Mielipide: Miksi Mäntyharju nostaa taas veroja?

Vuosi sitten Mäntyharju nosti ansiotuloverotusta 0,5 %-yksiköllä 20,25 %:iin. Nyt käydään taas jokaisen kuntalaisen taskuilla ja nostetaan jälleen veroja ensi

Pitäjänuutiset

Vuosi sitten Mäntyharju nosti ansiotuloverotusta 0,5 %-yksiköllä 20,25 %:iin. Nyt käydään taas jokaisen kuntalaisen taskuilla ja nostetaan jälleen veroja ensi vuodeksi 20,75 %:iin. Miksi?

0,5 %:n verojen nosto kerryttää Mäntyharjun kunnan kassaa Kuntaliiton veroennusteen mukaan noin puolella miljoonalla eurolla, samalla vaikuttaen ihan jokaisen meidän mäntyharjulaisen elämään mm. pienentyneenä mahdollisuutena käyttää paikallisia palveluita. Valtio velkaantuu juuri nyt ennätystahtia, koska koronan vuoksi tuetaan niin kuntia kuin yrityksiäkin. Valtio pitää tälläkin hetkellä pystyssä kuntia, niin myös Mäntyharjua. Siitä huolimatta kotipaikkakuntamme nostaa veroja tilanteessa, jossa kunta takoo tämän elvytyksen tuloksena lähes kolme miljoonaa euroa tulosta. En voi ymmärtää verojen korottamista, koska sen tulisi olla kaikkein viimeinen keino, jotta kunnan rahat riittäisivät.

Mäntyharjun lokakuun lopun tuloslaskelma näyttää tälle vuodelle ylijäämää 3,4 milj. €. Kunta varautuu vielä Essoten arvioidun alijäämän kattamisesta aiheutuvaan lisälaskuun. Mäntyharju ostaa sosiaali- ja terveyspalvelut Essotelta (Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä) ja kuntayhtymän oma talousennuste (19.11.) arvioi ylitystä tälle vuodelle 7,9 miljoonaa, joka tekee Mäntyharjun kunnalle lisämaksua maksuosuuden mukaisesti noin 650 000 euroa. On kuitenkin aivan toinen asia, että tuleeko ylitys kokonaisuudessaan kunnan maksettavaksi Essoten tilinpäätöksen vahvistamisen jälkeen ensi vuoden alkupuolella. Vaikka näin kävisikin, tulee Mäntyharjun kunta tekemään tämänhetkisten tietojen mukaan noin 2 750 000 euroa positiivisen tuloksen tämä varauskin huomioiden.

Mäntyharju valmistelee juuri parhaillaan ensi vuoden ylijäämäistä talousarviota perustuen tietysti kuntalaisten verotuksen kiristämiseen ja suurin osa kunnan rahoista menee sosiaali- ja terveyspalveluiden ostamiseen. Essoten oman ensi vuoden talousarvion mukaan Mäntyharjun kuntaa tullaan laskuttamaan sosiaali- ja terveyspalveluiden ostamisesta 27 000 000 euroa, kun Mäntyharjun omassa talousarviossa vuodelle 2021 on ostoihin varattu 27 643 600 euroa. Erotus on siis 643 600 euroa. Jo pelkästään tämä ero Mäntyharjun talousarvion laadinnassa, verrattuna palveluntuottajan omaan arvioon, tekee turhaksi koko veronkorotuksen, joka kerätään kuitenkin meidän jokaisen kuntalaisen toimeentulosta. Vai onko kunta jopa tekemässä täysin samasta asiasta niin varauksen vuodelle 2020 kuin varautumisen ostojen ylitykseen vuodelle 2021? Hämmentävää.

Toivottavasti Mäntyharju käyttää nämä kunnan kukkaroon kerättävät yhteiset rahamme lakisääteisten tehtävien lisäksi myös paikkakunnan elinvoiman kehittämiseen. Kunta on lopettamassa oman elinkeinoyhtiön perustellen kunnan säästötoimena, juuri siinä tilanteessa, kun pitäisi löytää voimaa elinkeinojen kehittämiseen ja vetovoiman kasvattamiseen. Vetovoimainen Mäntyharju houkuttelee ja sitouttaa niin ihmisiä kuin yrityksiä Mäntyharjuun edistäen paikkakuntamme työllisyyttä ja toimeentuloa.

Mäntyharjussa on niin paljon positiivisia asioita, jotka on nähtävä meidän kaikkien yhteisenä voimavarana ja niiden varaan rakennettava meidän rakasta kotipaikkakuntaamme nykyistä paremmaksi. Maailma ympärillämme on muuttunut pysyvästi. Paluuta vanhaan ei ole ja tämän vuoksi myös Mäntyharjussa on toimittava uuden ajan rakentajana juuri nyt. Se ei tarvitse verojen korotuksia, vaan rohkeaa toimintaa meidän kaikkien mäntyharjulaisten parhaaksi.

Hyvää joulun odotusta,

Tiina Maczulskij

perheenäiti, yrittäjä

kuntavaaliehdokas (sit.)

Kommentoi