntyharjun kunnan toimintaa koskien Toivolan koulua.  Ensin lakkautettiin lapsimäärältään toimiva ja kaikin puolin hyväkuntoinen koulu.  Sen jälkeen siellä on koko ajan pidetty – jo talon kunnon ylläpitämiseksi – nk. ylläpitolämpö.  Viime syksyn ajan erilaiset harrastelijaryhmät kokoontuivat siellä, kuten Kansalaisopiston jumpparyhmä ja  varhaiskasvatuksen harrasteryhmät.  Olihan mielekästä käyttää taloa järkevään toimintaan, kun koko ajan kustannukset kuitenkin raksuttivat!

Nyt viimeisin päätös kunnalta on ollut, että eri ryhmät eivät enää kevään aikana saisikaan kokoontua siellä.  Mutta lämmityskustannukset raksuttavat edelleen! Onko kunnalla jokin salainen  suunnitelma tilan käytölle, kysymme vaan?  Entä se kunnan kysely, johon sai esittää toivomuksia Toivolan koulun tilan käytöstä?  Missä lienee tulokset?

Toivolalaiset ovat pettyneitä siihen, miten Toivolan koulun asioista on tiedotettu.  Eli ei mitenkään.  Veronmaksajina he ovat kiinnostuneita, miten heidän veromarkkojaan käytetään.

Toivomme pikaista vastausta ja  selvitystä Toivolan koulun jatkosuunnitelmista.

Toivolassa 19.1.2021

 

Toivolan kansalaisopiston jumpparyhmäläiset

 

Vastine:

Toivolan koulun kiinteistöön oli tehty vuokrasopimus kuntosalin osalta marraskuun loppuun asti. Tämä sopimus velvoitti kuntaa pitämään kiinteistössä lämpöjä sopimuksen päättymiseen saakka. Tämän johdosta rakennuksessa oli mahdollista toimia myös kansalaisopisto sekä seurakunta. Sopimuksen päätyttyä kiinteistön ylläpito on minimoitu. Mahdollisia muutoksia ylläpitoon tarkastellaan siinä yhteydessä, kun kiinteistön tuleva käyttötarkoitus on ratkaistu.

Toivolan kiinteistön ylläpidon vuosikustannukset ovat olleet rakennuksen osalta n. 35 000 euroa vuodessa. Myös liikuntapaikkojen ja uimarannan ylläpidosta on muodostunut kustannuksia. Kyläkoulun lakkauttamisen yhteydessä ei päätetty kiinteistön kohtalosta, siitä laaditaan kiinteistökehitysprojekti teknisen lautakunnan käsittelyn kautta. Kiinteistökehitysprojektissa selvitetään kiinteistön tulevaisuuden mahdollisuudet, joita ovat esimerkiksi myynti osittain tai kokonaan, mahdollinen rakennuksen purkaminen tai muut vaihtoehdot.

Lakkautettujen koulujen ulkoalueista tehtiin lokakuussa kysely, sen tuloksia käsiteltiin sivistyslautakunnassa 20.10.2020. Sivistyslautakunta teki päätöksen esittää tekniselle lautakunnalle, että Kirkonkylän koulun hiekka- ja leikkikentät ja Toivolan koulu leikkikenttä, jääkiekkokaukalo sekä uimaranta ylläpidetään edelleen kuntalaisten käytössä.

Kiinteistön tulevaisuuden tarkastelussa huomioidaan sivistystoimen palvelulupausten mahdollisuudet. Ennen kiinteistökehitysprojektin etenemistä tekninen toimi ylläpitää jääkenttää, uimarantaa ja yleisiä alueita Toivolan koululla tehtyjen päätösten mukaisesti. Muita käyttökustannuksia minimoidaan, huoltoihin ja korjauksiin ei ole mahdollista varautua.

Kunnassa on meneillään palvelurakennusten tilakäytön kokonaisuuksien tarkastelu tulevaisuuden tarpeisiin. Sen tavoitteena on tilankäytön tehostaminen seuraavan 10 vuoden tarkastelujaksolla. Kiinteistökehitysprojektit kohdistuvat Kirkonkylän koulun ja Toivolan koulun kiinteistöihin.

Kunnalla ei ole mitään salaista suunnitelmaa tiloista, vaan niitä pohtivat virkamiesten lisäksi mm. tilaratkaisun hankeryhmä, johon kuuluu virkamiesten lisäksi luottamushenkilöitä lautakunnista ja kunnan toiminnoista vastaavia työntekijöitä.

 

Mäntyharjun kunnan johtotiimi

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja

Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja

Lasse Kurvinen, tekninen johtaja

Maija Penttilä, vs. hallinto- ja talousjohtaja

 

2 kommenttia aiheesta “Mielipide: Toivolan koulukiinteistön käyttörajoitus kummastuttaa – kunta perustelee käyttökustannusten minimoimisella

 • 27.1.2021 at 16:33
  Permalink

  Lähes 3000€/kk.
  Mihin tuollainen summa menee?

 • 28.1.2021 at 13:18
  Permalink

  Kolme noista vastineen kirjoittajista olivat aikoinaan erittäin aktiivisia siinä koluntappotouhussa ja muistanemme miten ne puheet ja totuus eivät ihan joka käänteessä kohdanneet. Kannattaa siis suhtautua noihin säästöpuheisiin vähintäänkin savolaisittain eli voip olla puolet totta voip olla olemattakin ja yksi mikä on varmaa niin maksajana kaikessa veronmaksajat.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.