Pääkirjoitus: Ei laiteta sitä päätä pensaaseen koulukiusaamisasiassa

Opetusministeriö julkaisi viime viikolla 14-kohtaisen toimenpideohjelman, jolla olisi tarkoitus saada koulumaailmassa ilmenevä kiusaaminen kuriin. Mitään uuttahan tässä ei sinänsä ole,

Henry Parta

Opetusministeriö julkaisi viime viikolla 14-kohtaisen toimenpideohjelman, jolla olisi tarkoitus saada koulumaailmassa ilmenevä kiusaaminen kuriin. Mitään uuttahan tässä ei sinänsä ole, jo edellinen Sipilän hallitus paini myös kiusaamisongelman kanssa.

Kiusaaminen nousi jälleen todella karulla tavalla otsikoihin joulukuussa Helsingin Koskelassa tapahtuneen 16-vuotiaan pojan murhan yhteydessä. Tapauksessa oli taustalla pitkään jatkunutta henkistä ja fyysistä pahoinpitelyä suunnilleen samanikäisten poikien toimesta.

Kiusaamista on kouluissa ollut iät ja ajat. Aina on löytynyt niitä, jotka ovat katsoneet oikeudekseen kurmottaa itseään ”heikompia”. Ja jos yksikin luokkakaveri on tuolle toiminnalle hyväksyntänsä antanut, on se vain jatkunut ja jatkunut.

Fyysinen kiusaaminen tuntuu tosin koventuneen viime vuosina. Henkiseen kiusaamiseen taas on omat ikävät puolensa tuonut nykytekniikka ja internet. Kiusaaja pystyy häpäisemään kohteensa vaikka koko maailman silmissä.

On hyvä, että poliitikot ja viranomaiset pyrkivät toimillaan tilannetta petraamaan, mutta kyllähän käytännön toimet jäävät koulujen ja kotien harteille. Yhdessäkään koulussa ei pidä työntää päätä pensaaseen ja hokea, että ei meillä kiusaamista tapahdu. Kyllä tapahtuu.

Opettajien käsiä on vuosien saatossa sidottu laeilla ja näin keinoja kiusaamiseen puuttumiseen on latistettu. Suuri vastuu onkin itse asiassa kaikilla koululaisilla. Jos kiusaajan teot tuomitaan joukolla ja ollaan porukalla kiusatun tukena, auttaa se enemmän kuin mitkään ministeriön toimenpideohjelmat koskaan.

Henry Parta

Kommentoi