1

Pettyneet äidit: ”Lapsilta väheni kiinnostus kouluun Toivolan koulun sulkeuduttua”

Tämä artikkeli on tilaajillemme.

Tilaajana voit lukea kaikkia digitaalisia sisältöjämme rajattomasti.

4 kommenttia aiheesta “Pettyneet äidit: ”Lapsilta väheni kiinnostus kouluun Toivolan koulun sulkeuduttua”

 • 28.1.2021 at 09:46
  Permalink

  Tämähän oli arvattavissa, vaikka sitä ison koulun autuutta ja lasten sopeutumista ja siinä auttamista niin kovasti keväällä hehkutettiin. Kiitän itseäni, että muutimme tänne Pertunmaan puolelle. Vaikka koulu on ”iso”, on luokkakoot silti maltilliset. Eskarissa on 8 oppilasta, 1-2 yhdysluokassa 19 oppilasta ja osittain kaksi opettajaa. Kolmosella 10 oppilasta. Kaikki kolme koululaistamme ovat päässeet uusiin luokkiin sisään oikein mukavasti. Opettajat ja muu henkilökunta ovat todella mukavia ja tukiopetusta on saatu hienosti järjestettyä sitä tarvitsevalle.
  Koulumatka meiltä 13km. Taksi hakee aamulla n klo 8.10, koulu alkaa 8.55. Ehtivät pihalla leikkiä vielä ennen koulun alkua. Koulu loppuu pienillä 12.55. Taksi tuo n klo 13.15. Ei tuota itsekään paljon nopeammin aja.
  Jos kyydit saa järjestymään, voisi varmaan ainakin Toivolassa harkita lasten siirtymistä Pertunmaan kouluun. Vaikka koululaisia täällä yhteensä n 150, on se kuitenkin aika paljon vähemmän kuin 500. Matka on sama molempiin. Kyydit vaan pitäisi toki itse järjestää ja maksaa esim jonkun työmatkalaisen tms mukana.
  Kaikki eivät tietenkään voi muuttaa lasten koulujen ym mukaan, meillä se mahdollisuus oli. Kaipaan Mäntyharjusta monia ystäviä ja muita mukavia ihmisiä. Myös lasten entisiä opettajia ja avustajia, sekä Kirkonkylän koululaisten vanhempia. Onneksi myös täällä tutustunut mukavasti, vaikka livetapaamiset koronan vuoksi vähissä.

 • 28.1.2021 at 12:23
  Permalink

  Edellisessä tekstissä äiti kirjoittaa, mitä hän kaipaa Mäntyharjusta. Mitä ne heidän perheen lapset jäivät kaipaamaan, kenties ystäviään? Lapsien kaipuusta ei puhuta mitään, äidin kaipuusta kylläkin. Ei kuulosta kovin lapsirakkaalta ajattelulta. Jos perheen muuton syy on ainoastaan oman koulun lakkautus, on aika julmaa lapsille, että sillä perusteella vanhemmat rikkovat lapsilleen muodostuneet kaverisuhteet. Luulisi kaverisuhteiden ja uusien kaverien saamisen ja kaveriporukoissa pysymisen olevan lapsille ja nyky-yhteiskunnassa tärkeä asia. Entiset kaverisuhteet revitään rikki yhden koulun lakkautuksen myötä. Ei ne Pertunmaan talousasiat niin mallillaan ole, etteikö siellä sivistystoimi jotain heikennyksiä joudu tekemään tulevaisuudessa. Lapsimäärä ei välttämättä paljoa nouse, mutta esimerkiksi saadun opetuksen määrä ja laatu ovat helppoja säästökohteita.
  Ihan yhtä hyviä opettajia ja ohjaajia löytyy Yhtenäiskoulultakin ja Toivolan entisestä koulusta, ei se entisen Kirkonkylän koulun henkilökunta ole yhtään sen parempaa. En tiedä mistä tälläinen käsitys on joillekin muodostunut, että entisen Kirkonkylän koulun henkilökunta olisi jotenkin parempaa. Samalla viivalla ovat kaikki. Mutta jokainen tekee omat ratkaisut omalla tyylillään, kuka arvostaa mitäkin.

  • 28.1.2021 at 13:19
   Permalink

   Kyllä, kaksi lapsista kaipaa Mäntyharjusta yhtä yhteistä ystävää. Joka tapauksessa ei olisi ollut samalla luokalla enää toisen tytön kanssa tänä vuonna. Pitävät yhteyttä muilla keinoin. Ovat myös saaneet uusia ystäviä täältä. Eskarilaisella ei vielä omia ystäviä ollut. Pienemmätkin ovat jo unohtaneet ne entiset leikkikaverit ja saaneet uusia. Tässä koronatilanteessa monet perhekahvilat, kerhot, pyhäkoulut ym on joka tapauksessa katkolla. Ja on meillä seurakuntayhteys edelleen Mäntyharjussa. Monet ihmiset muuttavat työn perässä ympäri suomea tai jopa maailmaa. Ja jopa vuosittain.
   Mitä taas opettajiin tulee. En pidä Mäntyharjun muita opettajia mitenkään huonoina. Miten voisin, kun en heidän kanssaan ole edes yhteistyötä tehnyt. Kehuin omien lasteni kaikkia opettajia. Ei se tarkoita, että haukkuisin muita.
   Tottakai kunnat ovat tiukilla, sekä Pertunmaa että Mäntyharju ja jostain pitää aina säästää. Arvostamme kuitenkin niitä pieniä luokkakokoja ja pientä koulua näin paljon.

 • 28.1.2021 at 13:49
  Permalink

  Lisään vielä, että sympatiani on täysin Toivolan vanhempien ja lasten puolella. Kirkonkylän koulua ehdittiin vatuloida melkein vuosi ja pelätä pahinta. Ja siinä puhuttiin isosta remontista ja isoista rahoista.
  Toivolan lopetus tuli täysin puskista ja todella nopeasti.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.