Pääkirjoitus: Liian monta kokkia koronasopan keitossa

Siitä on lähestulkoon tasan vuosi (12.3.2020), kun sana korona esiintyi Pitäjänuutisten otsikossa ensi kerran. Paljon on vuoteen mahtunut, eikä surkeuden

Pitäjänuutiset

Siitä on lähestulkoon tasan vuosi (12.3.2020), kun sana korona esiintyi Pitäjänuutisten otsikossa ensi kerran. Paljon on vuoteen mahtunut, eikä surkeuden loppu edes vielä häämötä.

Vuosi sitten hallitus laittoi tuulemaan. Uusimaa meni kiinni, ravintolat suljettiin ja koululaiset joutuivat etäopiskelemaan. Silloin homma toimi jämptisti, vaikkakin lähinnä Uuttamaata vaivanneen taudin muualle tuomia rajoituksia jonkin verran hämmästeltiinkin.

Sittemmin virus on levittäytynyt kattavasti läpi maan, eivätkä rajoitukset sinänsä enää suurempia intohimoja aiheuta. Ongelmana onkin se, että rajoittajia alkaa olla niin monta, että kansalaisilla on vaikea hahmottaa sitä, missä milloinkin mennään.

Hallitus tiedottaa yhtä, THL toista, AVI kolmatta ja vielä on Essoten ja kuntien toimet siihen päälle. Ja onko se oma alue perus-, kiihtymis- vai leviämisvaiheessa? Ja kun vielä Etelä-Savonkin tilanteessa Mikkeli oli yhdessä vaiheessa leviämisvaiheessa muun maakunnan ollessa perusvaiheessa, niin vähemmästäkin alkaa olla pää pyörällä.

Hallitus teki oikean ratkaisun ottaessaan valmiuslain pykäliä käyttöön. Toivottavasti se pitää ohjakset nyt tiukasti omissa näpeissään, niin kansallakin on ehkä mahdollisuus pysyä paremmin perillä asioiden kulusta.

Oman käänteensä soppaan tuovat vielä rokotukset, joissa niissäkin on epätietoisuutta. Kuka kutsutaan rokotettavaksi ja kenen pitää itse varata aikansa?

Josko nyt luotaisiin epidemian joka vaiheelle tietyt pelisäännöt rajoituksineen ja sitten noudatettaisiin niitä AVIa ja kuntia myöten? Ei tuon nyt niin vaikeaa luulisi olevan.

Henry Parta

Kommentoi