Mäntyharjun kunta taipuu maanomistajan pyytämään 500 euron korvaukseen kaadetuista puista yli vuoden väännön jälkeen

Mäntyharjun kunta taipuu maksamaan yksityiselle maanomistajalle korvauksia puista, jotka se kaatoi joulukuussa 2019 lähellä kirkonkylää sijaitsevan Kiiskintien varresta. Kunnan näkemyksen

Kuvan kanto ei liity tapaukseen.

Tiina Kukkonen

Mäntyharjun kunta taipuu maksamaan yksityiselle maanomistajalle korvauksia puista, jotka se kaatoi joulukuussa 2019 lähellä kirkonkylää sijaitsevan Kiiskintien varresta. Kunnan näkemyksen mukaan kuntatekniikan työntekijä poisti tien varrelta puita, joko olivat joko kaatuneita tai kaatumassa tielle ja jotka olivat vaaraksi tienkäyttäjille. Kyseinen osa Kiiskintietä on kunnan hoitoon otettu yksityistie, jossa tiealuetta ei ole lunastettu.

Puut olivat kunnan näkemyksen mukaan enimmäkseen risuja ja poistettuja oksia. Työntekijän selvityksen mukaan lahopökkelöiden, oksien ja risujen yhteismäärä oli kaksi kuutiota koko raivatulta matkalta. Puut kuljetettiin kunnan hakekasaan. Maanomistajan näkemys on toisenlainen. Hänen mukaansa puita on kaadettu tarpeettoman laajalta alueelta noin viisi kuutiota.

Samalla kaadettiin myös maanomistajan pellolle istuttamat visalepät, joita tämä sanoi kasvattaneensa useita vuosia. Kunta tarjoutui korvaamaan maanomistajalle 200 euroa tämän otettua yhteyttä Mäntyharjun kunnan viranhaltijoihin. Tämä ei kuitenkaan hyväksynyt tarjousta, jonka katsoi olevan alakanttiin.

Hänen mukaansa metsäyhtiöissä on vakiintunut käytäntö, että korvaus maksetaan vastaavanlaisissa tapauksissa kaksinkertaisena. Hän päätyi kuitenkin pyytämään kunnalta yksinkertaista korvausta. Maanomistajan kohtuulliseksi katsoma summa oli 500 euroa, joka koostui muun muassa kilometrikorvauksista, työajanhukasta, paikan valokuvaamisesta ja muista pienkuluista.

Kun yhteisymmärrystä kunnan kanssa ei löytynyt, maanomistaja teki puunkaadosta ja puiden poiskuljettamisesta poliisille rikosilmoituksen. Viranhaltijat antoivat tapahtumista poliisille oman selvityksensä lokakuussa 2020, vajaan vuoden päästä tapahtuneesta. Poliisin selvityksen mukaan oli riidatonta, että kunta oli toiminut asiassa väärin kuljettaessaan kaadetut puut haketettavaksi.

Poliisi neuvoi osapuolia sopimaan riita-asian sovittelutoimistossa, sillä lopputulos tulisi näin molempien osapuolien kannalta edullisemmaksi kuin asian vieminen käräjäoikeuteen. Mäntyharjun kunnanhallitus päätti maanantaina, että Mäntyharjun kunta suostuu sovitteluun. Sovittelutoimiston ja kunnan resurssien säästämiseksi kunta päätti kuitenkin suostua myös 500 euron korvausvaatimukseen, jolloin sovittelua ei tarvittaisi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka