Valtuustokokousten suorat nettilähetykset jäävät Mäntyharjun uuden valtuuston päätettäväksi - Etäkokousten poistumiskäytännöt ovat herättäneet kysymyksiä valtuutettujen kesken

Markku Häkkäsen (vasemmalla) mukaan valtuustokokousten striimaus jää uuden valtuuston päätettäväksi. Arkistokuvassa Häkkänen kättelee Timo Kuoksaa (sd.). Kunnanjohtaja Jukka Ollikainen seuraa sivusta.

Lasse Laitinen

Mäntyharju pohtii valtuuston kokousten lähettämistä suorina nettilähetyksinä. Valtuutetut ovat voineet osallistua valtuuston kahteen edelliseen kokoukseen etäyhteydellä, mutta yleisön nähtäväksi kokouksia ei ole ainakaan toistaiseksi laitettu.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Markku Häkkänen (kok.) ei näe periaatteellisia ongelmia nettilähetysten aloittamiseksi. Hän kuitenkin toteaa, että lähetysten mahdollinen aloittaminen jää syksyllä aloittavan valtuuston päätettäväksi.

– Perusasennoituminen nettilähetyksiin on myönteinen. Siinä on toki kustannuksia ja tila pitää olla yhteensopiva tekniikan takia. Seuraava valtuusto voi pohtia asiaa osaltaan, Häkkänen sanoo.

Kunnanjohtaja Jukka Ollikainen sanoo, että yhden valtuustokokouksen nettilähetys on maksanut kunnalle tähän mennessä noin 800 euroa. Pieniä lisäkustannuksia tuo viime vuonna voimaan tullut EU:n saavutettavuusdirektiivi, joka velvoittaa kunnat tekstittämään kokoustallenteet netissä.

Viimeksi valtuuston kokous lähetettiin netissä vuosi sitten maaliskuussa, kun Mäntyharju päätti Toivolan ja Kirkonkylän koulujen lakkautuksista. Tallenne kokouksesta on katsottavissa Mäntyharjun kunnan Youtube-kanavalla ja sitä on käynnistetty noin 1000 kertaa. Ollikainen ei kuitenkaan usko, että arkisemmat valtuuston kokoukset keräisivät isoja katsojamääriä. Hänen mielestään olisi hyvä pohtia myös sitä, vaikuttaisiko kokousten lähettäminen nettiin valtuutettujen puheintoon.

– Esimerkiksi kouluverkkokeskustelun tallennetta käytettiin apuna valituksissa hallinto-oikeuteen. Myös me jouduimme kelailemaan valtuutettujen sanamuotoja ja sitä mitä esityksiä tasan tarkkaan kokouksessa tehtiin. On hyvä pohtia uskaltavatko valtuutetut puhua kaikista asioista tästä syystä, Ollikainen sanoo.

Mäntyharjun valtuuston kokous striimattiin viime vuoden keväällä, kun jäljellä olevien kyläkoulujen kohtalosta päätettiin.

Ollikainen kuitenkin painottaa, ettei kunnalla ole lähtökohtaisesti mitään nettilähetyksiä vastaan.

– Asian päättää valtuusto. Me tietenkin toteutamme lähetykset, jos niin päätetään.Hintalappua tällä asialla ei ole, jos se auttaa avoimuuden mielikuvan muodostamisessa.

Uudella valtuustolla on edessään myös valinta tulevan kauden kokouspaikasta. Virastotalon purun jälkeen kokouksia on pidetty kulttuurisalissa ja seurakuntakeskuksella. Ollikaisen mukaan näiden kahden paikan lisäksi pysyväksi kokouspaikaksi on ehdolla lukion ylioppilaskirjoitussali.

– Paikkavalinta vaikuttaa myös mahdollisiin nettilähetyksiin, koska saliin pitää rakentaa myös tekniikka. Toivoisin, että uudella valtuustokaudella meillä olisi vakituinen kokouspaikka, kunnes uusi tilaratkaisu saadaan valmiiksi.

Kaikissa mahdollisissa kokouspaikoissa on omat hyvät ja huonot puolensa.

– Yo-kirjoitusluokka on ahdas ja sinne ei pääse yleisöä, eli se pitäisi striimata vähintäänkin kulttuurisalin aulaan. Seurakuntasalissa puheenvuorot eivät kuulu, joten se vaatisi ainakin korona-aikana mikrofonit.

Pertunmaalla ei striimaus ole kunnanjohtaja Leena Ruotsalaisen (oik.) mukaan ollut asialistan kärjessä. Vasemmalla valtuuston puheenjohtaja Annukka Räisänen.

Pertunmaalla valtuuston lähettämistä suorina lähetyksinä ei ole toistaiseksi pohdittu vakavasti. Kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen sanoo, että nettilähetys pystytään kyllä toteuttamaan, jos tarve eteen tulisi.

– Striimauksenhan voi toteuttaa vaikka omalla puhelimella. Edullisia vaihtoehtoja on olemassa, Ruotsalainen sanoo.

Keskustelua kokousten lähettämisestä netin kautta ei kuitenkaan ole istuvan valtuuston kanssa suunniteltu.

– Ei siitä ole käyty keskustelua. Rehellisesti sanottuna meillä ei ole ollut aikakaan sen pohtimiseen, Ruotsalainen sanoo.

Etäkokoustamisen pelisäännöissä on vielä hiomista

Pertunmaan kunnanvaltuuston kokouksiin on voinut osallistua viime vuodesta lähtien myös etäyhteydellä. Kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen kertoo, että etäyhteydellä kokouksiin osallistuneita on ollut muutamia. Etäyhteydet ovat toimineet pääosin moitteettomasti.

Mäntyharjussa etäkokoustaminen on ollut mahdollista kahtena viime kokouskertana. Tapa on ollut suosittu. Maaliskuun kokouksessa etänä kokoukseen osallistui 19 valtuutettua ja toissa viikolla 15.

Valtuutettujen kesken epätietoisuutta ovat aiheuttaneet muun muassa etäkokouksen poistumiskäytännöt. Osa valtuutetuista toivoo, että etänä kokoukseen osallistuvien poistumisista ilmoitettaisiin muille kokouksessa oleville.

Edellisen kokouksen pöytäkirjan mukaan kokouksesta poistui viisi etänä ollutta valtuutettua. Antti Häkkänen (kok.) poistui kokouksen alkuvaiheessa, samaan aikaan käynnissä olleiden perustuslakivaliokunnan kiireiden vuoksi. Seppo Hujanen (kok.), Mika Ruohoranta (kesk.), Panu Karjalainen (kesk.) ja Mia Lamponen (sd.) poistuivat puolestaan kokouksen loppupuolella.

Osa fyysisesti paikalla olleista valtuutetuista toivoi, että poistumisista ilmotettaisiin muulle kokousväelle. Tällä hetkellä käytäntönä on, että poistumiset kirjataan jälkikäteen jaettavaan pöytäkirjaan.

– Sihteeri näkee onko joku valtuutettu sellainen, ettei hänellä ole enää yhteyttä järjestelmään. Silloin tulkitaan, että hän on poistunut kokoustilanteesta, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Markku Häkkänen kertoo käytännöstä.

Häkkäsen mukaan fyysisen läsnäolon ja etäosallistumisen yhdistävä malli on toiminut tähän mennessä muuten melko hyvin.

– Tässähän eletään tietyllä tavalla nivelvaihetta. Uskon, että etäkokousmahdollisuus tulee yleistymään tulevaisuudessa. Toki on olemassa paljon sellaista asioita ja aiheita, joihin fyysinen kokous on luontevampi, Häkkänen toteaa.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka