Pääkirjoitus: Päätös kuntavaaleista tulee tehdä pikaisesti

Kuntavaalit on tarkoitus järjestää huhtikuun 18. päivä, mutta viime aikoina on taas noussut esiin mahdollisuus vaalien siirtämisestä koronaepidemian vuoksi. Jos

Henry Parta

Kuntavaalit on tarkoitus järjestää huhtikuun 18. päivä, mutta viime aikoina on taas noussut esiin mahdollisuus vaalien siirtämisestä koronaepidemian vuoksi. Jos tähän päädyttäisiin, vaalit järjestettäisiin todennäköisesti syksyllä.

Vaaliorganisaatiot niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin ovat jo työnsä aloittaneet. Epävarmuus vaalien mahdollisesta siirtämisestä ei tuota työtä ainakaan helpota.

Nyt olisikin syytä heti helmikuun ensimmäisellä puoliskolla tehdä sitova päätös asiasta. Koronatilanteen kehittyminen on toki vaikeasti ennakoitavissa, mutta turha ratkaisua on lähteä pitkittämään.

Vaalien vieminen alkuperäisessä aikataulussaan läpi ei pitäisi olla mahdoton tehtävä turvatoimet huomioiden. Suurempi riski liittyy siihen, tulevatko kaikki äänioikeutetut oikeudenmukaisesti kohdelluiksi. Jos jää ennakkoon ääni antamatta ja tämän jälkeen iskee vaikka koronakaranteeni, niin siinä ei vaaliuurnille ole asiaa. Äänestäjien kannattaakin hoitaa velvollisuutensa heti kuin suinkin mahdollista.

Tapetille noussee myös keskustelu digitaalisesta äänestämisestä jatkossa. Jos kerran Virossa pystyy kuntavaaleissa äänen antamaan internetin kautta, miksei se onnistuisi Suomessa? Turvariskejä siinä tosin on, kuten psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto karulla tavalla osoitti. Riskien minimointi ei liene kuitenkaan mahdoton tehtävä.

Kun lähes kaikki muukin asiointi raha-asioista veroihin hoituu nykyään verkossa, niin äänen antaminen lyijykynällä pahvinpalalle tuhraten tuntuu melkoisen aikansa eläneeltä.

Henry Parta

Kommentoi