Rauno Argillanderin kolumni: Etäpikkujoulu

  Koronan aiheuttamat rajoitukset ovat ikävästi torpanneet useimmat perinteiset pikkujoulut, joissa on syöty, juotu, laulettu ja remelletty. Näinä ankeina aikoina

"Jos kaveri ei näytä viehättävältä tai komealta, ota vielä vähän lisää voimajuomaa."

Rauno Argillander

Koronan aiheuttamat rajoitukset ovat ikävästi torpanneet useimmat perinteiset pikkujoulut, joissa on syöty, juotu, laulettu ja remelletty. Näinä ankeina aikoina yritetään erilaisten videosovellusten kautta viettää virtuaalista pikkujoulua. Nykyisissä älypuhelimissa on runsaasti vaihtoehtoja. Muista ladata akku täyteen, ettet jää mistään paitsi.

Verottaja hyväksyy, että työnantaja voi tarjota lahjakortin ravintolaan, josta voi jokainen työntekijä hakea samanlaisen annoksen. Yhdestä satsista ei tietenkään nälkä lähde, mutta jos kutsu sattuu olemaan avec, niin kannattaa tietenkin ottaa kaksi annosta.

Ne kun vetäisee napaansa nopealla aikataululla, niin perinteinen noutopöytä-ähky on taattu. Ateriaa on kotiolosuhteissa helppo pohjustaa muutamalla aperitiivilla, niin pääsee helpommin tunnelmaan. Glögiä voi jokainen terästää oman maun mukaan.

Aterian jälkeen alkaa sitten kunnollinen maljojen nostelu ja ylistyspuheiden pito. Kuullaan yhtiön vuosikatsaus. Palkitaan parhaat. Kehutaan toisiaan puolin ja toisin. Havaitaan firman taloustilanne hyväksi mutta muistutetaan, että lama saattaa iskeä pian.

Viihdepuoli hoituu virtuaalisesti, kun porukan vitsiniekka kertoo vanhoja Pikku-Kalle-juttuja. Joku saattaa rämpyttää kitaraa ja toinen töräytellä tuubaa. Tanssia voi itse kukin oman puolisonsa kanssa. Jos sattuu olemaan sinkku, niin katuharja, pystynaulakko tai pitkä pomppa ajavat saman asian.

Myöhemmillä tunneilla sinkut ja ehkä rohkeimmat varatutkin alkavat näpytellä tekstiviestejä viehättävän näköisille työkavereille tai heidän puolisoilleen. Jos kaveri ei näytä viehättävältä tai komealta, ota vielä vähän lisää voimajuomaa.

Viisaimmat jättävät johtajan puolison tällaisten liehittelyjen ulkopuolelle, sillä sellainen kirjoittelu saattaa johtaa työsuhteen oleelliseen heikkenemiseen, ellei peräti sen loppumiseen.

Paras osuus on kuitenkin se, ettei kenenkään tarvitse hytistä taksijonossa eikä kuskata juopunutta kaveriaan tämän puolison nuhdeltavaksi, vaan kaikki voivat ruveta nukkumaan heti, kun siltä tuntuu. Ja jos joku alkaa voida pahoin, niin kukaan ei tiedä siitä mitään, jos on muistanut katkaista videoyhteyden. Todennäköisesti ei ole muistanut.

Aamulla on helppo katsoa viesteistä mitä tuli kirjoiteltua. Juutuubista voi tarkastella edellisyön videot. Joku on ne kuitenkin tallentanut ja jakanut koko työporukalle ja ehkä vähän yleisemminkin. Kirjoitettu teksti tai video on oiva dokumentti, olipa sitten kyseessä syytös tai puolustus. Raastuvassa tavataan.

Kommentoi