Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudet Taito Shop -käsityökurssit aloittavat syksyllä Mäntyharjulla – ”Käsityö on monelle rakas harrastus, joka lisää tutkitusti onnellisuutta”

Mainos | Mäntyharjun kansalaisopiston opinto-opas jaetaan postilaatikkoihin Pitäjänuutisten suurjakelun yhteydessä torstaina 18.8.2022. Tulevan lukuvuoden kurssitarjonnassa ovat mm. Tuftaus, Makramee-valoputous, Hexagon-sisustuskori ja Purkkivärjäys-lyhytkurssit.

Taito-käsityökurssit toteutetaan yhteistyössä Mäntyharjun kansalaisopiston ja Taito Itä-Suomi ry:n kanssa Mäntyharjun Yhtenäiskoulun käsityöluokassa.

– Uusilla kursseilla tavoitellaan kädentaitojen kurssivalikoimaan monipuolisuutta ja halutaan tarjota lyhyitä kursseja, joilla pyritään selkeään lopputuotteeseen. Käytettävät materiaalit on kätevä hankkia suoraan opettajalta, koska käsityön erikoiskauppoja ei ole lähistöllä, tekstiilityön opettaja Salla Wahlman kertoo.

– Haluamme tuoda perinteisten pitkien kurssien rinnalle uuttakin kurssitarjontaa, joiden avulla pystymme huomioimaan esimerkiksi työssäkäyvät ja nuorison aiempaa paremmin, Wahlman toteaa.

Lyhytkursseilta piristystä arkeen

Taito Itä-Suomi ry:n koulutuspäällikkö Pia Numminen kertoo, että käsityökurssit ovat kaikille avoimia ja sopivat hyvin myös käsityöharrastusta aloitteleville tai käsityötekniikoita kertaavalle. Esimerkiksi värjäystyötä on helpompi lähteä tekemään opettajan ohjauksessa, kun opiskelija saa henkilökohtaista ohjausta ja vinkkejä isompienkin materiaalierien käsittelyyn. Lyhytkurssit sopivat kiireisempääkin arkea piristämään, koska ne eivät vaadi pitkää sitoutumista.

Käsityökouluopettaja Kaisa Ronkainen toimii opettajana esimerkiksi suosituilla makramee ja värjäys -kursseilla. Myös tuftaus on uusi tekniikka, joka on noussut viime aikoina suosioon.

– Lyhytkursseilla opitaan opettajan ohjauksessa tietty tekniikka, josta on helppo lähteä itse opettelemaan lisää. Kotona ei ole välttämättä sopivia tiloja ja välineitä esimerkiksi makrameetöiden tekoon. Nuppineulat, apuvälineet ja materiaalit on helposti lainattavissa tai ostettavissa opettajalta, Ronkainen kertoo.

Värjäys luonnonväreillä on vuoden 2022 käsityötekniikka

Uutena kansalaisopiston kurssitarjonnassa on myös maksuton Villiyrteistä vesivärejä ja pigmenttijauheita -etäluento 13.9.2022 klo 18–19.45. Luennoijana toimii luontoalan käsityöyrittäjä ja kasvivärjäri Ronja Kuokkanen, YTM, luonnonvaratuottaja ja luonnontuotteiden kerääjäkouluttaja.

– Lähiluonnon villiyrtit ovat terveyspommeja lautasella, mutta ne sisältävät myös paljon kiehtovia väriaineita, joita voi käyttää käsitöissä ja taiteessa monella tavalla. Luennolla kuulet villiyrttien sisältämistä väriaineista ja opit myös valmistamaan villiyrteistä luonnollisia vesivärejä kahdella eri menetelmällä, joista toinen soveltuu myös lasten kanssa kokeiltavaksi, Kuokkanen kertoo.

Islantilaistyyliset villapaidat jatkavat suosiotaan

Syysiltojen saapuessa voit ohjatusti toteuttaa oman kaarrokeneuleesi mäntyharjulaisen neulontaharrastajan Mari Pilssarin inspiroimana. Lokakuulta marraskuuhun kestävällä lyhytkurssilla voi myös tehdä kirjoneuletekniikalla jonkin pienemmän työn, esimerkiksi lapaset tai sukat.

– Neulominen toimii minulle tehokkaana mindfullness-keinona ja se on myös hyvä tapa parantaa keskittymiskykyä arjen kiireiden keskellä. Tilaustöissä on ihanaa miettiä, mitkä väriyhdistelmät sopisivat käyttäjän persoonaan ja makuun, Pilssari kertoo.

Lyhytkursseja myös tilauksesta ryhmille ja yrityksille

Käsityökursseja voi tilata myös ryhmille tai vaikkapa työporukan hyvinvointipäivään, kertoo kansalaisopiston koulutussuunnittelija Mira Konga. Kansalaisopisto tarjoaa räätälöidysti myös muiden aiheiden tilauskursseja. Tuntiopettajien laaja ammattilaisjoukko mahdollistaa eri alojen monipuolisen lyhytkurssitarjonnan.

Kursseille on voinut ilmoittautua jo verkossa kesäkuun lopulta lähtien. Puhelin- ja toimistoilmoittautuminen alkaa 23.8. klo 12.30, jolloin ilmoittautua voi myös suoraan kansalaisopiston toimistoon soittamalla 044 0 163653 tai paikan päällä osoitteessa Kompantie 22.

Kansalaisopiston opinto-oppaaseen sekä kurssivalikoimaan pääset tutustumaan osoitteessa mantyharjunkansalaisopisto.fi